Industry Wire

Geplaatst door Happix

Uber, Booking, Airbnb en… Happix!

Stel, je hebt een fotograaf nodig. Er is aanbod genoeg, want er zijn héél veel fotografen. Maar wat gebeurt er als je op zoek gaat op internet? Zoek in Google eens op bijvoorbeeld “fotograaf Den Bosch” en je krijgt circa 1.040.000 resultaten! Op de eerste pagina vind je de 7 à 8 fotografen die hun website redelijk op orde hebben en op de tweede pagina vind je de Groupons van deze wereld. Je hebt dus enkele fotografen gevonden terwijl er mogelijk wel 50 goede fotografen in Den Bosch zitten, alleen zijn ze niet direct zichtbaar op Google. Je ziet het grootste deel van het aanbod dus niet. Dus hoe vind je dan die éne fotograaf die het beste bij jou past?

Start-up met grote ambitie
De nieuwe start-up Happix biedt voor dit probleem dé oplossing. Happix is het nieuwe online fotografie-platform wat GetBright samen met een enthousiast team ontwikkeld heeft. Het platform heeft de ambitie om de Booking.com van de fotografiewereld te worden. Een uniek vergelijkings- en reserveringsplatform voor fotografie.

Happix werkt als volgt: je geeft via filters jouw voorkeuren in en ziet direct de foto’s die daarbij passen. Vervolgens kan je de fotografen van deze foto’s direct met elkaar vergelijken. Je ziet hun persoonlijke achtergronden. Je ziet wat zij echt belangrijk vinden en wat hen drijft. En wat andere klanten over hun vertellen. Vervolgens kun je direct reserveren of eerst in contact komen als je meer wilt weten. Dit maakt de manier waarop je een fotograaf boekt een stuk makkelijker en overzichtelijker.

How it’s made
Achter de site zit een slim stukje techniek. Want alhoewel veel websites bij GetBright in het Open Source-pakket van WordPress worden gebouwd, is het niet altijd WordPress wat de klok slaat. GetBright keek namelijk eerst naar het doel van Happix en dat was om een platform te bouwen wat de markt van de fotografie volledig zou veranderen…

Dit wil Happix bereiken door enerzijds fotografen te ontzorgen van alle werkzaamheden die niet hun kern zijn en ze te laten focussen op wat ze willen en kunnen: fotografie. En anderzijds door potentiële opdrachtgevers het gemak te bieden van één centrale site waar ze fotografen kunnen vinden, vergelijken (locatie, passie, persoon, portfolio, prijs) en boeken. De site moest dus door zowel het Happix team, als door fotografen beheerd kunnen worden en veel interactiemogelijkheden voor de klanten bieden.

De maatwerk site die voor Happix ontwikkeld werd in PHP-programmeertaal, stelde GetBright in staat alles naar wens te realiseren. PHP is namelijk een vrije programmeertaal waarmee je een volledige website vanaf de basis helemaal zelf op kunt bouwen. Denk hierbij aan content die zich automatisch aanpast aan de locatie van de bezoeker (op basis van het IP-adres of gps-signaal), het integreren van een boekingssysteem wat gekoppeld wordt aan de agenda van de fotografen, en de vele foto’s die geüpload en geïndexeerd dienen te worden. Qua functionaliteiten bleek bovendien dat er verschillende databases een grote hoeveelheid gegevens met elkaar moesten kunnen uitwisselen. Gegevens die continu veranderen en heel erg schaalbaar moesten zijn.

Kortom, het was een project met de nodige complexiteit. Maar toch eentje die GetBright in vijf maanden tijd gerealiseerd heeft; Happix is eind december 2015 live gegaan. En het blijft zich verder door ontwikkelen in korte sprints, wat mogelijk is omdat we gebruik maken van een Model View Controller (MVC), een architectuur die het mogelijk maakt de PHP-code goed georganiseerd te houden.

Disruptie
Happix verandert en versterkt de fotografie. Normaal gesproken kiezen klanten het liefst op basis van zoveel mogelijk informatie. Op internet is deze informatie niet makkelijk vindbaar en niet vergelijkbaar. Door gebrek aan transparantie gaan mensen vergelijken op basis van het ene handvat dat ze wél hebben: de prijs. Als dit het enige criterium is, ontstaat een race-to-the-bottom. Dit is slecht voor een branche. Happix zorgt voor transparantie en achtergrondinformatie die meerwaarde oplevert voor de fotograaf én de eindklant. Want die vindt niet alleen sneller een fotograaf, maar vooral eentje die veel beter bij zijn wensen aansluit. Dat verandert de markt volledig.

Happix heeft in haar eerste maanden al 270 fotografen aangesloten en 500 likes gerealiseerd op Facebook. Het platform helpt fotografen niet alleen om nieuwe klanten en dus extra omzet te realiseren, maar ontzorgt hun ook door een deel van de online marketingwerkzaamheden uit handen te nemen. Zo kunnen zij zich richten op waar ze écht goed in zijn: schitterende foto’s maken.

Mede-oprichter Robert Govers, zelf van origine ook een fotograaf, vertelt over de eerste resultaten: “Ons doel is om de markt voor fotografie transparant te maken. Ik vind het leuk dat het aanslaat en dat blijkt ook uit de eerste resultaten. We hebben aangesloten fotografen met 30 jaar ervaring die er gelijk vol ingesprongen zijn, de early adaptors die heel enthousiast zijn en er al heel lang op zaten te wachten. Aan de andere kant zijn er in het begin natuurlijk ook de sceptici. Die zeggen; ik wil geen fee betalen. En dan zeggen wij: het is geen fee, het is extra omzet die je anders nooit gehad had. Uiteindelijk blijkt eigenlijk dat ze er allemaal in mee gaan. We hebben in weinig tijd al best veel bereikt. Ik vind het mooi die fotografen nog succesvoller te maken. En de eindklant blij te maken met goede foto’s, want die staat bij ons centraal.”

Aanbevelingen
Ook reviews dragen bij aan transparantie; ze zijn een steeds belangrijker factor bij het boeken van diensten of kopen van producten. Klanten laten zich graag leiden door ervaringen van eerdere klanten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de successen van Ebay, Zoover en AirBnB. Happix vraagt daarom aan alle klanten een review te geven na de fotoshoot. De fotograaf is daarmee extra gemotiveerd, want hij/zij is gebaat bij goede aanbevelingen.

“Wat mij betreft: Happix wordt de norm en het vertrekpunt voor kwalitatieve fotografie. Als de eindklant de gevonden fotograaf goed waardeert hebben wij ons werk goed gedaan. En net zoals dat je bij een hotel naar Booking.com gaat, ga je dan straks voor fotografie naar Happix. Als we dat bereikt hebben ben ik heel tevreden.” Stefan Schuyleman van GetBright vult aan: “Het begint reeds zijn stempel op de fotografiemarkt te drukken.”

Teamwork
Robert ”We zijn echt bezig met het bouwen van een mooi bedrijf. Het wegzetten van een cultuur. Zo proberen we fotografie als branche weer sterk maken met nieuwe online marketingkennis en technieken. Want als die principes in andere branches werken, waarom dan niet bij fotografie?

Het samenwerken en zoiets laten ontstaan, dat veel verder gaat dat dan ik vooraf had kunnen bedenken, geeft een hoop energie. Het is ontzettend leuk om aan deze start-up te werken. En we doen het samen, als team. Jonge mensen, gedreven, met volle vaart vooruit. We zijn met niks begonnen en een half jaar later stond er een fotografie platform.

Inmiddels is er een wat nauwere verbinding tussen Happix en GetBright door een deelname van Stefan Schuyleman in Happix. Stefan vertelt hierover: “Happix is voor ons het toonbeeld van teamwork tussen een bureau en een klant die zelf ook veel effort steekt in haar online activiteiten. Het is mooi om te zien hoe de bundeling van kennis en ervaring hier leidt tot een prima mix van online-instrumenten; e-mailmarketing, SEA, retargeting, social media en SEO. Kortom; alles wordt in werking gesteld om structureel meer traffic te krijgen.

De marketing wordt mede door GetBright en het Happix team uitgevoerd. Happix zet bij voorbeeld volop in op social media, waaronder Facebook en YouTube.
Robert: “Content-technisch hebben we veel beeldmateriaal ontwikkeld waarmee we de fotograaf als ‘mens achter de lens’ presenteren. Daarin streven we naar het complete plaatje: de persoon, zijn portfolio, en zijn passie.”

In verschillende YouTube filmpjes geven fotografen antwoord op vragen als; wat ben jij voor wie, wat drijft je en waarom is dat belangrijk voor ze? Ook zie je in de facebook campagne dat er een kijkje achter de schermen wordt gegeven bij verschillende fotoshoots van aangesloten Happix-fotografen.

“Het is op dit moment van groot belang om de fotograaf in beeld te brengen en ze te motiveren om zich bij ons aan te sluiten. We richten ons op de persoon en passie, wat heel goed blijkt te werken.”

Ook marktonderzoek en klantfeedback zijn een belangrijk onderdeel van het succes: “We hebben heel veel fotografen geïnterviewd en in de toekomst breiden we dat verder uit met de eindklanten. We spreken ze om de waardes van de mensen te leren kennen en de klantwaarden. Bovendien voeren we zelf ook tests uit, waarbij we mensen de opdracht geven om een fotograaf te vinden in een specifieke regio voor een bepaald project en we ze laten timen hoe lang het duurt voordat ze hierin geslaagd zijn, met en zonder Happix, “ aldus Robert.

Toekomst
GetBright blijft er nauw bij betrokken en gezamenlijk zullen we nog veel leuks in de toekomst gaan ontwikkelen. Het doel is om van disruptieve start-up door te groeien naar marktleiderschap. Nu is de fotografiebranche nog een versnipperd online landschap van losse profielwebsites. Happix wil het nummer 1 platform worden voor fotografie. Robert besluit: “Het moet gewoon zoiets worden als: als je naar een fotograaf zoekt, dan ga je naar Happix. “

www.happix.nl

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht