Industry Wire

Geplaatst door Universiteit Tilburg

Online daters: check je taal en spelling, goed taalgebruik maakt aantrekkelijk

Promovenda Tess van der Zanden onderzocht hoe het taalgebruik in onlinedatingprofielen van elkaar verschilt en hoe dit indrukken over de aantrekkelijkheid van de profieleigenaar beïnvloedt. Ze vergeleek daarbij 12.000 datingprofielen en bevroeg online daters voor haar empirische onderzoek waarop zij op 22 oktober promoveert.

Van der Zanden onderzocht eerst de fase van profielconstructie waarin gebruikers een profiel(tekst) creëren om zichzelf te presenteren. Vervolgens de fase van profielverwerking waarin observanten profielen van anderen bekijken en de informatie hierop verwerken. En tot slot de impressievormingsfase waarin lezers indrukken over profieleigenaren vormen op basis van die verwerking.

Originaliteit en taligheid scoren
Het lijkt erop dat het taalgebruik van daters die een vaste relatie zoeken zowel bewust als onbewust beïnvloed wordt door dit relatiedoel. Onbewust door meer naar zichzelf te verwijzen (bijv. “ik”) en bewust door, strategisch, bepaalde persoonlijkheidskenmerken te noemen die belangrijk worden geacht in een betrouwbare relatie.

Eigenaren van profielen die hoog scoorden op tekstoriginaliteit werden gezien als intelligenter en grappiger, wat er vervolgens voor zorgde dat ze ook als aantrekkelijker (datemateriaal) werden beoordeeld. Dat lukte vooral als meer (concrete) persoonlijke informatie onthulden en metaforen gebruikten.

Taalfouten hebben invloed als profielfoto gemiddeld aantrekkelijk is

Taalfouten hebben effect op de indrukken die mensen vormen over date-intenties en de persoonlijkheid en aantrekkelijkheid van de profieleigenaren. Dat laat zien dat taalfouten dienen als een belangrijk gegeven voor indrukvorming. Maar niet het enige. Want hoewel taalfouten een negatief effect hebben op fysieke aantrekkelijkheid als een profiel een gemiddeld aantrekkelijke foto bevat, is dat niet het geval bij een aantrekkelijke of onaantrekkelijke foto is.

Van der Zanden: ‘In het geval van datingprofielen waar zo weinig gegevens beschikbaar zijn kan elk stukje informatie al grote gevolgen hebben op hoe je persoonlijkheid of aantrekkelijkheid wordt beoordeeld. Op datingplatforms waar de tekst een belangrijk onderdeel is van het profiel, kan ik online daters aanraden om bij het schrijven van hun profiel niet alleen na te denken over wat ze over zichzelf schrijven, maar ook hoe ze de tekst schrijven. Zo kunnen taalfouten het best voorkomen worden en wordt een originele tekst met bijvoorbeeld metaforen juist aangeraden.’

Tess van der Zanden promoveert bij de Tilburg School of Humanities and Digital Sciences op 22 oktober 13.30 uur in de aula van Tilburg University. Haar proefschrift is getiteld: Language Use and Impression Formation: The Effects of Linguistic Cues in Online Dating Profiles. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tess van der Zanden (T.vdrZanden@tilburguniversity.edu).

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht