Onderzoek NTT Ltd. benadrukt waarde van smart sourcing met het oog op nieuwe businessuitdagingen

Barneveld, 8 mei 2020 – Als reactie op de veranderende omgeving veroorzaakt door COVID-19 zoeken bedrijven naar manieren om te herstellen en zich aan te passen. Serviceproviders doen er goed aan om hun waarde te vergroten. Het 2020 Global Managed Services Report van NTT Ltd. noemt securitykwaliteiten, de hoeveelheid technische expertise en de mogelijkheid om resultaten te bieden die in lijn zijn met de businessdoelstellingen als de basis van smart sourcing.
De komende anderhalf jaar maken organisaties naar verwachting meer gebruik van de expertise van serviceproviders en vormen ze sterkere relaties. Daarmee wordt het snel leveren van platformoplossingen – binnen de gehele technologiestack – nog belangrijker. Van cloud tot netwerken, van datacenter tot security en meer; uitgebreide vaardigheden zijn essentieel om de bedrijfsvoering te herstellen en organisaties voor de komende jaren sterk te positioneren.
Het rapport bracht specifiek het volgende aan het licht:
- Het verkleinen van securityrisico’s is niet alleen de grootste uitdaging voor IT-teams wereldwijd, het is de belangrijkste reden om het inschakelen van een serviceprovider te overwegen
- 48 procent [1] van de businessmanagers erkent de behoefte om de werkplekomgeving te optimaliseren
- Technische expertise is dé reden dat een bepaalde serviceprovider gekozen wordt; er wordt het meest gevraagd naar expertise op het gebied van cloudinfrastructuur en security
Om organisaties wereldwijd te helpen herstellen en zich aan te passen aan de nieuwe macro-economische omgeving speelt smart sourcing een essentiële rol. Simpel gezegd gaat smart sourcing een stap verder dan het traditionele outsourcing. Het is een bepaalde aanpak voor het selecteren en prioriteren van de serviceproviders die meer doen dan alleen het leveren van tactische IT-oplossingen. Smart sourcing draait om leveranciers die resultaten bieden die in lijn zijn met de businessdoelstellingen van de gehele organisatie.
Identificeer en beveilig je assets
57 procent van de respondenten gaf aan dat securityrisico’s de grootste uitdaging zijn op het vlak van in-house IT-beheer. Daarmee scoren securityrisico’s het hoogst onder alle meegenomen factoren. Door de COVID-19-crisis was dat ook de verwachting. Organisaties hebben moeite zich te verdedigen in een complex en verslechterend landschap. Daarom is het niet zo vreemd dat een meerderheid van de organisaties (55 procent) zich wendt tot serviceproviders om te helpen ‘securityrisico’s te verkleinen’.
De stijging van security op de bedrijfsagenda wordt verder versterkt door de explosie van het aantal endpoints in remote omgevingen, in combinatie met een toename van BYOD (bring your own device). Kwaadwillenden maken misbruik van mensen die vanuit huis werken én met onvoldoende beveiligde apparaten en netwerken. Volgens het April 2020 Monthly Threat Report van NTT nam het aantal spam-, phishing- en malwarecampagnes toe; cybercriminelen profiteren volop van de COVID-19-crisis.
Security speelt nu meer dan ooit een essentiële rol op de algemene bedrijfsagenda en maakt daarmee deel uit van smart sourcing. Bovendien is security nu de belangrijkste reden om te overwegen een serviceprovider in te schakelen. 32 procent van de respondenten noemde dit als belangrijkste reden, vergeleken met 30 procent voor betere operationele efficiëntie en 29 procent voor betere performance en beschikbaarheid. Daarnaast gelooft 84 procent van de organisaties dat managed-servicepartnerships de komende drie tot vijf jaar waarde toevoegen (44 procent denkt zelfs extreem veel waarde) met hun securitymogelijkheden [2].
Damian Skendrovic, executive vice president, Managed Services Go-to-market bij NTT Ltd.: “In deze uitdagende tijden maken organisaties een aantal fasen door en geven ze voorrang aan security als eerste reactie- en herstelmechanisme. Ze willen meer dan een leverancier en gaan op zoek naar partners om ze te helpen de juiste stappen te zetten. Serviceproviders moeten ze helpen zich nu aan te passen, maar ook om snel weer aan de slag te gaan als de economie weer opstart.”
Nieuwe focus op eindgebruikerstransformatie
In tijden van verandering doen organisaties soms een stapje terug en trappen ze op de rem van innovatieprojecten. Echter, transformatie gaat wel door, maar is nu gericht op de eindgebruiker. 48 procent [3] van de organisaties ziet al in hoe belangrijk het is om de werkplekomgeving te optimaliseren om te voldoen aan de behoeften van de veranderende medewerker.
