Industry Wire

Geplaatst door Blackberry

Drie redenen waarom organisaties in 2023 overgaan op crisisbeheer

Amsterdam, 21 december 2022 – Het afgelopen jaar stond in het teken van thuiswerken en hybride werknemers, en het aanpassen van de organisatie aan de vele veranderingen ten gevolge van de pandemie. De toename van cyberaanvallen door nationale overheden als cybercriminelen is gestegen in zowel de grootschaligheid als complexiteit. Bedrijven moeten daarom beschikken over effectieve verdedigingsmiddelen waaronder een waterdicht plan voor crisisbeheer. In 2023 zijn er volgens BlackBerry drie grote ontwikkelingen waar organisaties zich op moeten voorbereiden wat betreft crisisbeheer:

1. Klimaatverandering en extreme weersomstandigheden.
Tijd is onze grootste vijand wanneer het aankomt op klimaatverandering en extreme weeromstandigheden. Natuurrampen zoals branden en overstromingen zijn grote potentiële bedreigingen voor huishoudens, gemeenschappen en de nationale veiligheid. Hoewel een cyberaanval het laatste is waar een organisatie aan denkt tijdens een natuurramp slaan cybercriminelen juist toe op zo’n moment. Doordat de organisatie is afgeleid door het fysieke gevaar grijpen cybercriminelen hun kans.

Bij natuurrampen richten cybercriminelen zich voornamelijk op de infrastructuur in de productiesector, gezondheidszorg, energievoorziening en voedselvoorziening. Deze phishing-campagnes spelen in op de angst en onzekerheid van mensen om zo toegangt te krijgen tot systemen van particulieren en organisaties. Het is slechts een kwestie van tijd voordat overheden worden aangevallen tijdens natuurrampen door cybercriminelen. Hackers kunnen de inspanningen van eerstehulpverleners, ziekenhuizen en nutsbedrijven hinderen. Met het oog op de toekomst zouden meer organisaties en overheden hun reacties moeten oefenen door middel van simulaties van cyberaanvallen.

2. Meer geadvanceerde cyberaanvallen
In 2023 zullen cyberaanvallen steeds heftiger en complexer worden, onbeschermde organisaties worden genoodzaakt om hun personeel en middelen steeds veiliger te houden. Cyberaanvallen kunnen namelijk verwoestende gevolgen hebben voor onbeschermde organisaties. Vaak wordt er gesproken over de financiële gevolgen wanneer men onvoldoende voorbereid is op het aanpakken van cyberaanvallen. Organisaties moeten echter ook rekening houden met andere gevolgen van verstoringen van systemen of activiteiten, zoals productiviteitsverlies, negatieve gevolgen voor het moreel, verplaatsing of verlies van personeel, inkomstenverlies en hogere arbeidskosten.

Doordat cybercriminelen zich aanpassen aan nieuwe digitale gewoonten worden ze steeds succesvoller in het vinden van de zwakke plekken van organisaties. Het hacken van van interne communicatiesystemen om toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens en vertrouwelijke informatie komt steeds vaker voor door geavanceerdere ransomware-aanvallen.

Toen Uber getroffen werd door een cyberaanval moest het bedrijf verschillende communicatie- en technische systemen van werknemers uitschakelen omdat hackers hier toegang tot hadden gekregen. Wat doe je als bedrijf tijdens zo’n situatie? Als onderdeel van het crisisbeheer plan is het cruciaal dat er een veilig en betrouwbaar communicatieplatform beschikbaar is. Dit platform beschikt over vooraf opgestelde sjablonen om medewerkers en andere belanghebbenden op de hoogte te houden, adviseren over de richtlijnen, en nadat de dreiging is verholpen, de gevolgen van het incident te communiceren inclusief de aanbevelingen om herhaling te voorkomen.

3. Maatschappelijke onrust
Maatschappelijke onrust heeft gevolgen voor gemeenschappen, organisaties en brengt de openbare veiligheid in gevaar. In 2023 dreigen wereldwijde recessie, conflicten, stijgende inflatie en kosten van levensonderhoud, samen met een groeiende publieke ontevredenheid in verschillende landen, ontwrichting over de hele wereld. De kranten staan vol met artikelen over protesten en demonstraties en ook sociale media loopt hiermee over. Dit leidt tot veel onrust en kans op chaos en onzekerheid.

De communicatie met werknemers en belanghebbenden rond maatschappelijke onrust is essentieel voor de openbare veiligheid. Organisaties die moeten sluiten ten gevolge van maatschappelijke onrust moeten onmiddellijk leveranciers, klanten en het personeel bereiken om hen te informeren en fysiek veilig te houden. Ook het bewustzijn op de kans van cyberaanvallen op de bedrijfssystemen via phishing en social engineering-tactieken moet worden vergroot aangezien hackers inspelen op de afleiding en angst van mensen.

Doordat veel werknemers hybride of in verschillende regio’s werken is het trekken van aandacht in zo’n noodsituatie een grote uitdaging. Communiceren naar iedereen via één methode of platform, zoals e-mail, zal waarschijnlijk niet iedereen tijdig bereiken, vooral als werknemers thuis werken of niet ingelogd zijn. Daarnaast kunnen informele systemen zoals WhatsApp beveiligingsproblemen veroorzaken.

Conclusie
Natuurrampen en situaties met maatschappelijke onrust zouden niet nodig moeten zijn voordat organisaties crisisbeheer serieus te nemen. Wanneer zo’n crisis zich echter voordoet is het belangrijk om betrouwbare systemen te hebben die iedereen veilig houdt en ervoor zorgt dat de bedrijfsactiviteiten met minimale verstoringen door kunnen gaan – of hervat kunnen worden. Het is van essentieel belang dat iedereen tijdig duidelijke informatie krijgt over een crisis situatie.


BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over BlackBerry
BlackBerry (NYSE: BB; TSX: BB) levert betrouwbare beveiligingssoftware en -diensten aan organisaties en overheidsinstellingen wereldwijd, die ze nodig hebben om het Internet of Things te beveiligen. Het bedrijf beveiligt meer dan 500 miljoen eindpunten, waaronder 215 miljoen auto’s op de weg. Gevestigd in Waterloo, Ontario, zet het bedrijf AI en machine learning in om innovatieve oplossingen te bieden op het gebied van veiligheid, cybersecurity en dataprivacy. Daarnaast is BlackBerry voorloper op belangrijke gebieden zoals endpointsecurity-management, encryptie en geïntegreerde systemen. Voor meer informatie, bezoek BlackBerry.com en volg het bedrijf via @BlackBerry.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht