Reis door de wereld van kunstmatige intelligentie

ChatGPT zegt jou waarschijnlijk wel iets. Maar ben je ook bekend met AI-tools zoals Midjourney, Dall-e en Bard? Studenten, docenten en onderzoekers van onze hogeschool hebben zich verdiept in generatieve Artificial Intelligence en organiseren op vrijdag 8 december een seminar over dit onderwerp.
Een paar jaar geleden had hij er nog nooit van gehoord en nu organiseert Rick Jongsma samen met negentig andere studenten een seminar over generatieve AI. “Er is nu al ongelooflijk veel mogelijk op dit gebied. Kun je nagaan waar we over drie jaar staan”, zegt de student Marketing & Sales. Vanuit zijn minor Datadriven Solutions kreeg hij de opdracht een bijeenkomst te organiseren, waar studenten, docenten en onderzoekers workshops en lezingen geven. De belangrijkste vraag waarop antwoord moet worden gegeven: op welke manier kan kunstmatige intelligentie voor jou van meerwaarde zijn?
“Zo’n seminar organiseren is best een grote verantwoordelijkheid, maar dat is goed voor me”, lacht Rick. “En gelukkig doe ik het samen met een team van docenten.” Studenten van zijn minor en van de minors Economie Digitaliteit & Ethiek, Marketing in de online wereld en Digital Humans geven in totaal 21 workshops, die inzicht geven welke AI-tools er zijn en hoe ze van waarde kunnen zijn in het onderwijs en het werkveld.
Ethiek
Rick: “Het is tof dat studenten hier zelf onderzoek naar hebben gedaan en vervolgens zelf workshops hebben opgezet. In elke workshop speelt ethiek een belangrijke rol. Op dat gebied gaat er al heel veel fout met kunstmatige intelligentie. Kijk maar naar deep fake, waarbij je een afbeelding van iemand kan gebruiken om diegene iets te laten doen wat hij helemaal niet heeft gedaan.”
Op 8 december is iedereen welkom op locatie Kralingse Zoom, of je nu al veel af weet van AI of juist helemaal niet. “Mijn schoonouders komen bijvoorbeeld ook”, aldus organisator Rick, die zelf regelmatig gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie. “Zo heb ik tijdens mijn werk productbeschrijvingen nodig, die laat ik opstellen door ChatGPT. Vandaag de dag kun je gewoon niet meer om deze technologie heen.”
Bewustzijn
Romy Vermaas is het volledig met hem eens. Ze studeert Business IT & Management en vanuit de minor Economie Digitaliteit & Ethiek verzorgt ze met medestudenten een workshop over Aiva, een tool waarmee je op basis van ‘prompts’ muziek kan laten genereren. “Het is niet zo dat we dit soort tools willen aanprijzen, maar we willen mensen laten zien welke mogelijkheden er momenteel zijn en hoe die gebruikt kunnen worden. We willen bewustzijn creëren, zodat mensen zelf kunnen nadenken over wat ze ervan vinden.”
Tijdens haar studie maakt Romy zelf ook gebruik van kunstmatige intelligentie. Bijvoorbeeld als ze een verslag naar het Engels wil vertalen. “Dat laat ik door ChatGPT doen. Daarna pas ik de tekst nog aan naar mijn eigen stijl en haal ik de foutjes eruit. Want die zitten er nog wel in. Daarom gebruik ik geen AI als ik ergens onderzoek naar moet doen. Dan wil ik echt alleen betrouwbare bronnen aanboren. Zo kan iedereen zelf bepalen op welke manier AI van waarde is. Maar dan moet je dus wel weten wat de mogelijkheden zijn. Die leer je kennen tijdens het seminar.”
Aanmelden
Wil je meer informatie over het seminar of wil je je aanmelden? Dat kan hier. Inschrijven kan tot en met vrijdag 1 december.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.