Industry Wire

Geplaatst door Uppermoor B.V. Data Consultacy

Nieuwe webapplicatie toont corona besmettingen in de directe omgeving

Vanaf vandaag is er een handige webapplicatie voor iedereen die wil weten wat het risico is op besmetting met COVID-19 in zijn directe omgeving. Op www.coronalocatie.be kan men het actuele beloop van het aantal nieuwe gevallen vinden binnen een straal van 2,5 km vanaf iedere willekeurige plek in België, dus ook op de actuele GPS positie waar de gebruiker zich bevindt.

Het aantal besmettingen in België is al weken redelijk stabiel, ongetwijfeld dankzij de beperkende maatregelen en de eerste vaccinaties die nu worden gezet. Toch is het nog niet gedaan met het virus. Versoepeling van de maatregelen leidt tot dusver altijd tot toename van het aantal besmettingen. Lokale uitbraken zijn nog steeds aan de orde van de dag. De meeste mensen willen liefst meteen weten als een uitbraak zich voordoet bij hun in de buurt. Dat is precies wat Coronalocatie.be toont. Mike Ryan, directeur van het ‘Emergencies Programme’ van de WHO, zei afgelopen zomer al op een persconferentie dat burgers informatie zouden moeten krijgen over het aantal nieuwe besmettingen bij hen in de buurt. Op die manier kunnen ze volgens Ryan zelf het besmettingsrisico inschatten en hun sociaal gedrag hierop afstemmen.

Het idee voor Coronalocatie is afkomstig uit Nederland. Een van de initiatiefnemers, André van der Veen putte de inspiratie hiervoor uit de populaire weer-apps: “Vrijwel iedereen heeft zo’n app op zijn smartphone. Op een weer-app zie je in een oogopslag wanneer er een regenbui over komt drijven. De meeste mensen richten daarbij de focus op hun eigen locatie. Zo werkt het naar ons idee ook met corona. Men wil weten: wat is de situatie op dit moment, in mijn dorp of in mijn buurt?”

De Nederlandse versie van Coronalocatie www.coronalocatie.nl is in oktober 2020 gelanceerd. Sindsdien is de webapplicatie al ruim 16 miljoen keer geraadpleegd. Diverse Nederlandse nieuwssites, zoals die van het Algemeen Dagblad en een aantal regionale kranten nemen met enige regelmaat Coronalocatie op in hun online artikelen over het virus.

Net als in Nederland worden de gegevens voor Coronalocatie betrokken van de officiële nationale databron. In België is dat Sciensano. “Coronalocatie.be is een aanvulling op het enorme aanbod aan corona-informatie” zegt André van der Veen. “We worden in België net als in Nederland dagelijks overspoeld met allerhande indicatoren, grafieken en kaarten over het virus. De informatie wordt helder gepresenteerd maar al die cijfers zijn voor een gemiddelde burger nog best lastig te interpreteren. Coronalocatie.be brengt de meest essentiële informatie rechtstreeks naar de smartphone van de burger, in een basaal getal, elke dag opnieuw en standaard gecentreerd op zijn locatie. Desgewenst kan men de informatie ook opvragen op andere locaties, bijvoorbeeld de woonplaats van een dierbare. Ik denk dat die zogenaamde hyper-lokale component het verschil maakt ten opzichte van andere corona-informatie. Je ziet of er besmettingsrisico op een specifieke plek aanwezig is en of dit stijgt dan wel daalt. Die informatie kan helpen om ons door – hopelijk – de laatste maanden van de corona-crisis te loodsen”.

www.coronalocatie.be is ontwikkeld door medisch data-consultancybedrijf Uppermoor in samenwerking met SPOTinfo, ontwikkelaar van Geografische Informatie Systemen. De applicatie maakt gebruik van de officiële gegevens van Sciensano.

Website: www.coronalocatie.be Met dit bericht zijn twee afbeeldingen en een logo van www.coronalocatie.be meegestuurd. Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: André van der Veen, +31 6 13103620 Pieter-Frank van Boven, +31 6 41132465 E-mail: info@coronalocatie.nl

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht