Industry Wire

Geplaatst door Universiteit van Antwerpen

Gratis app regelt het leven na een scheiding

Na een echtscheiding loopt de communicatie tussen de voormalige partners over hun kinderen vaak stroef. Met een gratis app willen onderzoekers van UAntwerpen die communicatie verbeteren.
In België loopt zowat één huwelijk op de drie op de klippen. Vaak zijn hierbij kinderen betrokken en moeten gescheiden ouders hun ouderrol reorganiseren.
Dat loopt echter niet altijd van een leien dakje. Zo blijkt uit vroeger onderzoek van de Universiteit Antwerpen dat een op vier gescheiden ouders niet meer met elkaar over de kinderen spreekt. 28,5% doet dat minder dan één keer per maand. 43% van de gescheiden ouders neemt nooit samen een grote beslissing over de kinderen en 40,5 % doet dit minder dan één keer per maand.

Om kinderen en ouders na een echtscheiding te helpen communiceren met elkaar ontwikkelden onderzoekers van de Universiteit Antwerpen (Centrum voor Longitudinaal en Levensloop onderzoek, CELLO) de applicatie KiT (Keep in Touch). De gratis app, de eerste voor gescheiden ouders en hun kinderen, wil alle betrokken partijen helpen om het leven in twee verschillende huizen praktisch te regelen.

In één oogopslag
“KiT bevat verscheidene functies”, vertelt onderzoeker Kim Bastaits (UAntwerpen). “Zo is er de kalender waarin de ex-partners en de kinderen afspraken kunnen toevoegen, voor zichzelf of voor een ander gezinslid. In één oogopslag wordt ieders planning duidelijk: van doktersafspraken over vakantieregeling tot sportwedstrijden. Het prikbord maakt het makkelijk om berichten en foto’s met elkaar te delen, zodat iedereen op de hoogte blijft van wat er gebeurt in het leven van de anderen.”

Een checklist en een chatfunctie maken de app compleet. Sluitstuk is het informatieluik, waar je alles vindt over uit elkaar gaan en wat daarbij komt kijken. Ook kinderen vinden er informatie op hun maat. KiT is erg eenvoudig te gebruiken: je kan de app downloaden (iPhone of Android) en via een icoontje kan je vervolgens de andere gezinsleden registreren met de hulp van hun mailadres.

Wetenschappelijk onderzoek
Het Kit-project maakt deel uit van het onderzoeksproject van Kim Bastaits aan de Universiteit Antwerpen, onder leiding van prof. Dimitri Mortelmans. “Met dit onderzoek willen we nagaan hoe de communicatie tussen gescheiden ouders en hun kinderen verbeterd kan worden”, legt Mortelmans uit.

“Wie de app gebruikt, zal tweemaal een vragenlijst krijgen. Alle gegevens worden uiteraard anoniem verwerkt en de teksten die bijvoorbeeld in de chatfunctie worden ingevoerd, zullen nooit zichtbaar zijn voor de onderzoekers. Na de tweede vragenlijst kan de app gewoon verder worden gebruikt. Niemand zal ooit te weten komen dat u deelnam aan deze wetenschappelijke studie.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht