Industry Wire

Geplaatst door Ankorstore

Marktplaats Ankorstore haalt $100 miljoen op in Series B-investering om heropening van Europese retail te ondersteunen

Amsterdam, 17 mei 2021 – Ankorstore, de gecureerde marktplaats die onafhankelijke merken samenbrengt met geliefde lokale retailers, heeft $100 miljoen opgehaald in een Series B-investeringsronde, geleid door Tiger Global en Bain Capital Ventures. De investering is het resultaat van sterke groei en volgt slechts enkele maanden na een succesvolle Series A-ronde. Nieuwe investeerders treden aan, maar ook bestaande investeerders Index Ventures, Global Founders Capital, Alven en Aglaé nemen deel aan de nieuwe ronde. Ankorstore zal de investering inzetten om zijn klantenkring van 5.000 merken en 50.000 onafhankelijke retailers in Europa uit te breiden en diezelfde klanten te ondersteunen bij hun heropening nu lockdowns worden opgeheven.
Ankorstore is in 2019 opgericht, met als missie het hervormen van de onafhankelijke retailbranche. Het bedrijf is niet alleen een ambassadeur voor de populairste Europese merken, maar ook een belangrijke partner voor winkeleigenaren die hun klanten nieuwe producten en merken willen leveren. Via het Ankorstore-platform kunnen winkeleigenaren merken ontdekken en producten tegen minimale kosten en risico’s inkopen. Dit bespaart de tijd die ze anders kwijt zouden zijn aan het vinden van nieuwe merken en contactpersonen, en maakt het vaak langdurige onderhandelingsproces overbodig.
Ankorstore streeft naar een eerlijk speelveld dat niet gedomineerd wordt door grootschalige retail of een e-commercesysteem dat vooral grote merken en ‘Big Retail’ beloont. Om dat voor elkaar te krijgen biedt Ankorstore mogelijkheden die je normaal gesproken vooral ziet bij de beste e-commerceplatforms voor consumenten. Zo pakt het bedrijf lang bestaande frustraties en nieuwe coronagerelateerde uitdagingen aan.

“De afgelopen tijd waren er veel coronamaatregelen die leidden tot de tijdelijke sluiting van niet-essentiële winkels. Hierdoor ontstond voor zelfstandige winkels behoefte aan flexibele financiering en tools om hun productaanbod snel aan te kunnen passen. Ankorstore ondersteunde onze retailers tijdens lockdowns door hen te helpen hun cashflow nauwlettend in de gaten te houden, sneller bij te kunnen sturen en hun voorraad zo nauwkeurig mogelijk te beheren”, zegt Nicolas D’Audiffret, medeoprichter van Ankorstore.

“Ankorstore is in korte tijd uitgegroeid tot dé logische oplossing voor Europese, lokale retailers voor inkoop bij onafhankelijke merken”, zegt John Curtius, partner bij Tiger Global Management. “De ongelooflijke groei in gebruikers in de afgelopen achttien maanden is te danken aan een ervaren team dat heel veel waarde biedt aan klanten. We zijn trots dat we Ankorstore daarbij ondersteunen.”

Hoewel de helft van de bij Ankorstore aangesloten actieve retailers de afgelopen tijd gesloten was als gevolg van de coronapandemie, is de bedrijfsgrootte van het platform verdrievoudigd in de eerste vier maanden van 2021. Nu winkels in Europa weer heropenen (of zich daarop voorbereiden), speelt Ankorstore een cruciale rol voor onafhankelijke ondernemers. Met behulp van het platform kunnen zij hun schappen weer vullen voor een hopelijk druk winkelseizoen. Zo verdrievoudigde de verkoop op het platform in het Verenigd Koninkrijk in de weken nadat de regering een heropeningsplan aankondigde.

“De coronacrisis heeft aangetoond hoe veerkrachtig ons model is. Ondanks de sluiting van de meeste winkels in Europa zijn we de afgelopen zes maanden ontzettend hard blijven groeien. We zullen sterk investeren in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en Zweden om zo onze klanten nog beter te kunnen bedienen. Merken en onafhankelijke retailers begrijpen onze missie om hen te helpen een alternatief te bieden voor de massificatie en standaardisatie die wordt opgelegd door e-commercegiganten. We zijn trots dat we zo’n missie nastreven”, zegt Nicolas Cohen, medeoprichter Ankorstore.

Deze financieringsronde geeft Ankorstore de mogelijkheid zijn groothandelsplatform te verbeteren met belangrijke nieuwe features voor meer dan 5.000 merken en 50.000 retailers. Daarnaast is Ankorstore van plan om zijn team aanzienlijk uit te breiden, door lokale kantoren in heel Europa te openen, waaronder in Parijs, Berlijn, Amsterdam, Londen en Stockholm. Merritt Hummer, partner bij Bain Capital Ventures, treedt toe tot de raad van bestuur van Ankorstore.

“Door groothandel te digitaliseren voor onafhankelijke merken en retailers kunnen we wereldwijde kansen creëren. Ankorstore is in Europa heel snel de grote winnaar geworden”, zegt Merritt Hummer, partner bij Bain Capital Ventures. “Bij BCV hebben we geïnvesteerd in verscheidene B2B-marktplaatsen en we zijn bijzonder trots om samen te werken met dit uitzonderlijke team, om een internationaal platform op te schalen dat de groothandelssector zal veranderen.”

Over Ankorstore
Ankorstore is een gecureerde marktplaats die onafhankelijke merken verbindt met de meest geliefde lokale retailers. Ankorstore rust retailers uit met de tools en benodigdheden om hun bedrijf te laten groeien en beheren en stelt merken in staat om hun groothandel uit te bouwen in heel Europa. Ankorstore is in november 2019 opgericht door vier Franse e-commerce ondernemers: Pierre-Louis Lacoste (voormalig Etsy country manager), Nicolas d’Audiffret en Nicolas Cohen (oprichters van A Little Market) en Mathieu Alengrin (voormalig Head Engineer bij Vestiaire Collective). Het bedrijf heeft kantoren in Parijs, Londen, Amsterdam, Düsseldorf en Stockholm (waarvan sommige op korte termijn zullen openen). Bezoek voor meer informatie www.ankorstore.com.

Over Tiger Global
Tiger Global Management, LLC is een investeringsbedrijf dat kapitaal wereldwijd inzet. De fundamentele investeringen van het bedrijf zijn primair gericht op wereldwijd internet, software, financiële technologie, de consumentensector en industriële sectoren. De private-equitystrategie heeft een investeringshorizon van 10 jaar en is gericht op particuliere ondernemingen met een focus op groei. Tot zulke investeringen behoorden Spotify, Harry’s, Warby Parker, Peloton, JD.com, Facebook, LinkedIn, Yandex, Mail.ru Group, Despegar, Ola en Flipkart. De public-equity-activiteiten benadrukken grondige due diligence-inspanningen bij individuele bedrijven en seculaire langetermijnthema’s. Tiger Global werd opgericht in 2001 en is gevestigd in New York met filialen in Hongkong, Singapore, Bangalore en Melbourne.

Over Bain Capital Ventures
Bain Capital Ventures werkt met disruptieve organisaties om de marktintroductie van hun ideeën te versnellen. Het bedrijf investeert van start tot groei in startups en stimuleert transformatie in verschillende sectoren, waaronder beveiliging, infrastructuursoftware, security, fintech, healthcare, commerce en consumententechnologie. De firma heeft geholpen bij het lanceren en commercialiseren van meer dan 240 bedrijven, waaronder DocuSign, Jet.com, LinkedIn, Redis Labs, Rent the Runway, Rubrik, SendGrid and SurveyMonkey, en een aantal leiders in commerce tech zoals Alloy Automation, Attentive, Flow, Material Bank, Mirakl en ShipBob. Bain Capital Ventures heeft $6,1 miljard aan beheerd vermogen met kantoren in San Francisco, New York, Boston en Palo Alto.

Over Index Ventures
Index Ventures is een in Londen en San Francisco gevestigde internationale investeringsmaatschappij van durfkapitaal die de meest ambitieuze ondernemers helpt om gedurfde ideeën om te zetten in wereldwijde bedrijven. Bedrijven die door Index worden gesteund en die de wereld om ons heen veranderen zijn onder andere Adyen, Alan, Deliveroo, Figma, Patreon en Roblox. Ga voor meer informatie naar www.indexventures.com.

Over Global Founders Capital
Global Founders Capital werkt al enkele jaren samen met ondernemers over de hele wereld. Onze teams, bestaande uit operators en ondernemers, bieden unieke expertise en ondersteuning in de technologiesector. De afgelopen 20 jaar hebben we ruim 500 bedrijven wereldwijd helpen groeien. Om maar een aantal van onze successen te noemen: Facebook, Linkedin, Zalando, Away Travel, Lazada, Traveloka, Trivago, Jumia, HelloFresh, Eventbrite, Funding Circle, Slack, Revolut, Canva, Pennylane en Iziwork. Ga voor meer informatie naar www.globalfounderscapital.com.

Over Alven
Alven is een onafhankelijk durfkapitaalfonds met meer dan 500 miljoen dollar aan activa in beheer en bijna 130 gefinancierde bedrijven in de afgelopen 20 jaar. De missie van Alven is om de beste Europese ondernemers in de digitale en nieuwe technologiesector (AI, data science, SaaS, cybersecurity, marktplaatsen, etc.) op lange termijn te ondersteunen.
Tot de investeringen van Alven behoren Algolia, Dataiku, Drivy (gekocht door Getaround), Happn, Captain Train (Trainline/KKR), Bime Analytics (Zendesk), Webhelp, Peopledoc, Sqreen, Meero, Qonto en MeilleursAgents (onlangs gekocht door Axel Springer). Ga voor meer informatie naar www.alven.co.

Over Aglaé Ventures
Aglaé Ventures is een internationale durfinvesteerder die is gevestigd in Parijs, New York en San Francisco en wordt gesteund door Agache, de meerderheidsaandeelhouder van LVMH. Aglaé Ventures investeert van € 100K tot € 100MM in activa-lichte activiteiten en snelgroeiende technologiebedrijven in ieder stadium van groei.

In de afgelopen 20 jaar hebben Aglaé en zijn filialen enkele van de meest iconische wereldwijde technologiebedrijven gesteund, waaronder Netflix, Slack, Spotify, Airbnb, Automattic, eToro en vele anderen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht