Industry Wire

Geplaatst door Google

Hitteplan geactiveerd: Dit zijn de meest gegoogelde vragen van Nederland

Amsterdam, 1 juli 2025 – Het Nationaal Hitteplan is geactiveerd en dat voelen we niet alleen aan de temperatuur. Het onthult ook een fascinerende blik in wat er omgaat in het hoofd – en de Google-zoekbalk – van Nederlanders. Terwijl het kwik stijgt, zien we een ‘Breakout’-interesse voor alles wat met het hitteplan te maken heeft. Dit biedt een unieke kijk in de vragen en zorgen die op dit moment leven in het land.

Vergeet het weerbericht – Google Trends onthult de échte hot topics:

Tropenrooster of vrij? De scholen zijn hét gespreksonderwerp
De absolute uitschieter in de zoekopdrachten is de impact van de hitte op scholen. Zoektermen als “hitteplan scholen” en “hitteplan basisschool” hebben een ‘Breakout’-status, wat betekent dat de interesse erin explosief is gegroeid. Ouders, leraren en leerlingen zitten met brandende vragen: gaan de kinderen eerder naar huis? Komt er een aangepast rooster? Of blijven de schooldeuren gewoon dicht? De zoekbalk wordt overspoeld met vragen over de tropendagen en wat dat betekent voor het onderwijs.

Zwoegen in de hitte: hoe zit het op het werk?
Laten we eerlijk zijn, met deze temperaturen zitten we allemaal liever aan het zwembad dan achter ons bureau. Toch moet het werk door, en dat zorgt voor flink wat hoofdbrekens. Google-zoekopdrachten naar “hitteplan werk” (+200%) schieten omhoog als een thermometer in de zon. Ook de interesse naar de bouw neemt toe. De specifieke zoekterm “hitteplan bouw” toont aan dat er een concrete zoektocht is naar richtlijnen en veiligheidsprotocollen voor mensen met fysiek zware beroepen.

“Wat houdt het hitteplan in?” De zoektocht naar duidelijkheid
Naast praktische zorgen is er vooral een fundamentele vraag: wat houdt het hitteplan nu eigenlijk in? Terwijl iedereen er druk over doet, googelt een flink deel van het land nog snel even “nationaal hitteplan 2025” (+250%) en “wat is het hitteplan” (+200%). Dit laat zien dat Nederlanders op zoek zijn naar de verwachtingen, maatregelen en de adviezen van instanties als het RIVM, dat ook veelvuldig als zoekterm verschijnt.

Op zoek naar verkoeling – ook voor huisdieren
Naast vragen over werk en school, draait de zoekbalk vandaag om verkoeling. De populairste gerelateerde zoekterm op dit gebied is simpel en doeltreffend: “ventilator” staat bovenaan de lijst. Maar ook de “airco” is geliefd (87% zo vaak gezocht als de populairste term). Interessant is vooral voor wie we verkoeling zoeken. Huisdieren lijken hoger op de prioriteitenlijst te staan dan de allerkleinsten: “verkoeling hond” (76% zo vaak gezocht als de populairste term) en “verkoeling kat” (65% zo vaak gezocht als de populairste term) worden beduidend vaker gegoogeld dan “verkoeling baby” (30% zo vaak gezocht als de populairste term). Het laat zien dat Nederlanders massaal op zoek zijn naar manieren om de hitte te trotseren – voor zichzelf én hun harige huisgenoten.

Zoekpiek in de warmste provincies
Opvallend is dat de interesse in het hitteplan het sterkst toeneemt in de provincies waar op dit moment code oranje geldt vanwege de aanhoudende hitte: Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Hier wordt relatief het meest gegoogeld naar termen als “hitteplan”, wat erop wijst dat inwoners in deze regio’s – waar de hitte het meest voelbaar is – actief op zoek zijn naar informatie en richtlijnen om zich aan te passen aan de extreme omstandigheden.

Kom je graag meer te weten over de laatste hittegolftrends in Nederland? Neem een kijkje op de website van Google Trends.

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Google
Google is een wereldleider in technologie en focust op het verbeteren van de manier waarop mensen in contact komen met informatie. Google’s innovaties in zoeken en adverteren op internet hebben ertoe geleid dat Google’s website een essentieel onderdeel van het internet is en dat het merk behoort tot één van de meest bekende ter wereld. Raadpleeg voor meer informatie www.google.com.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht