Online ‘pratend bos’ vertelt wetenschap in mensentaal

Hoe beïnvloeden bossen het klimaat? En hoe beïnvloedt het klimaat het bos? UGent-wetenschappers laten het bos daar voortaan zelf over aan het woord in het Aelmoeseneiebos.
Bossen spelen een belangrijke rol als milieuregulator. Maar wat betekent dat concreet, en wat moeten we ons daarbij voorstellen?
Dankzij hoogtechnologische sensoren op de bomen en op de 35 meter hoge meettoren vertelt het Almoeseneiebos voortaan zelf hoe het groeit. Bekijk zelf hoeveel water de beuk nu drinkt, hoeveel regen er de voorbije week gevallen is, hoe warm het is in en boven het bos, …
Via de website vind je alle info uit de metingen in realtime toegankelijk voorgesteld, zodat je zelf de verbanden tussen klimaat en boomgroei kan ontdekken.
Tijdens een bezoek aan het bos kunnen leerlingen uit de lagere en middelbare school voortaan zelf aan de slag. Onder begeleiding van ervaren natuurgidsen meten ze zelf, bekijken de metingen van wetenschappers in realtime op iPads en krijgen zo inzicht in de wisselwerking tussen klimaat en bos.
Er zijn aangepaste programma’s voor het 6de leerjaar en voor de 1ste en 3de graad secundair onderwijs.
Ook andere geïnteresseerden zijn uiteraard van harte welkom in het bos én op de website!
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.