Industry Wire

Geplaatst door Campus Party

Oprichter Bellingcat (onderzoeksteam MH17-ramp) deelt zijn onderzoeksgeheimen op Campus Party

Utrecht, 23 mei 2016 – Award-winnende onderzoeksjournalist Eliot Higgins komt op vrijdag 27 mei 2016 naar Campus Party, hét grootste techfestival ter wereld. Higgins is tevens oprichter van Bellingcat, het onderzoekscollectief waar iedereen met vrij beschikbare beelden onderzoek kan doen. Naast een lezing over het onderzoek naar MH17 geeft Higgins ook workshops burgerjournalistiek.

Burgerjournalistiek is een nieuwe vorm van journalistiek, waarbij niet-vakmatige journalisten nieuws verzamelen, schrijven en publiceren. Op deze manier deed en doet Higgins met behulp van open source-informatie en social media onderzoek naar de ramp met MH17. Dankzij zijn onderzoek, en dankzij de komst van techniek die deze nieuwe manier van onderzoeken mogelijk maakt, werd niet alleen duidelijker wat er die dag met het vliegtuig gebeurde, maar konden ook de pogingen van de Russische autoriteiten om betrokkenheid te ontkennen tot op het bot uitgezocht worden. Afgelopen zaterdag, 22 mei, publiceerde Bellingcat daarnaast nog over zijn zoektocht naar ISIS-aanhangers door middel van een social-mediacampagne. Hierbij konden zij aanhangers traceren, die reageerden vanuit diverse wereldsteden, waaronder ook Amsterdam.

Tijdens Campus Party legt Higgins stap voor stap uit hoe je zo’n onderzoek opzet, hoe je met de gigantische hoeveelheid data omgaat en hoe je tot op de persoon dingen achterhaalt. Campus Party is hét evenement voor techliefhebbers en vindt dit jaar voor het eerst plaats in Nederland, in Jaarbeurs Utrecht van 25 tot en met 29 mei 2016. Hiermee roept Higgins de nieuwe generatie op om een kritische blik te behouden en zich bewust te zijn van de mogelijkheden van data.

Erbij zijn?          
Kaarten voor Campus Party zijn beschikbaar vanaf vijftien euro en zijn verkrijgbaar via de Campus Party-website. Het volledige programma vind je hier.

***

Over Campus Party
Campus Party begon in 1997 oorspronkelijk als LAN-party in Spanje en is inmiddels onder techtalent uitgegroeid tot een internationaal begrip. Er zijn al meer dan vijftig edities georganiseerd, waaraan in Mexico dit jaar twintigduizend studenten deelnamen. De Jaarbeurs-editie is na Madrid, Berlijn en Londen de vierde Europese editie en is de eerste in Nederland. Het ultieme doel is om van Campus Party een jaarlijks festival te maken, waar talent inzicht krijgt in de mogelijkheden van technologie en gestimuleerd wordt om mee te werken aan toekomstgerichte oplossingen. Daarnaast worden studenten gemotiveerd om samen met anderen nieuwe ondernemingen op te zetten, die gebruik maken van de toepassingen van technologie. Om de aanwas van nieuw talent te stimuleren, is er tijdens deze eerste editie op zaterdag 28 mei 2016 een speciaal programma voor kinderen en jongeren van 8 – 16 jaar, en een specifiek programma voor meiden en vrouwen die geïnteresseerd zijn in technologie en innovatie. Campus Party is het grootste en meest centraal gelegen evenement tijdens Startup Fest Europe. Campus Party wordt onder andere ondersteund door de Jaarbeurs, provincie Utrecht en gemeente Utrecht, Achmea, Exact Software, Eurofiber, Rabobank en Mitros. Daarnaast werkt Campus Party onder andere met mediapartners Tweakers (Official Makerspace Partner), Emerce, Computable, Numrush en DUIC. Ga voor meer informatie naar www.campusparty.nl.

Noot voor de redactie – meer informatie en toegang
Wij kunnen content aanbieden en interviews regelen met sprekers en aangesloten bedrijven. Ook kunnen we kosteloos toegang verlenen. Hiervoor kunt u contact opnemen via de onderstaande gegevens. Meer informatie over de beurs en reeds bevestigde programma-items zijn te vinden op www.campusparty.nl. Beeldmateriaal is te downloaden in de newsroom: jaarbeursnewsroom.nl/CampusParty.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht