Industry Wire

Geplaatst door Stichting e-Lise

Kernenergie-stichting e-Lise lanceert vernieuwde website

Utrecht, 6 mei 2025 – Stichting e-Lise, die zich belangeloos richt op de bevordering van kernenergie, lanceert vandaag een vernieuwde website waar iedereen die vragen heeft over kernenergie verzameld op één plek zorgvuldig onderbouwde antwoorden en artikelen vindt. 

Voorzitter Stichting e-Lise, Mathijs Beckers: “We merken dat kernenergie omgeven is door misvattingen. Informatie is vaak gekleurd en versplinterd te vinden. We willen met deze website gemakkelijk en overzichtelijk toegang geven tot eerlijke informatie. In een wereld van desinformatie hopen we hiermee houvast te bieden aan mensen die het klimaat én onze economie een warm hart toe dragen.”

Groeiende behoefte

Aanleiding voor de vernieuwing van de website is de toenemende behoefte aan betrouwbare informatie over kernenergie onder bestuurders en politici. Dit blijkt uit het publieke debat over de rol van kerncentrales in Nederland. In een wereld die wordt gekenmerkt door geopolitieke spanningen, economische onzekerheid en klimaatverandering, zoeken velen naar verstandige en toekomstbestendige oplossingen voor de energietransitie, netcongestie en hoge energieprijzen. In dit kader verbreedt de stichting haar perspectief. Zij beschouwt kernenergie als een onmisbare energiebron, die op een eerlijke manier moet worden meegewogen naast zon, wind en andere hernieuwbare bronnen.

Handvatten voor bestuurders

Dat de behoefte aan informatie groeiend is, blijkt ook uit het grote aantal deelnemers aan de webinars die e-Lise onlangs organiseerde voor lokale bestuurders en politici. Daarin reikte Stichting e-Lise bestuurders handvatten aan om aan de slag te gaan met kernenergie.

Beckers: “Veel bestuurders hebben de overtuiging dat de bevoegdheid voor het realiseren van kernenergie bij het Rijk ligt. Dat is niet zo. Elke gemeente die technisch gezien kansrijk is voor kernenergie en onder een elektrisch vermogen van 500 megawatt blijft, kan met kernenergie aan de slag. Op de website kondigen we webinars en bijeenkomsten aan voor gemeenten die geïnteresseerd zijn.”

Wat vind je op de website? 

De website biedt bezoekers overzichtelijk antwoord op de meest prangende vragen over kernenergie die de bestaande mythes over kernafval, kosten, omvang en risico’s ontkrachten. De informatie is onderbouwd met analyses, bronverwijzingen en berekeningen, verduidelijkende grafieken en bevat links naar de achterliggende kennisbibliotheek (xwiki). De inhoud van de website wordt geschreven door de leden van de stichting.

EINDE

Over Stichting e-Lise

Stichting e-Lise  – vernoemd naar Lise Meitner*, de ontdekster van kernsplijting** –  bestudeert wetenschappelijke onderzoeken en publiceert artikelen over kernenergie en energie-gerelateerde onderwerpen, zoals de energietransitie.  Sinds de oprichting in 2020, werkt stichting e-Lise belangeloos aan het bevorderen van kernenergie, omdat dit de meest schone, veilige, duurzame, betaalbare, stabiele en dus betrouwbaarste energievorm is. De leden doen dit door het gesprek aan te gaan, kennis te delen, en de technische, economische en maatschappelijke ontwikkelingen nauw te volgen. Zij delen daarover gefundeerde beschouwingen en waar nodig kritische noten.

* Lise Meitner (1878-1968) was een baanbrekende Oostenrijks-Zweedse natuurkundige. Zij werkte in Berlijn samen met Otto Hahn en zijn assistent Fritz Strassmann. Vanaf 1934 deden zij onderzoek naar uranium. Meitner, van Joodse afkomst, moest in 1938 vluchten uit nazi-Duitsland en zette haar werk in Zweden voort. 

Een paar maanden na haar vlucht slaagden Hahn en Strassmann er in het Berlijnse laboratorium in, voor de eerste keer een atoomkern te splijten. Het experiment was in Kopenhagen met Meitner besproken en volgens haar aanwijzingen uitgevoerd.

Hahn ontving de Nobelprijs 1944 voor Scheikunde voor deze ontdekking. Ondanks het gebrek aan erkenning tijdens haar leven wordt Lise Meitner nu gezien als een van de belangrijkste wetenschappers van de 20e eeuw.

** Kernsplijting (Engels: fission) is een proces waarbij een zware onstabiele atoomkern zich in twee of meer lichtere atoomkernen splitst. Hierbij komt een aanzienlijke hoeveelheid energie vrij. 

In een kerncentrale worden uraniumkernen beschoten met neutronen, waardoor zij splijten. Tijdens het splijten komen neutronen vrij, waarmee weer nieuwe  uraniumkernen gespleten kunnen worden. De energie die vrijkomt wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. 

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht