Industry Wire

Geplaatst door imec

Imec en CEA-Leti bundelen hun krachten inzake artificiële intelligentie en quantum computing

LEUVEN (BELGIË), 19 november 2018 — Tijdens het staatsbezoek van de heer Emmanuel Macron, President van de Franse Republiek, hebben het Belgische onderzoekscentrum imec en het Franse onderzoeksinstituut CEA-Leti, twee wereldwijd toonaangevende onderzoeks- en innovatiehubs in nano-elektronica en digitale technologie, aangekondigd dat zij een intentieovereenkomst hebben ondertekend die de basis legt voor een strategisch partnership inzake artificiële intelligentie en quantum computing, twee essentiële strategische expertises voor de Europese industrie en om de strategische en economische onafhankelijkheid van Europa te versterken. Door hun inspanningen te bundelen, tonen imec en CEA-Leti  dat Europa de ambitie heeft om een leidende rol te vervullen bij de ontwikkeling van deze technologieën. De hechtere samenwerking van beide onderzoekscentra zal vooral tot uiting komen bij het ontwikkelen en testen van neuromorfe computers en kwantumcomputers. Zij streven naar het afleveren van een digitale hardware computing toolbox waarmee Europese industriële partners aan de slag kunnen om te innoveren op zeer diverse toepassingsdomeinen, van gepersonaliseerde gezondheidszorg en slimme mobiliteit tot de nieuwe maakindustrie en slimme energiesectoren.

De term edge Artificial Intelligence (eAI) wordt vaak gebruikt voor computersystemen die lokaal, in de hardware devices (bijv. chips) intelligent gedrag vertonen. Deze chips analyseren hun omgeving en ondernemen op basis hiervan de vereiste acties om specifieke doelstellingen te bereiken. Men verwacht dat edge AI de economische ontwikkeling sterk zal stimuleren. En misschien nog belangrijker: edge AI houdt de belofte in dat het talrijke maatschappelijke problemen zal oplossen, zoals tot nu toe ongeneeslijke ziektes behandelen of de milieu-impact van de landbouw verkleinen.

Decentralisatie van centrale systemen in de cloud naar de rand (“edge”) van het internet is een belangrijke uitdaging voor AI-technologieën die op grote, heterogene systemen worden toegepast. Deze decentralisatie is alleen maar mogelijk als hardwarefabrikanten er door innovatie in slagen om de huidige krachtige, maar energieverslindende processoren te vervangen.

“Een van de grote uitdagingen voor Europa is de ontwikkeling van technologieën zoals AI en quantum computing en het industriële gebruik ervan in een ruime waaier aan toepassingen. Door hun hoog industrialisatiepotentieel zijn neuromorfe en kwantumcomputers (die artificiële intelligentie mogelijk maken) veelbelovende innovatiedomeinen. Nauwere samenwerking tussen imec en CEA-Leti, twee van de toonaangevende onderzoekscentra in Europa, zal ontegensprekelijk de ontwikkelingstijd van de technologieën helpen inkorten: de samenwerking bezorgt ons de kritische massa die vereist is om meer en sneller impact te hebben. En voor onze Europese industriepartners zal dit talrijke nieuwe commerciële mogelijkheden creëren,” verklaarde Luc Van den hove, voorzitter en CEO van imec.

“Twee Europese pioniers op het domein van de micro-elektronica bundelen vandaag hun krachten om de lat hoger te leggen, zowel bij uiterst krachtige computersystemen als inzake betrouwbare Edge AI, en uiteindelijk om de Europese industrie succesvoller te maken door innovaties in de luchtvaart, defensie, autosector, Industry 4.0 en gezondheidszorg,” aldus Emmanuel Sabonnadière, CEO van CEA-Leti. “Deze samenwerking met imec volgt op eerdere innovatie- en samenwerkingsovereenkomsten met de Fraunhofer Group for Microelectronics van het Fraunhofer-Gesellschaft, de grootste organisatie voor toegepast onderzoek. De drie instituten zullen zich gezamenlijk richten op het behoud van Europa in de voorhoede van nieuwe digitale hardware voor AI-, HPC- en cyberveiligheidstoepassingen.”

Imec en CEA-Leti nodigen partners uit de industrie en de academische wereld uit om zich bij hen aan te sluiten. Zo kunnen ze gebruik maken van toegang tot ­state-of-the-art technologie van de onderzoekscentra met bewezen reproduceerbaarheid. Dankzij deze technologie kunnen ze veel intelligentere producten maken die opschaalbaar zijn naar grote volumes, terwijl de kosten van precompetitief onderzoek worden gedeeld.

Over imec

Imec is ’s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiecentrum op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie. De combinatie van onze voortrekkersrol in microchiptechnologie en onze software- en ICT-expertise maakt ons uniek. Imec beschikt over een unieke infrastructuur en een lokaal en internationaal ecosysteem van partners in diverse sectoren. Samen werken we aan baanbrekende innovatie in toepassingsdomeinen zoals gezondheidszorg, slimme steden en mobiliteit, logistiek en Industrie 4.0, energie en educatie.

Imec is een vertrouwde partner van bedrijven, start-ups en universiteiten, en brengt meer dan 4.000 topwetenschappers uit meer dan 85 landen samen. Imec heeft zijn hoofdzetel in Leuven en R&D-groepen die verspreid zijn over een aantal Vlaamse universiteiten, in Nederland, Taiwan, de VS, China, en kantoren in India en Japan. In 2017 bedroeg de bedrijfsopbrengsten van imec 546 miljoen euro. Meer informatie op www.imec-int.com

Imec is a registered trademark for the activities of IMEC International (a legal entity set up under Belgian law as a “stichting van openbaar nut”), imec Belgium (IMEC vzw supported by the Flemish Government), imec the Netherlands (Stichting IMEC Nederland, part of Holst Centre which is supported by the Dutch Government), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.) and imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co. Ltd.) and imec India (Imec India Private Limited), imec Florida (IMEC USA nanoelectronics design center).

Over Leti (Frankrijk)

Leti, een technologisch onderzoeksinstituut bij CEA Tech, is een wereldleider in miniaturisatietechnologieën die slimme, energie-efficiënte en veilige oplossingen voor de industrie mogelijk maken. Leti werd opgericht in 1967. Het bedrijf is een pionier op het gebied van micro- en nanotechnologieën, waarbij het zich richt op differentiërende toepassingsoplossingen voor ondernemingen die wereldwijd actief zijn, KMO’s en start-ups. Leti pakt kritische uitdagingen in de gezondheidszorg, de energiesector en de digitale migratie aan. Leti’s multidisciplinaire teams bieden uitgebreide expertise en maken gebruik van pre-industrialisatiefaciliteiten van wereldklasse, op diverse domeinen: van sensoren tot gegevensverwerking en computeroplossingen. Leti heeft ruim 1.900 medewerkers en een portefeuille van 2.700 patenten. Het beschikt over 91.500 m² aan cleanrooms en voert een duidelijk beleid inzake intellectuele eigendom. Het is gevestigd in Grenoble (Frankrijk) en heeft kantoren in Silicon Valley en Tokio. Leti heeft 60 start-ups gelanceerd en is lid van het Carnot Institutes-netwerk. Dit jaar viert het instituut zijn 50e verjaardag. Volg Leti op www.leti-cea.com en @CEA_Leti.

CEA Tech is de technologische onderzoekstak van het Franse Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives (CEA), een belangrijke speler op het gebied van innovatieve R&D, defensie & veiligheid, kernenergie, technologisch onderzoek voor de industrie en fundamentele wetenschap. Volgens Thomson Reuters is het de op één na meest innovatieve onderzoeksorganisatie ter wereld. CEA Tech maakt gebruik van een unieke innovatiegedreven cultuur en ongeëvenaarde expertise om nieuwe technologieën voor de industrie te ontwikkelen en te verspreiden. De organisatie draagt op deze manier bij tot het creëren van hoogwaardige producten, terwijl ze concurrentievoordelen biedt.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht