RaboResearch: Bedrijven die inzetten op digitalisering zien omzet vaker groeien

Slechts 40 procent van het Nederlandse bedrijfsleven heeft digitalisering bovenaan de agenda staan. En dat terwijl bedrijven die inzetten op digitalisering hun omzet de afgelopen jaren hebben zien groeien. Dat blijkt uit onderzoek van RaboResearch en Sectormanagement op basis van een enquête onder meer dan 1500 bedrijven in Nederland. Vooral in de informatie- en communicatiesector en de zakelijke dienstverlening staat digitalisering hoog op de agenda van bedrijven.
Ondanks de grotere kans op omzetgroei streeft lang niet ieder bedrijf nadrukkelijk naar digitalisering. Sjoerd Hardeman, senior econoom bij RaboResearch: “Op de vraag in hoeverre het bedrijf streeft naar digitalisering van werkprocessen zegt slechts 40 procent van de ondervraagde bedrijven dit in hoge of zeer hoge mate te doen. Daarbij zien we grote verschillen tussen sectoren. Zo is dit in de informatie- en communicatiesector meer dan 65 procent, terwijl het in de bouw en horeca de 25 procent nauwelijks overschrijdt. Los van sectorale verschillen zien we ook dat grote bedrijven over het algemeen meer geneigd zijn te digitaliseren dan kleinere bedrijven.”
Ook zagen de onderzoekers dat bedrijven die digitaliseren meer aandacht besteden aan hun personeel dan bedrijven die digitalisering minder hoog op de agenda hebben staan. Hardeman: “Zoals iedere innovatie kan digitalisering van werkprocessen andere kennis en vaardigheden van werknemers vragen dan in het verleden. Denk bijvoorbeeld aan een verschuiving van handmatig lopendebandwerk naar het inzetten en programmeren van robots. Opvallend is dat het percentage werknemers met een hogeschool- of universiteitsachtergrond doorgaans aanzienlijk hoger is binnen bedrijven die wél nadrukkelijk streven naar digitalisering dan binnen bedrijven die dat niet doen. En niet alleen de opleidingsachtergrond van werknemers verschilt, bedrijven die inzetten op digitalisering geven hun werknemers doorgaans ook meer tijd voor training en opleiding.”
Digitalisering vraagt niet alleen iets van werknemers, maar ook van de organisatie als geheel. Nieuwe digitale technologieën maken het volgens Hardeman mogelijk om informatiestromen van binnen en buiten de eigen organisatie sneller te ontsluiten en daarmee productiemiddelen als arbeid, machines engrondstoffen effectiever én efficiënter in te zetten. Hardeman: “Bedrijven die inzetten op digitalisering beschikken over significant betere managementpraktijken. Ondernemers doen er dus goed aan actief te blijven werken aan hun bedrijfsvoering. En daar kunnen ze best wat hulp bij gebruiken. Daarom pleiten we voor een Marshallplan voor management waarin overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven samen de managementpraktijken van ondernemingen verbeteren. In het oorspronkelijke Marshallplan werd eind jaren veertig niet alleen substantieel geïnvesteerd in bijvoorbeeld technologie, maar ook in beter management bij bedrijven. Het effect van nieuwe technologie was toen het grootst wanneer tegelijkertijd ook moderne managementpraktijken waren aangeleerd. Om digitalisering in het Nederlandse bedrijfsleven aan te jagen is zo’n aanpak ook nu gewenst.”
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.