Ervoor zorgen dat medewerkers veilig verbonden blijven, staat om productiviteits- en efficiëntieredenen bovenaan de agenda. Dat verklaart deels waarom 43 procent van de respondenten SD WAN noemt als het belangrijkste technologieproject dat moet worden overwogen. SD WAN draagt bij aan performance en gebruikerservaring door inzicht te verkrijgen in zakelijke assets en data binnen het netwerk.
Deze drang in de overweging van nieuwe services wordt waarschijnlijk weerspiegeld in de toename van het aantal organisaties dat verwacht meer van hun IT te outsourcen dan dat ze insourcen – nu 23 procent en over anderhalf jaar 45 procent.
Expertise en service leveren
Technische expertise is al lang een van de belangrijkste criteria die organisaties meenemen bij het selecteren van een serviceprovider. De mogelijkheid om wanneer het uitkomt gebruik te maken van deskundige vaardigheden is een groot voordeel. Organisaties zijn vooral op zoek naar technische en sector-expertise als ze een serviceprovider uitzoeken (respectievelijk 44 procent en 30 procent).
Met name expertise op het gebied van cloudinfrastructuur (73 procent) en security (53 procent) gaan aan kop als het gaat om technologieën die momenteel worden geoutsourcet aan serviceproviders. Naar verwachting stijgen deze percentages de komende anderhalf jaar tot respectievelijk 77 procent en 64 procent.
Het expertiseniveau dat serviceproviders kunnen bieden, is een andere troef in de ontwikkeling van een smart-sourcing-relatie. Omdat IT-teams moeten aantonen hoe ze betere bedrijfsresultaten bewerkstelligen, kunnen serviceproviders deze teams helpen op één lijn te komen met de business.
Om CIO’s en hun teams te helpen, toont het rapport hoe bedrijfsveranderingen de IT-besluiten beïnvloeden. Nieuwe productontwikkeling heeft het komende jaar naar verwachting de belangrijkste invloed op IT-besluiten. Veranderingen op het gebied van reglementen (51 procent), uitbreiding naar nieuwe markten (48 procent) en vaardigheidstekorten (47 procent) komen op de tweede, derde en vierde plek.
Skendrovic: “Met behulp van de juiste partnerships zijn bedrijven in staat de crisis de baas te worden en te wennen aan het nieuwe normaal. Ons onderzoek laat zien waarom dit soort relaties belangrijk is en wat de voordelen zijn op het gebied van security en stabiliteit, zoals de bescherming van bestaande inkomstenbronnen. Ook toont het onderzoek het belang van de relaties tijdens transformaties, nu bedrijven met een slimme respons moeten komen op het gebied van nieuwe platformen, zodat ze goede klantervaringen kunnen bieden op afstand – een belangrijke prioriteit voor bedrijven in elke sector.”
Het 2020 Managed Services Report van NTT Ltd. is grotendeels gebaseerd op onderzoek van IDG, dat werd uitgevoerd in 29 landen in vijf regio’s. Het rapport bevat de opvattingen van 1.250 business- en IT-managers. Daarnaast is het rapport aangevuld met ander onderzoek van NTT Ltd.:
- 451 Research – Global crystal ball study 2019
- NTT Ltd.’s Customer Experience Benchmarking Report 2020
- NTT Ltd.’s Digital Means Business Benchmarking Report 2019
- NTT Ltd.’s April 2020 Monthly Threat Report
- NTT Ltd.’s Risk Value Report 2019
- NTT Ltd.’s Global Threat Intelligence Report 2019
__
Bronnen uit de tekst
[1] NTT Ltd. CX Benchmarking Report 2020
[2] 451 Research – Global crystal ball study 2019
[3] NTT Ltd.’s Customer Experience Benchmarking Report 2020
# # # |
Over NTT Ltd.
NTT Ltd. is een wereldwijd opererende technologiedienstverlener die klanten helpt bij het versnellen van groei en innovatie van digitale bedrijfsmodellen. We bieden digitale businessconsulting, technologie en managed services voor cybersecurity, applicaties, werkplekken, cloud, datacenter en netwerken, op basis van onze uitgebreide kennis van de sector en innovatie. Als een van de vijf grootste mondiale IT-dienstverleners verlenen onze divers samengestelde teams diensten in meer dan 190 landen en regio’s. We bedienen 85 procent van de bedrijven uit de Fortune Global 100-lijst en duizenden andere klanten en communities. Na 120 jaar diensten verlenen en ons sociaal verantwoordelijk voelen, staat alles wat we doen in het teken van onze klanten en een duurzame wereld. Kijk voor meer informatie op https://hello.global.ntt/
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.