Industry Wire

Geplaatst door Imec

Imec test nieuwe generatie festivalbandjes en verbeterde draadloze technologie tijdens concert Dimitri Vegas en Like Mike

Leuven, 23 december 2016 – Gisteravond ging het Antwerpse Sportpaleis uit z’n dak op de beats van Dimitri Vegas en Like Mike. Ook de twaalf partners van het iFest-project gingen uit hun dak. Zij zagen hun werk van de afgelopen twee jaar tot leven komen: tweehonderd concertbezoekers droegen digitale iFest-polsbandjes voor een nog rijkere en meer complete concertbeleving; en de festivalorganisatoren konden proeven van nieuwe draadloze technologie om hun publiek nog beter van dienst te zijn. En dat is pas het begin: de iFest-partners wijzen er immers op dat hun technologie ook voor tal van andere toepassingen gebruikt kan worden. Ook deelnemers aan congressen bijvoorbeeld, of ouders die met de kinderen een dagje naar zee trekken, kunnen er in de toekomst hun voordeel mee doen.

Tweehonderd bezoekers kregen gisteren een extraatje tijdens het concert van Dimitri Vegas en Like Mike. Ze gaven zich een maand geleden op als testpersoon voor het iFest-project, met de belofte dat nieuwe technologie hen een rijkere en meer complete concertbeleving zou bezorgen. Die ambitie vormde immers de basis voor het iFest-project, waarvoor onderzoekers van imec-UAntwerpen en imec-UGent de handen in elkaar sloegen met zes bedrijven.

Eén nieuwigheid waarmee de tweehonderd concertgangers aan de slag konden, was een polsbandje uitgerust met sensoren, actuatoren en ingebouwde communicatie – en de bijhorende app. Tijdens de maand voor het concert werd voor elk van hen een persoonlijk gedragsprofiel opgebouwd aan de hand van mobiele sensor technologie van Sentiance. Op basis van die inzichten en door gebruik te maken van het bandje en de app konden zij genieten van een meer persoonlijke en complete concertbeleving – zowel voor, tijdens als na het optreden. “En concerten zijn slechts één mogelijke use-case”, vertelt prof. Steven Latré (imec-UAntwerpen) die het onderzoek in goede banen leidde. “Daarnaast kan de technologie bijvoorbeeld ook op congressen gebruikt worden. Daar kan je de technologie verpakken in een badge in plaats van een polsband, en inzetten om de juiste deelnemers naar de juiste zaal te brengen, om mensen te laten stemmen, enz.”

Een tweede resultaat van het iFest-project is nieuwe en verbeterde draadloze technologie voor locatiebepaling en het monitoren van mensenmassa’s. “De uitdaging hierbij was vooral om betrouwbare technologie te ontwikkelen die evengoed werkt in een lege ruimte, als op overvolle plaatsen met veel reflectie”, verduidelijkt prof. Latré. “Concreet hebben we nieuwe hardware en software ontwikkeld én verbeterd om dat te realiseren. En ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos: zo zouden redders aan de Belgische kust met deze technologie bijvoorbeeld in staat zijn om zelfs tijdens de drukste momenten verloren gelopen kinderen tot op twee à drie centimeter nauwkeurig te lokaliseren.”  

Festivalorganisator ID&T, partner in het iFest-project, is alvast enthousiast over de mogelijkheden van de technologie in hun domein: “Als pionier in muziekbeleving werken we met de meest getalenteerde en innovatieve deejays, muzikanten en kunstenaars. Dankzij dit project konden we nu ook samenwerken met getalenteerde wetenschappers en innovatieve technologie ontwikkelen om de muziekbeleving van de toekomst te realiseren, waarbij de zintuigen als nooit tevoren geprikkeld worden.”

Het iFest-project liep van 1 januari 2015 tot 31 december 2016 en bundelde de krachten van commerciële partners 3factr, ID&T, Playpass, Sendrato, Sentiance en Telenet met de wetenschappelijke expertise van onderzoekers van imec-UAntwerpen en imec-UGent. Het project kon ook rekenen op de financiële ondersteuning van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Meer op: http://www.iminds.be/nl/projecten/iFest

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht