Industry Wire

Geplaatst door Tolk- en Vertaalcentrum Nederland

Taptolk voor opsporingsdienst na professionele training

Opsporingsdiensten zoals de politie maken gebruik van bijzondere opsporingstechnieken zoals bijvoorbeeld interceptie van communicatie. Met speciale software wordt communicatie onderschept zoals sms-berichten, telefoongesprekken en internetverkeer. Als in de onderschepte communicatie een andere taal dan het Nederlands wordt gebruikt, wordt een tolk ingezet. Dat is een speciale interceptietolk, ook wel taptolk genoemd. Tolk- en Vertaalcentrum Nederland (TVcN) maakt vandaag bekend dat het een meerjarig en exclusieve samenwerking is aangegaan met PEOC, de enige opleider in ons land waar tolken en vertalers een professionele training Interceptietolk kunnen volgen.

Astrid van Rossum, Algemeen Directeur TVcN: “Deze training was al beschikbaar bij ons maar we zijn nu een langjarige en exclusieve samenwerking met PEOC aangegaan. De talentontwikkeling van TVcN-tolken vinden we heel belangrijk. Okan Öztürk, de oprichter van PEOC heeft zijn eigen expertise als rechercheur bij de politie met interceptie gebruikt om deze hoogwaardige trainingen te ontwikkelen waar onze tolken en de opsporingsdiensten erg blij mee zijn. Ook de verdiepingscursussen Rechtbanktraining, Verhoortolk, Underground Banking, Verdovende middelen, en Cybercrime maken deel uit van de exclusieve samenwerking. Dat maakt dat onze tolken niet alleen bij de politie inzetbaar zijn maar ook bij andere opsporingsdiensten.”

De trainingen en cursussen maken deel uit van de TVcN Talent Academy. Van Rossum daarover: “Onze tolken komen steeds vaker in omgevingen waar ook zeer specifieke inhoudelijke kennis nodig is om de allerbeste tolkprestatie te kunnen leveren. Daarom bieden we dit soort trainingen onze tolken aan.”

Okan Öztürk van PEOC is naast rechercheur ook beëdigd gerechtstolk: “Vanwege mijn tweetaligheid hielp ik bij de politie vaak ook met tolken. Ik merkte dat het kennisniveau en de vaardigheden van de tolken die bij interceptiewerkzaamheden worden ingezet, onvoldoende waren. Bij navraag bleek dit een landelijk probleem te zijn. Maar er was geen training of cursus om dat te leren. Toen ben ik dat zelf gaan ontwikkelen. Tijdens de cursus Interceptietolk krijg je alle informatie die je nodig hebt voor het uitvoeren van interceptiewerkzaamheden. Naast de wet- en regelgeving leer je wat de landelijke afspraken zijn. Ook leer je hoe gesprekken volgens de regels uitgewerkt moeten worden. En het gebruik van de diverse speciale software én de werking worden ook behandeld.”

Foto: Astrid van Rossum (TVcN) en Okan Öztürk (PEOC) tekenen de overeenkomst voor een langjarige exclusieve samenwerking tussen TVcN en PEOC

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht