Hogescholen brengen quantumtechnologie naar maatschappij

Nederland wil, evenals Europa, koploper worden op het gebied van quantumtechnologie en fotonica. Maar dat lukt alleen als de kennis uit labs daadwerkelijk wordt omgezet in prototypes en oplossingen. De eerste initiatieven komen nu in Nederland van de grond: van ‘fononische chips’ die bloed of urine-samples analyseren, tot geavanceerde camera’s die ziekten in vee en planten bespeuren. Hogescholen spelen daar een onmisbare rol in.
Dit laatste benadrukte Jetske Verkerk, MT-lid Kennis & Innovatie bij het Ministerie van Economische Zaken onlangs bij de Hogeschool van Amsterdam, tijdens een symposium over nano-, quantumtechnologie en fotonica.
We staan aan de vooravond van een grote omslag, zo schetste Verkerk. Net zoals de mobiele telefoon de samenleving ingrijpend heeft veranderd, zoals nauwelijks voorzien was, staat ons nu een soortgelijke revolutie te wachten.
Prioriteit voor Nederland en Europa
Deze technologieën gaan onze manier van wonen, werken en innoveren compleet veranderen. Nederland en Europa voorzien dit, en willen daarom koploper worden op het gebied van quantumtechnologie en fotonica, benadrukt Verkerk.
Quantumtechnologie en fotonica zijn dan ook aangemerkt als prioriteiten in de Nationale Technologiestrategie. Ook in Europees verband wordt volop hierin geïnvesteerd, via programma’s als Horizon Europe.
Dat vooroplopen lijkt te lukken: Nederland is relatief ver met het ontwikkelen en toepassen van quantumtechnologie. Publiek-private samenwerkingen zijn essentieel om de quantum- en fonotica-revolutie van de grond te krijgen, stelt Verkerk.
Uitdaging voor Nederland
Maar een uitdaging voor Nederland is de vertaalslag van fundamentele kennis naar start-ups, zegt Verkerk, en uiteindelijk naar maatschappelijke impact. Hogescholen helpen als geen ander om dit gat te dichten. “We hebben meer nodig dan fundamenteel onderzoek. Bedrijven vragen om toegepast onderzoek én talent dat direct al aan de slag kan. Daar zijn hogescholen essentieel in.”
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.