De invloed van COVID-19 (Coronavirus) op Software en IT-Asset Management

Op 7 april 2020 hield ITAM solutions een bijzondere Special Interest Group bijeenkomst. In een online meeting bracht het een aantal marktleiders, binnen de Software en IT Asset Management (SAM en ITAM) disciplines bij elkaar om kennis te delen over de invloed van de COVID-19 crisis op SAM en ITAM. De disciplineleiders van organisaties: Air France KLM, ASML, Schiphol, ABN AMRO, Van Oord en Signify discussieerden aan de hand van stellingen. Dat leidde tot opvallende conclusies. Een impressie:
Door de COVID-19 crisis is het gebruik van cloud-diensten en IT-infrastructuur geëxplodeerd. Organisaties zijn gedwongen om kosten- en securitymanagement hiervan direct te adresseren.
Remote werken maakt de behoefte aan en afhankelijkheid van Cloud-oplossingen groter. Het aantal abonnementen op en het gebruik van cloud-diensten is in korte tijd enorm toegenomen. Dit kan, afhankelijk van de afspraken met software vendoren en network providers, aanzienlijke kostenposten opleveren. Eén van de deelnemers gaf aan een softwarecontract te hebben op basis van een inschatting van het gebruik. Omdat de organisatie met een veel kleiner team draait, is deze inschatting nu veel te hoog, met de nadelige gevolgen van dien. De crisis vraagt om adequaat kostenmanagement van de IT assets waarbij het raadzaam is te kiezen voor contracten met flexibiliteit. Het is immers moeilijk om accurate voorspellingen te doen voor de toekomst. Ook is het raadzaam om te kijken naar de continuïteit die leveranciers van services kunnen bieden: In hoeverre blijven zij zelf overeind bij een dergelijke crisis.
De crisis maakt organisaties zeer kostenbewust, SAM en ITAM zijn essentieel om de IT-kosten beheersbaar te houden.
De crisis werpt organisaties terug op de vraag wat essentieel is en wat niet. Kosten die vermeden kunnen worden en investeringen die niet strikt noodzakelijk zijn, worden niet gemaakt. Organisaties zijn gericht op overleven, nemen geen risico’s en bereiden zich voor op een langere periode van laagconjunctuur. Dit zet SAM en ITAM in een nieuw licht. Waar het voorheen een discipline was die er min of meer werd bijgedaan, groeit het in een rap tempo uit tot een cruciale expertise om IT- kosten en veiligheid beheersbaar te houden. Als je al wilt investeren, dan is investeren in de juiste SAM/ITAM-tooling een logische keuze.
De zichtbaarheid van SAM en ITAM stijgt: SAM/ITAM-teams hebben de verantwoordelijkheid om correcte inzichten te bieden.
Deze teams beschikken over waardevolle data die heel actueel laat zien hoe de organisatie ervoor staat, waar het gebruik zit en welke activiteiten – op dit moment – minder relevant zijn. Vandaar dat in deze crisis, dit één van de eerste disciplines is waar naar inzichten wordt gevraagd. En de frequentie neemt bovendien toe. De SAM/ITAM afdeling krijgt steeds meer een rol als adviseur van operationele afdelingen en zal naar de toekomst toe ook vaker een rol krijgen aan de IT architectuur-tafel. Maar Noblesse Oblige: met het bieden van inzichten uit de aanwezige data komt de verantwoordelijkheid om goede en accurate analyses te maken. Dit vraagt om een overkoepelende visie: SAM in relatie tot de business; en dit vraagt om het stimuleren van bewustzijn in de operatie: welke IT assets zijn functioneel, kosteneffectief en toekomstbestendig?
Organisaties moeten sneller volwassen worden, dat geldt ook voor hun niveau in SAM/ITAM. Kennisdelen helpt.
Het is goed om te merken dat de COVID-19 crisis ook bij organisaties leidt tot reflectie. Iedere afdeling zal zich in deze tijd afvragen wat haar toegevoegde waarde is en op welke punten deze te vergroten is naar de toekomst. Tijdens de Special Interest Group bijeenkomst valt op dat kennisdelen over deze discipline tussen organisaties gemakkelijk kan (het is niet concurrentiegevoelig) en zeer waardevol is. Uiteindelijk zijn SAM en ITAM relatief jonge vakgebieden. Er is geen goede opleiding voor. Organisaties ontwikkelen zelf – in consultatie met specialisten zoals ITAM solutions – hun SAM strategie. Daarbij zijn inzichten uit de praktijk bijzonder waardevol. Welke mechanismen gebruiken anderen? Hoe verhouden zij zich tot andere (IT) teams? Welke rol neemt SAM in de organisatie in? Steek je licht eens op bij andere organisaties.
Dat smaakt naar meer
ITAM brengt tijdens de SIG marktleiders bij elkaar en stimuleert daarmee actuele en relevante kennisdeling in de markt. Deze waardevolle en gewaardeerde SIG heeft ITAM solutions doen besluiten om in de toekomst meer momenten van kennisdeling te faciliteren.
Over ITAM solutions
ITAM solutions is een databedrijf dat haar klanten wil laten groeien op het gebied van IT & Software Asset Management (ITAM) en dat proactief advies uitbrengt aan verschillende afdelingen binnen een bedrijf. Denk hierbij aan ICT, finance, inkoop, security, HR en legal. Op deze manier brengt ITAM solutions mensen, processen en technologie samen. ITAM solutions is onafhankelijk van softwareaanbieders, waardoor het bedrijf in staat is om haar klanten van volledig objectief en eerlijk advies te voorzien. Specialisten van ITAM solutions werken met passie voor het ITAM-vak en hebben jarenlang geïnvesteerd in kennis en expertise op het gebied van ITAM. Hun onafhankelijkheid, gecombineerd met kennis van de verschillende kerncompetentiegebieden van ITAM, zorgt ervoor dat zij concrete successen kunnen boeken voor hun klanten en partners. Zij zetten klanten in de ‘drivers seat’ van hun IT systemen, softwarelandschap en IT-budgetten. ITAM solutions heeft vestigingen in Eindhoven en Hoofddorp, is een gecertificeerd ‘Great Place to Work’ en drievoudig winnaar van de FD Gazelle Award.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.