Industry Wire

Geplaatst door Swappie

Swappie-onderzoek: Digitale vervuiling is een blinde vlek voor de helft van de Nederlanders

Amsterdam, 1 juli 2025 – Elke dag versturen we wereldwijd 320 miljard e-mails. Wat veel mensen niet weten, is dat één enkele e-mail gemiddeld 4 gram CO₂-uitstoot, te vergelijken met een gloeilamp die zes minuten brandt. Toch denkt meer dan de helft van de Nederlanders (56,6%) nooit na over de milieu-impact van hun digitale gedrag. Dit blijkt uit een onderzoek van Factsnapp, uitgevoerd in opdracht van Swappie, de grootste iPhone refurbisher van Europa.

Onzichtbare vervuiling door data
We zijn bekend met de CO₂-uitstoot van auto’s en fabrieken, maar dataopslag en streaming zijn minstens zo vervuilend. In 2022 draaiden wereldwijd zo’n 70 miljoen servers. Goed voor 1 tot 2 ton CO₂ per jaar. Ondanks deze cijfers is de digitale vervuiling voor veel Nederlanders een al dan niet bewuste blinde vlek: 56,6% heeft nog nooit nagedacht over de milieu-impact van dataopslag en streaming. Slechts 24% zegt er rekening mee te houden, terwijl 17,4% zich er wel bewust van is, maar er niets mee doet.
Kleine acties, groot effect
Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken, zoals het verwijderen van foto’s en ongebruikte apps. 43,7% van de Nederlanders verwijdert regelmatig foto’s van hun smartphone en 38,7% verwijdert foto’s zowel van hun smartphone als in de cloud. Digitaal opruimen kan iedereen, want 90% van alle data wordt drie maanden nadat het is opgeslagen toch nooit meer gebruikt. Al iets meer dan de helft van de Nederlanders (53,7%) verwijdert een paar keer per jaar hun ongebruikte apps.
De belangrijkste redenen om digitaal op te ruimen, zijn volgens Nederlanders:
Meer opslagruimte vrijmaken (54,8%)
Betere prestaties van mijn apparaat (11,4%)
Meer overzicht (11%)
Digitaal opruimen vanwege de impact van data op het milieu wordt met slechts 8,6% zelden genoemd als motivatie. Martine Hardeveld Kleuver, Country Manager van Nederland en België bij Swappie, zegt: “Ons onderzoek laat zien dat er nog weinig bewustwording is van de impact van data op het milieu. Digitaal opruimen is niet alleen fijn voor jezelf, maar uiteindelijk ook noodzakelijk voor het milieu.”
Oude telefoons, een gemiste kans
Niet alleen in de cloud blijft het opstapelen. Ook in lades liggen duizenden ongebruikte smartphones te verstoffen. Bijna 1 op de 5 Nederlanders bewaart zijn oude toestel zonder het nog te gebruiken. Dit is niet alleen zonde van de grondstoffen, maar ook een gemiste kans voor recycling.
De meeste Nederlanders bewaren hun smartphone omdat ze een reservetoestel willen hebben voor noodgevallen (55,5%), 12,6% doet dit omdat ze niet weten wat ze er anders mee kunnen. Ook gooit 6,2% oude/ongebruikte elektronica gewoon weg, terwijl onderdelen vaak nog prima kunnen worden hergebruikt.
Martine Hardeveld Kleuver: “Er moet meer aandacht komen voor recycling. Door oude elektronica een tweede leven te geven, hebben we minder nieuwe grondstoffen nodig en komen we dichter bij een circulaire economie. Bij Swappie kun je bijvoorbeeld je oude iPhone verkopen – zo verdien je geld én draag je bij aan duurzaamheid. Of je nu je smartphone beter beschermt, je toestel laat repareren of kiest voor een refurbished toestel, het draagt allemaal bij aan hetzelfde doel: een beter milieu. Alleen samen zetten we echte stappen richting een duurzamere toekomst en een meer circulaire economie.”
Over het onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd door Factsnapp in opdracht van Swappie. In totaal vulden 500 Nederlanders tussen de 16 en 70+ jaar deze vragenlijst in.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht