Industry Wire

Geplaatst door vanuithetbuitenland.nl

Onderzoek: 68% Nederlandse digital nomads niet of onjuist verzekerd voor ziektekosten

Uit een peiling van Werkenvanuitbuitenland.nl blijkt dat de meeste Nederlanders die langer dan 8 maanden per jaar in het buitenland verblijven niet of onjuist verzekerd zijn. 29 procent van deze digital nomads heeft nog steeds een Nederlandse zorg- en reisverzekering terwijl ze daar geen recht op hebben. 39 procent is zelfs helemaal niet verzekerd.

Nu veel werknemers en zelfstandigen hun werk volledig online kunnen uitvoeren, besluiten steeds meer Nederlanders, met name millennials, deels of volledig vanuit het buitenland te werken. Administratief blijkt dit echter niet zo eenvoudig te organiseren.

Wanneer je langer dan 8 maanden per jaar in het buitenland verblijft, dien je je namelijk uit te schrijven bij je gemeente (BRP) en is registratie bij het KvK als zelfstandig ondernemer of freelancer niet meer mogelijk. Het uitschrijven heeft daarnaast ook gevolgen voor je zorgverzekering. Indien de gegevens bij het BRP onjuist zijn, riskeert de digital nomad een boete van 325 euro.

In het onderzoek van Werkenvanuithetbuitenland.nl werd de afgelopen maand aan 445 Nederlanders gevraagd hoe zij hun verzekeringen regelen als zij veelal in het buitenland verblijven. Hoewel de grootste groep (66%) nog steeds recht heeft op een Nederlandse zorgverzekering doordat zij korter dan 8 maanden per jaar buiten Nederland verblijft, blijkt de rest slechts in 32 procent van de gevallen gebruik te maken van een internationale zorg- en reisverzekering.

Om te voorkomen dat de groeiende groep jonge, reislustige ondernemers in lastige financiële situaties terecht komt door boetes of onverwachte ziektekosten, is het belangrijk dat zij beter wordt geïnformeerd over de mogelijkheden en beperkingen van het nomadenbestaan.

Koen de Wit, Werkenvanuithetbuitenland.nl: “Op onze website informeren wij Nederlanders al sinds 2011 over de mogelijkheden om locatie-onafhankelijk te leven. De groep digital nomads is sindsdien flink gegroeid, maar wij merken dat de regelgeving achter blijft. Nederlanders willen over het algemeen de zaken goed in orde hebben, maar geraken met de huidige wetten vaak tussen wal en schip.”

Over Werkenvanuithetbuitenland.nl

Werkenvanuithetbuitenland.nl is sinds 2011 de website over het digital nomad bestaan om mensen wakker te schudden uit hun dagelijkse sleur. Iedereen kan digital nomad worden, op onze website willen we mensen inspireren en informeren. Maandelijks ontvangen wij meer dan 10.000 bezoekers die interesse hebben in reizen en werken in het buitenland.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht