Industry Wire

Geplaatst door Ancora Health

SLIMMER Online: Digitale leefstijlzorg voor mensen met overgewicht en obesitas nu beschikbaar in heel Nederland

AMSTERDAM — Sinds de opname in het basispakket van de zorgverzekering in december 2024, is het digitale gecombineerde leefstijlprogramma SLIMMER Online van GGD Noord- en Oost-Gelderland en Ancora Health nu beschikbaar in heel Nederland. Het programma richt zich specifiek op volwassenen met overgewicht en obesitas, en biedt hen de kans om op hun eigen tempo, waar en wanneer zij willen, te werken aan een gezondere leefstijl. Het initiatief wordt ondersteund door meer dan 2.000 artsen.

Hoewel internationaal bewezen is dat gecombineerde leefstijlinterventies (GLI’s) effectief het beloop van chronische aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, slaapapneu en artrose kunnen terugdringen, blijven de deelnamecijfers in Nederland relatief laag. Traditionele programma’s blijken moeilijk bereikbaar voor onder andere jonge werkenden, ouders van jonge kinderen en bewoners van zorgarme regio’s. Een digitaal programma kan voor deze groepen een uitkomst bieden. SLIMMER Online biedt bovendien ook op maat gemaakte groepen voor jongvolwassenen en Engelstalige deelnemers.

Slimme zorg op maat
Via de app van Ancora Health ontvangen deelnemers wekelijks groepscoaching en digitale ondersteuning van een multidisciplinair team van diëtisten, fysiotherapeuten en leefstijlcoaches. Deelnemers hebben via de app toegang tot videobel- en chatmogelijkheden, e-learnings, een peer community en slimme gedragsprikkels die hen begeleiden in het aanleren van microgewoonten op het gebied van voeding, beweging en mentale gezondheid. Ook worden wearables en andere meetapparaten gekoppeld, zodat voortgang eenvoudig gemonitord kan worden.

Prof. dr. Hanno Pijl, internist-endocrinoloog en hoogleraar Diabetologie in het LUMC: “De kracht van SLIMMER Online zit deels in de datagedreven aanpak. Elke deelnemer doorloopt een biopsychosociale screening, waardoor zorg op maat mogelijk is, inclusief doorverwijzing naar aanvullende hulp bij bijvoorbeeld financiële of mentale problematiek. De medische app past zich continu aan op basis van gedragspatronen en voorkeuren, en draagt zo bij aan duurzame gedragsverandering.”

Eerste resultaten veelbelovend
De eerste resultaten zijn veelbelovend: één op de twee deelnemers behaalt gewichtsverlies van 5–20% zonder medicatie, minder dan 10% haakt vroegtijdig af, en het overgrote deel neemt trouw deel aan de wekelijkse sessies. Deelnemers rapporteren gezonder te eten, meer te bewegen en minder stress te ervaren.

Regionale samenwerking is essentieel in het Nederlandse zorglandschap. SLIMMER Online werkt met meer dan 30 regionale coördinatoren, gemeenten en GGD’s samen om het programma lokaal in te bedden. Buurtsportcoaches sluiten aan bij sessies en zorgen voor een warme overdracht naar het sport- en beweegaanbod in de buurt. Zo wordt de brug geslagen tussen digitale zorg en het sociale domein.

Dr. Ellen van Dongen, projectleider SLIMMER en adviseur gezondheidsbevordering GGD Noord- en Oost-Gelderland: “SLIMMER Online laat zien hoe digitale leefstijlinterventies kunnen bijdragen aan gezondere levens, als onderdeel van de bredere netwerkaanpak voor overgewicht en obesitas bij volwassenen. SLIMMER Online biedt een laagdrempelige aanvulling op reguliere GLI-programma’s: volledig digitaal, gepersonaliseerd en te volgen waar en wanneer het mensen uitkomt.”

Meer informatie is te vinden op www.ancora.health/slimmer

Over Ancora Health
De missie van Ancora Health is om gezondheidszorg toegankelijker, persoonlijker en proactiever te maken. Het modulaire AI-platform van Ancora combineert klinische en gedragsmatige zorg over uiteenlopende gezondheidsaandoeningen en integreert voorspellende algoritmes, digitale biomarkers en real-world data op een naadloze manier. Het bedrijf stelt zorg- en onderzoeksorganisaties in staat om digitale zorg op de eerste plaats te leveren en ondersteunt mensen om langer en gezonder te leven.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht