Industry Wire

Geplaatst door Hogeschool Antwerpen

Primeur: Vroedvrouwen in spe ervaren zwangerschap in VR

De opleiding Vroedkunde van AP Hogeschool Antwerpen mag als eerste in België een hightech Virtual Reality programma gebruiken waarmee studenten het lichaam van een zwangere vrouw van binnenuit kunnen bestuderen én opvolgen. Nieuwe technologieën vinden trouwens steeds meer hun weg naar de opleiding.

De opleiding Vroedkunde van AP Hogeschool Antwerpen mag als eerste in België een hightech Virtual Reality programma gebruiken waarmee studenten het lichaam van een zwangere vrouw van binnenuit kunnen bestuderen én opvolgen. Nieuwe technologieën vinden trouwens steeds meer hun weg naar de opleiding. Het VR-programma ‘Road to Birth’ werd in 2018 als wereldprimeur ontwikkeld door de Australische University of Newcastle en zal nu voor het eerst in ons land gebruikt worden door de opleiding Vroedkunde aan de AP Hogeschool. Het betekent een echte revolutie in de manier waarop vroedvrouwen in spe kunnen kennismaken met het effect van een zwangerschap op het vrouwelijke lichaam. Luka Van Leugenhaege, onderzoeker bij de opleiding Vroedkunde,legt uit hoe het precies werkt: “Met de VR-bril op krijgen studenten een realistisch en levensgroot vrouwenlichaam in 3D te zien. Ze kunnen het lichaam letterlijk van binnen en van buiten bekijken én gedetailleerd ervaren hoe het lichaam van een gezonde, zwangere vrouw evolueert. Daarnaast ontdekken ze ook welke complicaties er zoal kunnen optreden tijdens de bevalling. Het zorgt ervoor dat studenten zich nog beter kunnen inleven en voorbereiden op de praktijk.” Vroedkunde goes digital De maker van ‘Road to Birth’, de Universiteit van Newcastle, is al langer een pionier op het vlak van VR-toepassingen. De lectoren Vroedkunde van AP Hogeschool werken nu al intensief samen met de universiteit. “Dit soort innovatie past perfect in de koers die de hogeschoolwil varen. We leiden hier sterke, medisch geschoolde vroedvrouwen op die voorbereid zijn op de snel veranderende wereld van de vroedkunde. In de opleiding Vroedkunde worden er daarom steeds meer nieuwe technologieën getest en gebruikt,” aldus opleidingshoofd dr. Eveline Mestdagh. “Denk maar aan Ipads die harttonen en weeën nabootsen of VR-brillen als alternatieve pijnbestrijding tijdens de arbeid.” This news release was sent using Mynewsdesk – http://www.mynewsdesk.com

ABOUT THE COMPANY

De Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, zo heet de fusiehogeschool die de krachten in het Antwerps officieel hoger onderwijs bundelt.
‘Den AP’, is een hogeschool met zo’n 12.000 studenten, 19 HBO5-opleidingen, 24 professionele bachelor- en 8 artistieke opleidingen, verdeeld over 4 departementen en 2 Schools of Arts (de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen).

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht