Industry Wire

Geplaatst door GVB

GVB start met ‘What the bliep’ campagne

Op 16 mei is de ‘What the BLIEP’ campagne van GVB gestart met de boodschap instappen = inchecken. Deze campagne moet leiden tot meer betalende reizigers in het OV.

Waarom deze campagne?

Niet betalende reizigers hebben we in het OV altijd al wel gehad. Maar sinds corona is het verergerd en lijkt de nieuwe norm ‘niet betalen voor het OV normaal’. De redenen hiervoor zijn zowel onbewust als bewust maar ook praktisch. Met een campagne willen we onze reizigers ervan bewust maken dat niet betalen voor je reis asociaal is. Het is normaal om altijd in te checken voor je reis. Ook is de campagne een steuntje in de rug voor bestuurders, conducteurs en controleurs bij het aanspreken van reizigers die niet inchecken voor hun reis.

Het doel is 1,5 miljoen minder derving, doordat niet incheckende reizigers, gemeten in 2022, weer gaan inchecken voor hun reis.

Doelgroep

De campagne is gericht op alle reizigers van GVB. Daarbij realiseren we ons dat bepaalde, bewust niet betalende reizigers, zich niet laten sturen. Dus de focus ligt op de volgers, reizigers die “kuddegedrag” vertonen.

Reizen zonder te betalen komt overal voor en in alle leeftijdscategorieën. Wel zien we verschillen qua tijdstip, locatie en of er wel of niet een conducteur of ander servicepersoneel aanwezig is. We hebben in november 2022 een telling gedaan, deze herhalen we in juni en november. Opvallend is dat het aantal niet betalende reizigers vooral groot is op open en gekoppelde tramlijnen en metro’s.

We zien grotere concentraties opengetrapte poortjes en reizigers zonder geldig vervoerbewijs bij metrostations in de buurt van scholen.

De reden waarom, en de manier waarop mensen reizen zonder te betalen, verschillen per persoon. Samen reizende scholieren willen nog wel eens baldadig zijn en elkaar opjutten om poortjes open te trappen. Inmiddels zijn de servicedeuren op de meeste ondergrondse metrostations gesloten en zijn de noodkoppen verwijderd. Daar waar de servicedeuren uit veiligheidsoverwegingen niet dicht mogen, zijn de deuren verzwaard met een kleefmagneet waardoor intrappen aanzienlijk moeilijker gaat.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht