Industry Wire

Geplaatst door Hackathon for Peace Justice & Security

Kunstmatige intelligentie in de strijd tegen fake video

17 juni 2019 – De Hackathon for Peace Justice & Security in Den Haag is gewonnen door het team Open DSE met een tool om gemanipuleerde video’s – zogeheten deepfakes – te kunnen detecteren met behulp van kunstmatige intelligentie. De hackathon viel samen met de kick-off van de IT & Security Hub, het gebied in Den Haag waar meer dan 125 organisaties samenwerken aan tech en cybersecurity oplossingen voor een betere wereld.

De nieuwe locatie van The Hague Tech in het voormalige pand van het Ministerie van Sociale Zaken (SOZA) was dit weekend het decor van de internationale Hackathon for Peace, Justice & Security. Ruim 200 deelnemers uit binnen- en buitenland gingen tijdens de hackathon de uitdaging aan om innovatieve data oplossingen te vinden voor uitdagingen gericht op armoede, humanitaire rampen en fakenews. Gedurende 36 uur werkten de techtalenten op het gebied van kunstmatige intelligentie, big data, blockchain en coding aan challenges van onder andere VN organisatie UNICRI, het Rode Kruis en de Europese Commissie.

Saskia Bruines, wethouder Onderwijs, Kenniseconomie, Internationaal: ’De hackathon is een mooi voorbeeld van Doing business én Doing Good in Den Haag. Hier werken steeds meer startende bedrijven en organisaties aan een betere wereld in de IT & Security Hub van Den Haag. De komende jaren willen we dit gebied een extra impuls geven, meer tech-talent naar het gebied trekken en we hopen dit mooie tech event vaker te organiseren.’

De jury koos voor Open DSE als overall winnaar omdat ze ondanks de lastige challenge toch hebben doorgezet en roemde het feit ze een simpele online applicatie hebben gebouwd die met behulp van kunstmatige intelligentie deepfakes kunnen detecteren. Dit zijn video’s waar de gezichten van personen zo professioneel gemanipuleerd zijn dat ze niet met het blote oog van echt te onderscheiden zijn. Met de eerste plaats won het team een geldprijs van € 5.000,-. Verder waren er vier prijzen van € 2.000,- te verdelen voor de beste oplossingen voor challenges van Translators without borders, 510 Rode Kruis, de Europese Commissie & Space4Good en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

Winnaars Hackathon for Peace, Justice & Security
UNICRI Centre for Artificial Intelligence and Robotics

Winnaar: Open DSE

Open DSE ontwikkelde een tool, genaamd Fake Sniff, dat gemanipuleerde video’s detecteert. Voor kwaadwillenden wordt het door voortschrijdende technologie steeds makkelijker om nepnieuws te verspreiden in de vorm van zeer realistische nepvideo’s die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Met zogenoemde ‘deepfakes’ is het bijvoorbeeld mogelijk om met gebruik van kunstmatige intelligentie gezichten van politici op een simpele manier te verwisselen. Het winnende team ontwikkelde een simpele online tool die met behulp van kunstmatige intelligentie gelaatstrekken analyseert en fake video’s in 97,5% van de gevallen kan detecteren.
Translators without borders (TWB)

Winnaar: The Lazy Panda’s

Tijdens humanitaire rampen is de communicatie tussen hulporganisaties, autoriteiten en lokale bevolking cruciaal. Daarom is het werk van ‘Translators without borders´ zo belangrijk. Deze non-profit organisatie helpt organisaties zoals Artsen Zonder Grenzen en Oxfam om honderden documenten tijdens een ramp in razend tempo te vertalen. Het winnende team ontwikkelde een algoritme dat met behulp van social media de relevantie en impact van te vertalen documenten kan bepalen.
510 Rode Kruis

Winnaar: Ellipsis Earth Intelligence

Bij overstromingen en andere rampen is het van groot belang dat vrijwilligers ter plekke data verzamelen, zodat hulporganisaties kunnen bepalen wat de schade aan gebouwen is of hoe erg een gebied overstroomd is. Het winnende team werkte aan applicatie om de informatie na rampen – onder andere aangeleverd door vrijwilligers ter plekke – te kunnen verifiëren. Het team bouwde een app die het mogelijk maakt om alle aangeleverde informatie te combineren en zo te bepalen waar de hulp van het Rode kruis het hardst nodig is.
Europese Commissie & Space4Good

Winnaar: Bootleg against poverty

Meer dan 50 miljoen mensen in Europa leven in zogenaamde ‘energiearmoede’. Dat betekent dat ze geen toegang hebben tot betaalbare energie en leven met weinig of geen elektrische verlichting en andere elektrische apparaten zoals een kachel of fornuis. Het winnende team ontwikkelde een digitaal marktplatform dat het mogelijk maakt om teveel opgewekte energie te delen/te verhandelen, zodat ook met anderen die een tekort hebben aan energie.
Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen

Winnaar: CGOA

De Nationaal Rapporteur rapporteert over mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. De Rapporteur bestrijdt deze ernstige vormen van criminaliteit door onafhankelijk onderzoek en doet aanbevelingen aan de Nederlandse regering. In de afgelopen twintig jaar heeft dit veel waardevolle rapporten opgeleverd, maar een zoekopdracht in de database van de Nationaal Rapporteur levert geen gedetailleerde informatie op, alleen de namen van de rapporten. Het winnende team ontwikkelde een geavanceerde zoekmachine die het mogelijk maakt om te zoeken en filteren op diverse categorieën zoals datum en relevantie. De zoekmachine is ook bruikbaar voor andere overheidsinstellingen en universiteiten.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht