‘Sociale media helpen jongeren vorm te geven aan seksualiteit’

We moeten af van het beeld dat sociale media een negatieve invloed hebben op het seksuele gedrag van jongeren. Volgens antropoloog en genderstudies-onderzoeker Marijke Naezer zijn die media juist een uitgelezen manier voor jongeren om vorm te geven aan seksualiteit. Naezer promoveert op 4 oktober aan de Radboud Universiteit.
Met de komst van sociale media is er een nieuwe wereld opengegaan waarin jongeren vorm kunnen geven aan seksualiteit, bijvoorbeeld via sexting, sexy selfies, online daten en porno. Over de manieren waarop jongeren hier precies gebruik van maken is echter nog maar weinig bekend. Met haar proefschrift biedt Naezer een kader om de sexy avonturen van jongeren op sociale media te begrijpen. Naezer beschrijft in haar proefschrift hoe jongeren via sociale media vormgeven aan vier dimensies van seksualiteit: avontuur, romantische intimiteit, identiteit en kennisontwikkeling.
Te veel angst
Naezer: ‘Helaas hebben tot op heden vooral angst en stereotypen het debat gedomineerd en dat is ontzettend zonde. Op basis van die angsten en stereotypen zeggen we tegen jongeren: doe maar niet. Maar sociale media kunnen juist heel veel goeds brengen, zelfs levensredddend zijn. Ik heb bijvoorbeeld jongeren gesproken die zich niet “normaal” voelden, omdat zij offline nergens rolmodellen zagen, ook niet in seksuele voorlichting. Zij liepen soms zelfs met suïcidale gedachtes rond. Via sociale media vonden zij andere jongeren, waar ze steun aan hadden.’ Naezer geeft het voorbeeld van ‘Jong&Out’, een online community voor jongeren met diverse seksuele oriëntaties en genderidentiteiten.
Perspectief van jongeren zelf
Het onderzoek van Naezer is gedaan vanuit het perspectief van jongeren van 12 tot 18 jaar. Naezer: ‘Tot op heden is er vooral veel óver jongeren gesproken, maar relatief weinig mét ze. Ga bijvoorbeeld eens kijken wat voor risico’s jongeren zelf belangrijk vinden. Die zijn soms heel anders dan je zou denken, bijvoorbeeld het risico om een ‘slet’ gevonden te worden omdat je graag sexy foto’s maakt, of het risico dat mensen erachter komen dat je je niet identificeert als hetero.’
Volgens Naezer moeten we af van het stereotype dat jongeren naïef en roekeloos zijn en geen zicht hebben op consequenties. Naezer: ‘Over het algemeen denken jongeren goed na over wat ze wel en niet willen, en nemen ze allerlei maatregelen om het leuk te houden voor zichzelf en anderen. Bovendien zijn ze best braaf: de meeste jongeren willen seksualiteit graag stapje voor stapje opbouwen en streven naar een monogame relatie. Het is dus hoog tijd om de paniek achter ons te laten en ons oprecht in het onderwerp te gaan verdiepen.’
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.