Industry Wire

Geplaatst door Waaromkiesjij

Meer dan 200.000 Nederlanders braken uit hun politieke bubbel

“Een heel open en vriendelijk gesprek gehad met iemand die totaal anders naar de corona-aanpak kijkt dan ik.”

“Het wordt ook bij jezelf wat duidelijker waarom je vindt wat je vindt. Erg nuttig dit.”

“Leuk om te zien dat je het ook eens kan zijn met VVDers.”

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart weten steeds meer mensen uit hun politieke bubbel te breken. Politieke tegenstanders voeren pittige discussies met elkaar via het online platform Waaromkiesjij.nl. De teller staat inmiddels op meer dan 200.000 gebruikers. Dit aantal overtreft ruimschoots de 35.000 gesprekken, die in aanloop van de verkiezingen in 2017 zijn gevoerd. Via een paar muisklikken word je gekoppeld aan iemand met een andere politieke voorkeur, met wie je in een één-op-één chat een politieke speeddate hebt. Sander Schimmelpenninck, Kim Boon en Hajar Yagkoubi onderschrijven het belang van (filter)bubbels doorbreken, wederzijds begrip kweken en Nederlanders met beter onderbouwde mening te laten stemmen. Zij dagen daarom anderen uit om met elkaar op Waaromkiesjij.nl in discussie te gaan. 

Hoe het werkt

Het platform richt zich op alle Nederlanders die in aanloop naar de verkiezingen de behoefte voelen om met mensen buiten hun eigen bubbel te discussiëren. Op basis van je politieke voorkeur koppelt Waaromkiesjij.nl je automatisch met iemand die een andere partij aanhangt. Vervolgens ga je in anonieme één-op-één chats de discussie aan. De ongedwongen setting biedt weinig ruimte voor sociaal wenselijke antwoorden of groepsdruk. Het ijs wordt gebroken door de gesprekspartners te laten reageren op stellingen over politieke thema’s zoals de gevolgen van de corona-pandemie, het immigratiebeleid of het klimaat. Je kunt altijd van stelling wisselen of op zoek gaan naar een nieuwe gesprekspartner. Na afloop deel je je ervaringen makkelijk op sociale media.

Met elkaar in plaats van over elkaar praten

De reacties van gebruikers zijn positief. Het initiatief stimuleert vurige discussies, maar ook wederzijds begrip. Ambassadeur Kim Boon: “Ik vind het een goed initiatief, omdat ik merk dat mensen veel over elkaar praten, maar niet mét elkaar.” Sander Schimmelpenninck en Hajar Yagkoubi (oud-VN Jongerenvertegenwoordiger) onderschrijven het belang van Waaromkiesjij.nl. Leon Horbach en Ruben Treurniet, oprichters van het platform, vullen aan: “We vinden het zelf waardevol om met andersdenkenden in gesprek te gaan over politieke en maatschappelijke onderwerpen. Je bent het misschien niet altijd met elkaar eens, maar je voert wel een goede discussie over het klimaat of kansenongelijkheid. Het is fantastisch dat meer dan 200.000 mensen uit hun bubbel braken.”

Stemwijzer

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart slaat Waaromkiesjij.nl de handen ineen met Stemwijzer, de online stemhulp van ProDemos. Waaromkiesjij.nl wordt, net als de Stemwijzer, op woensdag 10 februari om 12.00 uur gelanceerd. Wie de Stemwijzer gebruikt komt daarna uit bij Waaromkiesjij.nl, zodat gebruikers direct in discussie kunnen over de stellingen van de Stemwijzer. Leon Horbach: “De samenwerking met Stemwijzer is voor ons een logisch één-tweetje. Je kunt meteen aan de slag met de uitslag die je net gekregen hebt.”

Over Waaromkiesjij.nl

Bedenkers Ruben Treurniet en Leon Horbach constateerden in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 dat het een uitdaging is om in contact te komen met mensen buiten de eigen politieke bubbel. Uit eigen ervaring concludeerden zij dat Nederlanders met verschillende achtergronden en opvattingen elkaar moeilijker vinden, zowel in de fysieke wereld als digitaal. Met alle ophef over de invloed van sociale media bubbels en de toegenomen aandacht voor politieke scheidslijnen en segregatie in de samenleving zochten zij een manier om andersdenkenden met elkaar in contact te brengen. Hieruit ontstond het idee voor Waaromkiesjij.nl. Het concept is in 2021 relevanter dan ooit, nu de coronacrisis de fysieke mogelijkheden om discussie onder kiezers tot stand te brengen beperkt.

Rond de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 werden in een kleine maand ruim 35.000 discussies op het platform gevoerd. Het succes van het platform bleef in het buitenland niet onopgemerkt. Het concept nam een vlucht toen er in samenwerking met lokale partners spin-offs in Duitsland, Hongarije, Catalonie en Zweden werden gelanceerd. Het legde de basis voor ‘Talking Europe’, dat in aanloop naar de Europese Verkiezingen in 2019 kiezers in de Europese Unie met elkaar in discussie liet gaan. “Het bevestigde dat de behoefte om bubbels te doorbreken niet alleen in Nederland leeft, maar ook daarbuiten, over Europese grenzen heen”, aldus Leon Horbach. Naast de verkiezingsprojecten zet Civinc, de organisatie achter Waaromkiesjij.nl, zich in om leerlingen en studenten meer met elkaar in discussie te laten gaan over wat hen bezighoudt, door het concept ook in het burgerschapsonderwijs aan te bieden.

Bekijk hier hoe het platform werkt.

EINDE PERSBERICHT

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht