Industry Wire

Geplaatst door TU/e

TU/e op Dutch Design Week 2020 helemaal klaar om online te gaan

Dutch Design Week vindt tussen 17 en 25 oktober online plaats met de Drivers of Change en inspirerende toonaangevende projecten.

Rond deze tijd van het jaar is er in Eindhoven altijd een gevoel van anticipatie vanwege de aanstaande start van Dutch Design Week (DDW). In tegenstelling tot voorgaande jaren zal het programma dit jaar echter volledig online zijn vanwege nationale coronavirusmaatregelen. Toch zorgt DDW 2020 voor een rijke en gevarieerde virtuele festivalervaring. De Technische Universiteit Eindhoven zal dit jaar een prominente plaats innemen in het programma: een groot aantal onderzoekers zal hun werk presenteren door middel van virtuele voordrachten en vertoningen, allemaal gehost op een speciale website van de TU/e DDW.

Dutch Design Week is een hoogtepunt op de evenementenkalender van Eindhoven en de TU/e. Op 30 september kondigde burgemeester John Jorritsma echter aan dat Dutch Design Week volledig online zou plaatsvinden. Dit was vanwege de nieuwe overheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus in goede banen te leiden, die toen bekend waren gemaakt.

“Begrijpelijkerwijs waren we geschokt, maar de show moet doorgaan en we hebben een fantastisch programma voor de tentoonstelling Drivers of Change van de TU/e”, zegt Lucas Asselbergs, de projectleider voor het programma van de TU/e in DDW. “We hebben de manier waarop we de Drivers of Change presenteren volledig moeten vernieuwen, maar we zijn er helemaal klaar voor!

Grootste designevenement in Noord-Europa

DDW is het grootste jaarlijkse designevenement van Noord-Europa. In de traditionele fysieke setting komen duizenden bezoekers in Eindhoven samen om een breed scala aan industriële ontwerpen en concepten te verkennen en kennis te maken met stukken die geïnspireerd zijn door de industrie, kunst, muziek en wetenschappelijk onderzoek.

“DDW is veel meer dan het tonen van het ontwerp van mooie dingen. In bijna alle exposities zit een technische component en het is belangrijk om deze ontwerpen te belichten en te laten zien hoe ze de samenleving zullen beïnvloeden”, zegt projectcoördinator Jeannette Schoumacher van de TU/e. “Hoewel het teleurstellend is dat de fysieke evenementen niet doorgaan, heeft ons speciale online platform ons in staat gesteld om creatief te zijn met de manier waarop we de spannende ontwerpen van onze onderzoekers presenteren via 45 toonaangevende projecten.”

Speciale website voor “Drivers of Change”

Het speciale online platform van de TU/e toont de verschillende onderdelen van de “Drivers of Change” van de TU/e, waaronder het profileren van de toonaangevende projecten van de TU/e, virtuele rondleidingen, en timeslots om met geselecteerde ontwerpers en onderzoekers te praten.

Eerst kunnen bezoekers via virtuele rondleidingen  de tentoonstellingen van de TU/e vanuit hun eigen huis te bezoeken. Studenten van de TU/e zullen de bezoekers door verschillende projecten en thema’s gidsen en zo de traditionele fysieke rondleiding in zekere zin nabootsen.

Vervolgens zullen er timeslots beschikbaar zijn voor bezoekers om rechtstreeks met specifieke exposanten te spreken. Ontwerpers en onderzoekers zullen op bepaalde tijdstippen van de week beschikbaar zijn om nader in te gaan op hun werk, zoals ze dat ook op een fysiek evenement zouden hebben gedaan.

“Stories of Change” heeft inspirerende verhalen te vertellen

Een pijler van het DDW-programma van de TU/e is de “Stories of Change”, en dat is dit jaar niet anders. Een verscheidenheid aan onderwerpen zal worden gepresenteerd door grootse sprekers van de TU/e.

“Deze gesprekken, die worden gelivestreamd op onze website, vinden tussen maandag 19 oktober en vrijdag 23 oktober elke avond plaats,” zegt Lucas Asselbergs. “Daarnaast hebben we ook gesprekken op de dinsdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van het festival.”

De helft van de gesprekken zal in het Nederlands zijn en de andere helft in het Engels. Er zullen onderwerpen aan bod komen als softrobotica, kwantumtechnologieën en remote technologieën.

Voorproefje van toonaangevende projecten van de TU/e

Een reeks fascinerende en stimulerende projecten zal worden behandeld in de Drivers of Change. Deze projecten zijn ingedeeld in drie groepen – gezondheid, smart tools en duurzame toekomst. Een volledige lijst van alle projecten vindt u hier.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht