Kunsthistorisch plaatje nodig? Raadpleeg de FAUN-database

Onderzoekers, maar ook andere belangstellenden die voor een artikel of boek afbeeldingen zoeken, kunnen daarvoor terecht bij het Centrum voor Kunsthistorische Documentatie (CKD) van de Radboud Universiteit. En met de nieuwe FAUN-database van het CKD, met daarin ook materiaal voor archeologen en historici, wordt zelf zoeken nog gemakkelijker.
Groeten uit Nijmegen – plaatjes CKD
Docenten en onderzoekers kunstgeschiedenis aan de Nijmeegse universiteit hebben voor hun colleges en onderzoek jarenlang gebruik gemaakt van dia’s en papieren afbeeldingen. Al dat analoge materiaal werd gearchiveerd door het CKD. In de FAUN-database, sinds begin september online, is het grootste deel van de vijftig jaar oude verzameling gedigitaliseerd. ‘De oorspronkelijke collectie bevat zo’n 100.000 dia’s, en daar zijn er nu 95.000 van gedigitaliseerd. De hele collectie, analoog én digitaal, is ook beschreven, zodat alles terug te vinden is’, vertelt Willy Piron, hoofd van het CKD.
Specialistisch beeldmateriaal
De FAUN-database (waarbij FAUN staat voor: Faculty of Arts University Nijmegen) vormt een weerspiegeling van vijftig jaar onderwijs en onderzoek in de kunstgeschiedenis. Dat betekent: veel beelden van kunsthistorische hoogtepunten, maar ook uniek materiaal, zoals opnames van opgravingen door de Nijmeegse archeologen en een verzameling foto’s van Nijmeegse negentiende-eeuwse architectuur – een specialisme van een van de hoogleraren kunstgeschiedenis. ‘En dat vind je niet met Google afbeeldingen’, aldus Piron. ‘Dat is ook ons bestaansrecht: dat we veel specialistisch beeldmateriaal hebben en/of weten hoe we daar aan kunnen komen.’interieur staion Nijmegen collectie CKD
Interieur station Nijmegen, negentiende eeuw.
De afbeeldingen uit de FAUN-database zijn gratis beschikbaar voor belangstellenden binnen en buiten de universiteit. ‘ Veel materiaal is ouder dan zeventig jaar en dus copyrightvrij. Omdat voor het jongere materiaal nog wel copyright betaald moet worden, moeten belangstellenden zich eenmalig aanmelden. Medewerkers van de universiteit kunnen alles raadplegen, dus ook de moderne kunstwerken. Belangstellenden van buiten kunnen helaas alleen kunstwerken zien waarvan de maker meer dan zeventig jaar dood is. Gewenste afbeeldingen kunnen aangeklikt worden en dan besteld worden. Per kerende mail worden dan de afbeeldingen gestuurd.
Portretten en koorbanken
Begin september staan ook enkele andere collecties van het CKD, die door een veiligheidsprobleem in de programmatuur sinds begin 2013 uit de lucht waren, weer online. Ook dit materiaal is gratis op te vragen: het gaat om de Portrettengalerij (14.000 afbeeldingen), de collectie Sibbelee (15.000 opnamen van fotograaf Hans Sibbelee) en de Stalla-database (3700 afbeeldingen van – kunstig versierde – koorbanken in heel Europa). De Kunera-database, die niet uit de lucht was, bevat 17.000 middeleeuwse draagtekens en hun bijbehorende geodata.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.