Industry Wire

Geplaatst door Games for Health

SAMENSPELEN TEGEN HET EENZAAMHEIDSVIRUS TIJDENS EN NA CORONA ISOLEMENT

Met enorme inspanningen van Games for Health, DELA en het Radboudumc is het spellenportaal www.SamenSpelen.online nu al life gegaan in verband met de coronacrisis.

De samenwerking tussen de drie partijen is bedoeld om onderzoek te doen naar de invloed van het spelen van spellen op de eenzaamheid van ouderen. Eenzaamheid kan namelijk een negatieve invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van ouderen. Het onderzoek wordt geleid door Prof. Dr. Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie in het Radboudumc. De lancering van het spellenportaal was pas veel later dit jaar voorzien. Eerder schreef ik hier meer over in september 2019 https://www.emerce.nl/achtergrond/serious-games-helpen-eenzaamheid-lossen .

In verband met het isolement als gevolg van het coronavirus is dit project met man en macht opgeschaald. Ouderen, jongeren, maar eigenlijk iedere Nederlander kan nu met elkaar spellen spelen zonder bij elkaar te moeten komen, dus op afstand. De website biedt meerdere soorten spellen. Er zijn spellen die gelijktijdig met elkaar gespeeld kunnen worden en er zijn spellen die ook niet gelijktijdig, dus op verschillende tijdstippen, gespeeld kunnen worden.

Zo staan er nu spellen op die met Whatsapp gespeeld kunnen worden. Heel leuke ideeën en eenvoudig uit te voeren. Zoals Emoji, het uitbeelden van een emotie via een foto of video waarna anderen moeten raden welke emotie is uitgebeeld. Te spelen met een vriendengroep, met opa of oma, oom of tante, met de klas of met collega’s. Andere vormen van spellen zullen er bij komen.
Het idee is natuurlijk dat de cirkel steeds groter wordt en er ook nieuwe contacten gelegd worden. Contacten die tot nieuwe vriendschappen kunnen leiden voor nu en later. Contacten tussen jongeren en ouderen, om ook na het coronavirus voort te zetten. Zo maakt SamenSpelen.online van de nood een deugd, voor nu en in de toekomst.

ELKE DAG NIEUWS
Elke dag worden er nieuwe spellen aan toegevoegd, zodat niemand uitgespeeld raakt. Want door elke dag hetzelfde spel te spelen kan de verveling alsnog toeslaan. Natuurlijk kan het team van Games for Health niet alles zelf bedenken. Daarom krijgen andere game ontwerpers ook de kans om hun spellen op SamenSpelen.online te zetten. Natuurlijk met vermelding van hun naam, want ere wie ere toekomt. Voorwaarde is uiteraard dat het spellen zijn die op afstand gespeeld kunnen worden door een groep mensen. En ze moeten gratis toegankelijk zijn. Geïnteresseerde game designers kunnen zich melden via de website. En laat vooral ieder ander die een goed idee heeft zich ook melden. Om op de hoogte gehouden te worden van de het dagelijks nieuws kan iedereen zich aanmelden voor de nieuwsbrief op de website.

HOE MEER ZIELEN DES TE MEER VREUGD
Het doel is om zo veel mogelijk mensen te bereiken om deze coronacrisis goed door te komen. Niet alleen om eenzaamheid te voorkomen, maar vooral ook om af en toe een glimlach of een moment van vreugde te beleven. Daarom doen wij een beroep op iedereen om de aandacht voor SamenSpelen.online zo veel mogelijk te verspreiden. Een speciale oproep onder meer aan:
-Zorginstellingen – onder jullie patiënten, bewoners binnen de instelling, in de omgeving, via de thuiszorg en onder collega’s. Jullie helpen niet alleen de cliënten maar ook jullie zelf. Spellen zal mensen afleiden waardoor ze hopelijk minder een beroep op jullie hoeven te doen, nu en later.
-Jeugd(gezondheids)zorg – onder alle partijen waar jullie mee samenwerken en natuurlijk zo veel mogelijk jongeren. Houd ze van de straat!
-Bedrijven – onder de medewerkers, zodat zij familieleden kunnen informeren of zichzelf tijdens het thuiswerken kunnen ontlasten van de kinderen die zich thuis stierlijk vervelen.
-Gemeentes – via jullie media kanalen om de burgers in de gemeente te steunen en te voorkomen dat ze toch naar buiten gaan om anderen op te zoeken.
-Iedere andere organisatie of persoon – om saamhorig deze coronacrisis door te komen en af en toe een glimlach of een moment van vreugde te creëren.

En om niet te vergeten, in de toekomst willen we deze website gebruiken om onderzoek te doen naar sociale contacten bij ouderen. Mocht je geïnteresseerd zijn om hier aan mee te doen, meldt je dan via de website aan. Wanneer je benaderd wordt om mee te doen aan onderzoek zul je hier nadere informatie over ontvangen.

Samen staan we sterk en slaan wij ons er doorheen!

Veel speel plezier met www.SamenSpelen.online !
René Luigies
General Manager
Games for Health Europe
rene@gfheu.org

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht