Industry Wire

Interactieve rookpaal beloont rokers voor het weggooien van sigaretten

HILVERSUM, 8 Mei 2014 – Ontmoet Fumo, een interactieve rookpaal die bij elke weggegooide sigaret een audiovisueel spektakel creëert voor rokers die kiezen om het milieu niet te vervuilen met hun rookafval.

Sigarettenpeuken zijn de vloek van het bestaan van een stad: je vindt ze bijna overal, platgetrapt op straat, uitgedrukt in plantenbakken of drijvend in goten. Terwijl sommige openbare ruimten mogelijkheden bieden voor het weggooien van deze oranje filters, gebruiken de meeste rokers de straat als openbare asbak.

Over Fumo

Nederlands ontwerpbureau ioglo heeft in samenwerking met Sue id wereldnieuws gehaald met Fumo. Deze ervaring die deze interactieve rookpaal geeft, is door Wired “a LED-light and sound extravaganza” genoemd en door Mother Nature Network “an eager-to-please butt disposal bin that puts on a snazzy song and dance show” genoemd. Deze cilindervormige asbak benaderd het maatschappelijke probleem van sigarettenafval op een onconventionele manier; in plaats van het straffen van vervuilen, beloond Fumo het weggooien. De beloning komt in de vorm van een show die Fumo maakt voor elke keer dat er een sigaret in weg wordt gegooid. Deze show bestaat uit een energiek muziekje die voor 5 á 10 seconden afspeelt, waarop 56 LED lampjes een choreografie dansen. De rookpaal bevat meer dan 50 unieke geluidsfragmenten; van een energiek gospelkoor tot Homer Simpsons D’oh! Zo krijgt elke sigaret zijn eigen feest.

Het onstaan

Het idee voor Fumo ontstond toen de ontwerpers over straat liepen en zagen hoe iemand een leeg blikje van de straat opraapte en weggooide. Die zelfde straat lag bezaaid met sigarettenpeuken die geen moment aandacht kregen. Ze begonnen zich af te vragen: “hoe kan het dat er al wel een taboe is op het weggooien van afval op straat, maar dat sigarettenafval volledig wordt genegeerd?”

Toekomst

Ondanks dat deze versie van Fumo is gemaakt voor publieke ruimten, reikt de potentie verder dan festivals of stadspleinen. “Elke Fumo wordt met de hand gemaakt waardoor het mogelijk is om het ontwerp aan te passen op de locatie.” legt Raymond Reints van ioglo uit.“ Verschil kan worden gemaakt in vorm, kleur, audiofragmenten en functies, waardoor Fumo geschikt wordt voor parken, winkelcentra, bioscopen, attractieparken en zelfs ziekenhuizen” vervolgd hij. Op dit moment is het ontwerpbureau in gesprek met verschillende partijen om Fumo op de desbetreffende plekken te kunnen plaatsen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht