Industry Wire

Nederlandse bedrijfsleven laat kansen digitaal zakendoen liggen

Nederland kan haar digitale voorsprong verzilveren als zij beter gebruik gaat maken van alle digitale mogelijkheden die de huidige kabel netwerkinfrastructuur reeds biedt. Ondanks het feit dat 93% van alle Nederlandse bedrijven en particulieren toegang heeft tot breedband internet houdt maar liefst driekwart van het Nederlandse bedrijfsleven zich momenteel niet bezig met online zakendoen. De mogelijkheden die de uitstekende staat van infrastructuur in ons land biedt, worden hiermee onvoldoende benut. Dat blijkt uit het rapport van het onderzoek van Amarach Research in opdracht van kabel- en mediabedrijf UPC Nederland en moederbedrijf Liberty Global dat vandaag is gepresenteerd op het VNG jaarcongres in Hendrik-Ido-Ambacht.

UPC deed onderzoek onder ruim 1000 consumenten en zo’n 325 IT-beslissers in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf en vroeg hen onder meer naar hun online gedrag en hun perceptie van de Nederlandse breedband infrastructuur. Daarnaast werd er literatuuronderzoek gedaan. Het rapport maakt onderdeel uit van een serie rapporten, die UPC’s moederbedrijf Liberty Global heeft uitgevoerd in een aantal Europese markten.

Uit het rapport blijkt ook dat Nederland één van de koplopers is bij de realisering van de Europese breedbandambities zoals die zijn neergezet in de Digitale Agenda van Eurocommissaris Kroes. Het potentieel aan maatschappelijke diensten wordt echter nog onvoldoende benut. Innovatieve projecten zoals E-Health, waarbij zorg op afstand wordt aangeboden aan cliënten, komen moeilijk van de grond of blijken door uiteenlopende redenen lastig op te schalen. Dit komt voornamelijk door een gebrek aan voorlichting over de voordelen van digitaal zakendoen en over de kosten van het nalaten daarvan. De business case van eHealth is gunstig en kan enorm bijdragen aan het reduceren van de landelijke zorgkosten.

Uit het onderzoek van UPC blijkt verder dat er een duidelijke relatie bestaat tussen digitalisering en economische groei. Nu al is het gebruik van internet goed voor een aandeel van 4,3% van het bruto binnenlands product. Dit aandeel is groot, maar kan nog veel groter. Door de digitale infrastructuur beter te benutten en meer online te handelen, kan de concurrentiepositie van ons land sterk worden vergroot. De werkgelegenheid in Nederland kan hiermee binnen 2 jaar met bijna 80.000 arbeidsplaatsen toenemen.

Baptiest Coopmans, algemeen directeur van UPC Nederland: “Waar veel andere Europese landen nog veel werk te verzetten hebben om de essentiële basis te ontwikkelen – snelle concurrerende breedbandnetwerken met nationaal bereik en penetratie – heeft Nederland die al. De Nederlandse voorsprong op breedband infrastructuur moeten we ook effectief benutten voor de groei van de Nederlandse digitale economie. Dat bevordert de werkgelegenheid en vergroot maatschappelijke kansen.”

Het rapport wordt door UPC gedeeld en beschikbaar gesteld aan zakelijke klanten, beleidsmakers en andere geïnteresseerden. Daarnaast gaat UPC verder met initiatieven die internetdiensten en ICT-kennis ondersteunen, zoals de deelname aan het samenwerkingsprogramma Digivaardig & Digiveilig, waar activiteiten worden ontwikkeld die de digitale vaardigheden van de Nederlandse beroepsbevolking stimuleren.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht