Industry Wire

Geplaatst door namens het Taalakkoord / Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

E-commercebedrijf Docdata ondertekent Taalakkoord: personeel krijgt Nederlandse les

Het e-commercebedrijf Docdata ondertekent op dinsdag 8 december samen met 35 andere werkgevers het Taalakkoord in het bijzijn van minister Asscher. Hiermee geven de bedrijven aan taal op de werkvloer meer prioriteit te geven, door het aanbieden van taalcursussen en het bespreekbaar maken van taalproblemen. Het stimuleren van een goede taalbeheersing, draagt bij aan meer werkplezier, minder verzuim, betere communicatie en een verhoogde veiligheid.

200.000 verwerkte pakketjes per dag
In de warehouses van Docdata worden dagelijks duizenden orders van webwinkels zoals bol.com, de Bijenkorf en JBC verwerkt. Wanneer je bijvoorbeeld als consument voor elf uur ’s avonds een cd bij bol.com bestelt, zorgen de medewerkers van Docdata ervoor dat het product, voor transport wordt klaargezet. Vervoerders halen de pakketten op, tegen 1 uur ’s nachts vertrekt de laatste vrachtwagen bij Docdata. “Het is een zeer hectische omgeving”, vertelt Jos Goedhart, HR Manager bij Docdata. “We kunnen nooit precies voorspellen wat er besteld gaat worden op een dag. Het maakt nogal een verschil of er honderd cd’s of honderd trampolines besteld worden. Dan moet je ineens veertig mensen van de ene naar de andere productielijn verplaatsen. Daarom vindt er voortdurend overleg plaats op de werkvloer. Een goede mondelinge beheersing van het Nederlands is belangrijk voor een vlotte en efficiënte communicatie.”

Heldere communicatie noodzakelijk bij hectische werkomgeving
Zeker tijdens de feestdagen winkelen veel mensen online. Goedhart legt uit: “Tijdens de piekmaanden november – januari neemt de werkdruk in onze warehouses enorm toe en hebben we veel meer mensen nodig. De Nederlandse arbeidsmarkt kan niet aan deze vraag voldoen, daarom werven we ook medewerkers in het buitenland.” Docdata groeit continue, en vaak veranderen tijdelijke medewerkers in vaste krachten. Met de instroom van nieuwe buitenlandse medewerkers is het aanbieden van taalles een onderdeel van het HRM-beleid van Docdata geworden. Momenteel volgen er tachtig medewerkers een taaltraining.

Beter Nederlands dankzij taaltraining en Jan Smit
De van oorsprong Poolse Karolina Tanska, flexcoach bij Docdata, is een voorbeeld van dit beleid. Na tijdelijke contracten is ze inmiddels in vaste dienst. Van Docdata kreeg ze taaltrainingen aangeboden, toegepast op Nederlandse werksituaties. “Toen ik bij Docdata kwam sprak ik al een beetje Nederlands, maar dankzij de taaltrainingen is mijn Nederlands enorm vooruitgegaan. In de auto naar werk luisterde ik naar Jan Smit, dat heeft me ook geholpen.” Tanska’s werk bestaat uit het inwerken en wegwijs maken van nieuwe medewerkers. “In het begin is het handig dat ik Pools met hen kan praten, maar uiteindelijk is het het meest efficiënt als iedereen Nederlands spreekt, dan hoef je alles maar één keer uit te leggen.” Tanska is zeer gemotiveerd haar Nederlands nog verder te verbeteren. “Nederland is inmiddels mijn thuis. Ik ga me nu richten op het halen van het staatsexamen.”

“Investering in taal heeft positief effect.”
Goedhart is positief over de resultaten van de taaltrainingen. “Onze medewerkers kunnen vrijwel allemaal allen het Nederlands nu goed verstaan. Soms is er nog een beetje schroom om zelf ook Nederlands terug te spreken, maar met vervolgcursussen hopen we dit weg te nemen en de medewerkers nog taalvaardiger te maken. Tegen andere bedrijven die overwegen om te investeren in taal zou ik zeggen: gewoon doen! Ook al vergt het investeringen en tijd, het heeft ongetwijfeld een positief effect, net zoals bij Docdata.”

700.000 werknemers in Nederland hebben een taalachterstand
Meer dan 700.000 werknemers hebben moeite met lezen, schrijven en communiceren in het Nederlands. De gevolgen van een taalachterstand, op de werkvloer en daarbuiten, zijn groot. Handelingen zoals het lezen van veiligheidsinstructies of zorgdossiers, maar ook communicatie over arbeidsvoorwaarden, worden bemoeilijkt door een gebrekkige taalbeheersing. Met het Taalakkoord moedigt het ministerie werkgevers zoals Docdata en hun branche- en koepelorganisaties aan taal op de werkvloer prioriteit te maken. Het Taalakkoord maakt onderdeel uit van de kabinetsvisie op taal en geletterdheid.

Het Taalakkoord maakt onderdeel uit van de kabinetsvisie op taal en geletterdheid. Daarnaast start in 2016 het programma Tel mee met Taal, dat zich primair op de verbetering van de taalvaardigheid voor het zelfstandig kunnen functioneren en participeren in de Nederlandse samenleving. Dit programma is een samenwerkingsverband tussen de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De ministeries van OCW en VWS zullen tevens op 8 december het Taalakkoord ondertekenen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht