Industry Wire

Geplaatst door UvA

Duik met Expeditie NEXT de wetenschap in

Speeddaten met robots, van alles leren over de chemie van bloed of over hoe kleuters een taal leren? Dat kan tijdens het nationale wetenschapsfestival Expeditie NEXT op donderdag 2 mei plaats in de Maassilo in Rotterdam, waarop de UvA met een groot aantal wetenschappers vertegenwoordigd is. Het festival vormt de aftrap van de meerjarige campagne van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA), om kennis van wetenschap bij het algemene publiek te vergroten.

Expeditie NEXT bestaat uit een dagprogramma, waarin kinderen van 8 tot 14 jaar en hun (groot)ouders de wereld van de wetenschap kunnen ontdekken en op zoek kunnen gaan naar de antwoorden op al hun vragen. Het avondprogramma is gericht op (jong)volwassenen van 18 tot 35 jaar. In Club NOW&WOW (bovenin de Maassilo) kunnen zij samen met topwetenschappers, kunstenaars en journalisten ontdekken hoe de wetenschap de toekomst gaat bepalen.

UvA-onderzoekers in het dagprogramma

  • Onderzoekers van het CHILDROBOT-project van de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR) komen met sociale robots naar het Tech Lab. Lees meer over ‘Speeddaten met robots’.
  • Scheikundige Bas de Bruin vertelt in een kindercollege over de chemie van bloed en andere fascinerende feiten rondom bloed. Lees meer over ‘Lust een vampier ook blauw bloed?’.
  • Plantenfysioloog Ruy Kortbeek staat in het Natuur Lab om samen met de kinderen te kijken waarom de wereld nog steeds groen is en niet alles wordt opgegeten door insecten. Lees meer over ‘Hoe beschermen planten zichzelf tegen insecten?’.
  • Taalkundige Sybren Spit neemt onder de noemer ‘Oudergesprekken’ de toehoorders mee naar de tijd waarin zij hun eerste woordjes leerden. Lees meer over ‘Hoe leren kleuters een taal’.
  • Als we ouder worden krijgen we rimpels, gaan we slechter horen, en hebben we een bril nodig. Hoe dat kan vertelt AMC-promovendus Marte Molenaars in een kindercollege. Lees meer over ‘Kunnen we ouderdom remmen?’.

UvA-onderzoekers in het avondprogramma

  • Informaticus Harry Buhrman is een van de gasten de talkshow New Scientist Live over de quantumcomputer. Lees meer over ‘En snel een beetje!’.
  • Gaan grote vragen over donkere materie, botsende zwarte gaten en de herkomst van ons heelal de komende jaren beantwoord worden? Deeltjesfysicus Ivo van Vulpen gaat in de New Scientist Live in gesprek over het Higgsdeetje. Lees meer over ‘Ik ben klein, jij bent groot’.
  • Als we de overstap naar kobalt als katalysator kunnen maken, kunnen we dure en zeldzame metalen vervangen door goedkope en ruim voorradige metalen. Hierdoor kunnen producten, medicijnen, verf en plastics met veel minder energie en vervuiling gemaakt worden, vertelt scheikundige Klaas van Leest bij In bed met … – Make-up Club. Lees meer over ‘Radicale aanpak voor duurzame chemie’.
  • Op het InScience Filmfestival worden films vertoond waarin wetenschap centraal staat. Astronoom Joeri van Leeuwen en theoretisch natuurkundige Evita Verheijden gaan na afloop van de vertoning van Einstein-Rosen, een korte film over twee jongetjes die een wormgat ontdekken, in op het onderwerp tijdreizen. Lees meer over dit onderdeel.

Bekijk het volledige programma

Tijd, locatie en deelname

Expeditie NEXT vindt plaats op donderdag 2 mei. Het dagprogamma is van 11.00 tot 18.00 uur; het avondprogramma van 19.30 tot 23.30 uur.

Locatie: Maassilo, Maashaven Zuidzijde 1-2, 3081 AE ROTTERDAM

Deelname: gratis voor kinderen tot 18 jaar; € 5,- voor volwassenen (inclusief 2 gratis drankjes).

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht