Thuiswerken als belangrijkste arbeidsvoorwaarde: 47% werkt deels thuis
Hybride werken vormt de nieuwe norm, ook al zien werkgevers dat graag anders. Thuiswerken is uitgegroeid tot de belangrijkste arbeidsvoorwaarde in een vacature.
Werknemers zouden het liefst minimaal de helft van de werkweek thuiswerken. Dat blijkt uit onderzoek door Panelinzicht.nl in opdracht van Beaks.nl onder 1.000 respondenten. Ongeveer 30% van de werknemers werkt één tot twee dagen thuis en 17% zelfs drie dagen of meer. Werkgevers zien dat liever anders, maar voelen zich genoodzaakt om thuiswerken aan te bieden in vacatures en daarmee kandidaten te trekken.
“Hybride werken is een blijvertje gebleken,” vertelt Sebastiaan van Rijsewijk, oprichter en eigenaar bij Beaks.nl. “Werkgevers zien medewerkers het liefst naar het werk komen, omdat samenzijn volgens hen leidt tot betere resultaten en meer productiviteit. Maar medewerkers waarderen vooral thuiswerken, dus solliciteren op vacatures waarin die optie wordt aangeboden.”
De belangrijkste reden om deels thuis te werken is een verbeterde werk-privé-balans. Maar liefst 35% van de ondervraagden geeft aan dat te ervaren. Onder vrouwen ligt dat percentage met 41% zelfs nog wat hoger. Tijdens het thuiswerken gebruiken ze hun flexibiliteit vooral om de was te doen (32%), terwijl mannen vooral meer tijd besteden aan schoonmaken (16%).
Dat werkenden deze flexibiliteit zo sterk waarderen valt wel te verklaren, volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels. Hij zegt: “Thuiswerken draagt bij aan het gevoel van autonomie, dus de vrijheid om bijvoorbeeld tijd naar eigen inzicht in te delen. Die vrijheid is een belangrijke motivator van het persoonlijke geluksgevoel, dus dat werkenden dit sterk waarderen verbaast me niet.”
Werkgevers zien zich in de huidige ‘werknemersmarkt’ genoodzaakt om opties tot thuiswerken te bieden. Sterker nog, thuiswerken geldt voor veel medewerkers als de belangrijkste arbeidsvoorwaarde en mag daarom niet ontbreken in een vacature. Werkgevers beschrijven vooral flexibele werktijden, hulpmiddelen zoals een laptop en een camera en een vergoeding voor de thuiswerkplek. Zo proberen ze kandidaten aan te trekken.
Panelinzicht.nl deed in opdracht van Beaks.nl onderzoek onder 1.000 werkende mannen en vrouwen van 25 jaar en ouder.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.