Industry Wire

Geplaatst door CSU

Steeds meer technologische innovatie binnen de schoonmaakbranche

Technologische innovaties helpen de schoonmaakbranche werk efficiënter uit te voeren en tegelijkertijd een betere werkervaring te bieden aan het eigen personeel. Dat komt zowel de duurzame inzetbaarheid van collega’s ten goede als de resultaten voor opdrachtgevers. Kantoren schoonmaken gebeurt niet langer volgens een vaste spreadsheet; robotisering, AI en datagedreven schoonmaken vormen een passende vervanging.

Robotisering binnen de schoonmaakbranche

Een van de beste voorbeelden van de toepassing van technologische innovatie in de schoonmaakbranche is het gebruik van robots. Onder meer TU Delft houdt zich actief bezig met onderzoek naar robotisering binnen de branche, wat helpt repetitieve vaak fysiek zware taken over te nemen van medewerkers. Zo kunnen medewerkers van een schoonmaak service zich op het lichtere, minder repetitieve werk richten. Het laat zien hoe technologische innovatie hand in hand kan gaan met een focus op duurzame inzetbaarheid van het eigen personeel en daarmee een mensgerichte aanpak.

Schoonmaken op basis van data sensoren

Zoals in de inleiding van dit artikel genoemd wordt, wint ook datagedreven schoonmaken aan populariteit. Binnen grote bedrijfs- en winkelpanden wordt steeds vaker ingezet op de toepassing van sensoren. Het helpt hen slimmer te sturen en bijvoorbeeld duurzamer te opereren. Deze sensoren meten onder meer hoe intensief bepaalde ruimtes binnen het pand gebruikt zijn gedurende de dag. Op basis van een slimme analyse van de verzamelde data is voor schoonmaakbedrijven gemakkelijk te bepalen waar de focus moet liggen bij de schoonmaak aan het eind van de dag. Dat helpt het personeel efficiënter in te zetten en tegelijkertijd de kosten te drukken voor opdrachtgevers, zonder dat dit ten koste gaat van de hygiëne binnen een pand.

AI om onboarding nieuwe medewerkers te versnellen

Binnen de schoonmaakbranche wordt relatief veel vertrouwd op de inzet van niet-Nederlandse arbeidskrachten, zo blijkt uit eerder gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voor hen kan het best lastig zijn om van start te gaan, daar ze de Nederlandse taal vaak niet begrijpen. In plaats van collega’s vrij te maken om zaken voortdurend te kunnen vertalen, zetten bedrijven AI-bots in. Vergelijkbaar is het gebruik van VR-trainingen. Het helpt medewerkers goed voorbereid aan hun eerste klus te beginnen.

Ook voor de onboarding in algemene zin is het gebruik van AI-bots interessant. Het helpt vragen van nieuwe collega’s over het doorgeven van een vakantie, het aanpassen van het werkrooster of bijvoorbeeld het melden van een verhuizing snel te beantwoorden.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht