Oprichter ‘politieke speeddate’-app: “Zonder de giftige dynamiek van sociale media is een constructief gesprek tussen andersdenkenden wél mogelijk”

AMSTERDAM, 13 november 2023 – Op de ‘politieke speeddate’-app Bubbel Chat kunnen kiezers met een tegengestelde partijvoorkeur wél een constructief gesprek hebben over onderwerpen waarover ze sterk van mening verschillen. Dat zei initiatiefnemer Ruben Treurniet bij actualiteitenprogramma Op1. Hij was daar eind vorige week te gast met een aantal van de nieuwe ambassadeurs van Bubbel Chat, die twaalf politieke partijen vertegenwoordigen. Samen riepen zij kiezers op om in gesprek te gaan met mensen buiten hun eigen bubbel en zo polarisatie tegen te gaan.
De app Bubbel Chat werd eerder deze campagne gelanceerd als aanvulling op Waaromkiesjij.nl, de website die tijdens de landelijke verkiezingen van 2017 en 2021 al honderdduizenden ‘politieke speeddates’ mogelijk maakte. Bij Op1 vertelt Treurniet dat hij destijds met compagnon Leon Horbach dit platform oprichtte nadat zij merkten hoe lastig het was om in aanloop naar de verkiezingen in gesprek te komen met iemand die écht anders denkt. Die ‘bubbels’ van gelijkgestemden waar veel mensen net als zij in zitten, bevestigen vooral het eigen gelijk en dragen daarmee bij aan de groeiende polarisatie in Nederland en de verruwing van het publieke debat. De overgrote meerderheid van de Nederlanders maakt zich daar zorgen over, zo blijkt onder meer uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau.
Alternatief voor giftige dynamiek sociale media
De effecten van die toegenomen polarisatie zijn onder meer te zien op sociale media als X, voorheen Twitter, zegt Treurniet bij Op1. “Met name daar lijken mensen niet echt geïnteresseerd in een inhoudelijk gesprek. Het gaat vooral om zenden. Het feit dat er een publiek aanwezig is en interactie vooral draait om likes en shares zorgt ervoor dat extreme meningen er goed gedijen.” Met Waaromkiesjij.nl en nu dus Bubbel Chat, hoopt hij een alternatief te bieden waar die giftige dynamiek afwezig is. “Wij hebben een toepassing ontwikkeld waarin je anoniem in een 1-op-1 gesprek gaat met iemand die politiek gezien ver van je afstaat. Je ziet dat mensen in deze setting echt over de inhoud kunnen praten, en doorgaans hele constructieve gesprekken hebben. Ook al hadden ze dat van tevoren misschien niet verwacht.”
Ambassadeurs van 12 politieke partijen
Inmiddels hebben vertegenwoordigers van 12 verschillende partijen van over het hele politieke spectrum zich als ambassadeurs achter het initiatief geschaard. Onder hen potentiële nieuwe Tweede Kamerleden als Alexander Hendriks (BBB), Carline van Breugel (D66), Wahhab Hassoo (NSC) en Liyah Park (BIJ1), maar bijvoorbeeld ook voormalig JOVD-voorzitter Daphne Lodders. Als ambassadeurs van de app bepleiten zij het belang van een constructief publiek debat en proberen ze ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kiezers in discussie gaan met andersdenkenden. Lodders: “In een tijd waarin polarisatie lijkt te overheersen, is belangrijker dan ooit om de verbinding te zoeken en overeenkomsten te benadrukken, in plaats van de onderlinge verschillen te vergroten.”
Bubbel Chat: de politieke speeddate-appWaaromkiesjij.nl. Om de app te gebruiken, is het na downloaden alleen nodig om een politieke voorkeur aan te geven waarbij een status als zwevende kiezer ook mogelijk is. Op basis van hun politieke voorkeur worden gebruikers gekoppeld aan gesprekspartners met een andere partijkeuze. In anonieme 1-op-1 chatgesprekken kunnen ze vervolgens naar hartelust in discussie buiten hun bubbel, aan de hand van stellingen over de politieke actualiteit. Ook kunnen gebruikers vrienden uitnodigen die wel een kijkje buiten hun eigen bubbel kunnen gebruiken. Treurniet: “Net zoals bij populaire datingapps kan je bij Bubbel langere tijd met meerdere mensen in gesprek gaan, waardoor het echt een aanvulling is op de oorspronkelijke website. De app blijft bovendien na de Tweede Kamerverkiezingen beschikbaar, zodat wie dat wil op elk moment uit de eigen bubbel kan breken”.
De Bubbel Chat-app is te downloaden in de appstores of via de website vanOnderzoek: methode bewezen effectiefonderzoek naar de impact van Waaromkiesjij.nl laat overtuigend zien dat de methode werkt. Zelfs korte, anonieme chatgesprekken over gevoelige thema’s tussen politieke tegenpolen dragen bij aan meer wederzijdse sympathie, begrip voor elkaars standpunten, en de bereidheid om vaker in gesprek te gaan. Treurniet: “Als mensen via de chat met elkaar in gesprek gaan, blijken ze het vaker met elkaar eens te zijn dan ze vooraf dachten, of het in ieder geval respectvol oneens te kunnen zijn. Zo tellen de waardevolle ervaringen van gebruikers op tot echte maatschappelijke impact.”
Wetenschappelijk***EINDE PERSBERICHT***
Over Stichting Civincwww.waaromkiesjij.nl of www.civinc.co.
Vier vrienden die uit hun bubbel wilden breken lanceerden in 2017 voor het eerst Waaromkiesjij.nl vanuit Stichting Civinc. Na buitenlandse spin-offs in onder meer Duitsland en Hongarije kwam Waaromkiesjij.nl in aanloop naar de verkiezingen van maart 2021 terug. In ruim een maand tijd trok het platform meer dan 300.000 bezoekers. Met een herlancering en de gloednieuwe app wil Civinc voor de verkiezingen van 22 november 2023 nog veel meer bubbels doorbreken. Naast Ruben Treurniet en Leon Horbach zijn Minke Gommer en Nienke de Bruijn actief betrokken bij de lancering. De Bubbel-app is ontwikkeld met financiering vanuit het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook is er een samenwerking met StemWijzer. Civinc richt zich naast de verkiezingen ook op het verbinden van perspectieven in het onderwijs en binnen organisaties. Meer weten? Kijk op
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.