Industry Wire

Geplaatst door Universiteit Twente

TERUG VAN WEGGEWEEST: OPEN DAGEN OP CAMPUS UNIVERSITEIT TWENTE

De Open Dagen van de Universiteit Twente (UT) staan voor het eerst in lange tijd weer op het programma. Duizenden studiezoekers oriënteren zich op vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober (bachelor) en 17 november (master) op de UT-campus op een studie. Voor de (internationale) studiezoeker die verder weg woont, is er op 16 november een Online Open Dag.

Studiezoekers nemen tijdens de Open Dagen een kijkje in de keuken van 21 bacheloropleidingen en 30 masteropleidingen van de Universiteit Twente, die vorige week door Elsevier Beste Studies werd uitgeroepen tot beste technische universiteit. De opleidingen bieden allemaal tevens een speciaal programma voor ouders aan. Doorlopend is er een unieke campustour die voert langs alle sport- en cultuurfaciliteiten en tal van state-of-the-art labs voor toponderzoek. Tijdens die tour wordt duidelijk dat studenten op de UT bijna elke denkbare sport of culturele activiteit kunnen beoefenen. Van schilderen en beachvolleybal tot toneelspelen en zwerkbal. De UT-campus is 146 hectare groot, ongeveer 200 voetbalvelden.

OFFICIËLE OPENING ESPORTS LOUNGE
Één van die bijzondere faciliteiten op de campus is de gloednieuwe Predator Esports Lounge, die op zaterdagmiddag 15 oktober officieel wordt geopend. In de Esports Lounge wordt de snelst groeiende sport ter wereld, professioneel competitief gamen, op hoog niveau gefaciliteerd. Esports is booming, zeker ook op de UT. De UT heeft een minor ‘esports’, een speciaal ingericht lab en een fanatiek studententeam dat een professionaliseringsslag maakt in gamen. De UT is de eerste universiteit in Nederland die deze faciliteit aanbiedt. De lounge vormt een combi tussen een competitie-arena, opnamestudio en gezelligheidsbar en wordt het middelpunt van (professioneel) gamend Twente.

Esports Team Twente is één van de zeven officiële studententeams van de UT. De andere teams houden zich bezig met de bouw van een zonneauto, voetbalrobots, drones, waterstofauto, zonneboot en elektrische superbike.
Het team heeft als ambitie om Esports zo professioneel mogelijk te ontwikkelen, samen met de universiteit. Een grote zege binnen dat doel is dat esporters inmiddels een topsportstatus hebben verworven op de UT. Ivo Jeeninga (21), UT-student en voorzitter van het team: ‘Dat is gigantisch nieuws voor ons. Een topsportstatus geeft een topspeler veel meer mogelijkheden om beter te worden.’ Esports is een jonge sport. Dat betekent dat er legio mogelijkheden liggen om te groeien. Een ambitie die volgens het team alleen verwezenlijkt kan worden met goed onderzoek. Ivo: ‘In voetbal heb je duizenden strategieën en tactieken. Naar gamen is in verhouding weinig onderzoek verricht. Daar willen wij verandering in aanbrengen. Wij zijn het enige studententeam in Nederland dat onderzoek doet en dat ook koppelt aan een UT-minor.’ De minor die de voorzitter noemt heet esports minor en wordt gegeven door universitair docent Guido Bruinsma.

TOEKOMSTGERICHT ONDERWIJSMODEL
Op de Open Dagen ontdekken bezoekers dat de UT-bacheloropleidingen niet strak omlijnd zijn. De UT maakt studenten bewust van de samenhang tussen technologie, mens en maatschappij. Studenten leren juist technologie en engineering met sociale wetenschappen te verbinden om zo tot creatieve, innovatieve oplossingen te komen die de maatschappij hard nodig heeft.
UT-afgestudeerden hebben zich inhoudelijk en persoonlijk sterk ontwikkeld. Dat is het resultaat van het UT-onderwijsmodel waarbij de focus van de universitaire bacheloropleidingen ligt op inhoudelijke kennis en het ontwikkelen van vaardigheden in ondernemen, onderzoeken en ontwerpen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht