Industry Wire

Geplaatst door Topicus

Nederlands IT-bedrijf haalt met crypto-obligatie ton op bij medewerkers

Deventer, 12 februari 2019 – Voor de financiering van een startup in het leasedomein ontwikkelde Topicus een security token voor eigen medewerkers, waarmee binnen een week 100.000 euro werd opgehaald. De blockchain-technologie inspireerde het IT-bedrijf om in plaats van een wisselvallige crypto-munt een stabiele token te ontwikkelen. Die token heeft niet de vorm van een aandeel maar van een bedrijfsobligatie. De startup gebruikt de opbrengst om fysieke producten in de markt te zetten. Topicus is de eerste Nederlandse partij die op deze manier gebruik maakt van blockchain-financiering.

Topicus-medewerkers konden investeren in de security token, die elk de waarde van één euro vertegenwoordigt. Topicus is de eerste grote Nederlandse partij die een token aanbiedt als bedrijfsobligatie. Michiel Schipper, Managing Director divisie Finance bij Topicus: ‘De blockchain-technologie en crypto-munten hielden ons bezig. Maar cryptomunten schommelen enorm in waarde, vooral door speculatie en het sentiment over vage onderliggende waarden. Zo ontstond het idee om te kijken naar een blockchain-toepassing zónder het speculatieve en vage aspect. De token bevindt zich op de Ethereum-blockchain maar is niet het eindpunt van de investering. Het vertegenwoordigt een echte lening bij een fysiek bedrijf. Door meteen met echt geld en echte waarde van start te gaan, heeft dit project geen last van de vrijblijvendheid van andere initiatieven.’

Nieuwe financieringsvorm voor en door medewerkers
Een nieuwe startup vormde de ideale testcase voor deze nieuwe blockchain-financieringsvorm. Vier IT’ers van Topicus realiseerden het blockchain-project, met bijbehorende security token, binnen vijf maanden. Het feit dat de security token niet speculatief is, droeg bij aan het succes. ‘Het is een heel toegankelijke manier om geld op te halen. In de vorm waarin we het project nu hebben opgezet, kunnen we het ook voor toekomstige projecten en eventuele opdrachtgevers gebruiken; de hele infrastructuur en code is herbruikbaar. En vermoedelijk ook tegen veel lagere kosten dan wanneer je dit op een ‘niet-blockchain-manier’ zou aanpakken. Daarnaast hebben we – in nauwe samenwerking met de FinTech en finance specialisten van advocatenkantoor Van Doorne – een stevige, herbruikbare juridische basis neergezet binnen de kaders van de Wet op het Financieel Toezicht’, aldus Schipper.

Ethereum-blockchain maakt deelname aantrekkelijk
De Ethereum-blockchain is een bestaande infrastructuur. Dat maakt de security tokens onderling verhandelbaar. Zo kunnen eigenaren van een token deze gemakkelijk overmaken naar andere bezitters, zonder dat daar een apart platform voor nodig is. Daarbij brengt deze infrastructuur ook transparantie met zich mee: eigenaren kunnen altijd zien waar hun tokens zich bevinden en hoe actief er in wordt gehandeld. Schipper: ‘Om de investering voor medewerkers extra aantrekkelijk te maken, is bijvoorbeeld het rendement vastgelegd in een smart contract en zal de security token niet fluctueren. In het contract staat bijvoorbeeld ook het mechanisme beschreven waarin medewerkers hun tokens weer kunnen omzetten naar euro’s en hoe het rendement wordt bepaald.’

Over Topicus
Topicus is sinds 2001 koploper in het bedenken en bouwen van slimme software. De focus ligt op het ontwikkelen van innovatieve softwareplatformen. Hiermee verbinden zij mensen en gebruikers in diverse sectoren, zoals onder andere het onderwijs, de zorg en financiële dienstverlening. Met ruim 900 medewerkers, vanuit 14 vestigingen, werkt Topicus dagelijks aan IT met impact.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht