Industry Wire

Geplaatst door TU Twente

Universiteit Twente lanceert eSports Ladder: innovatief gaming communityplatform voor talentbinding

Tijdens het gaming festival WIRWAR op 25 november j.l. is in de Grolsch Veste, onder toeziend oog van circa 600 gamers de eSports Ladder gelanceerd. Een competitie en community ineen om de game community op vernieuwende wijze te verbinden aan het Twentse bedrijfsleven. Doel is om op laagdrempelige manier het contact tussen studenten, professionals en bedrijven te stimuleren om zo talent voor de regio te behouden. Daarnaast kan het platform ook ingezet wordt om (inter)nationale verbindingen tot stand te brengen. De eSports Ladder is ontwikkeld op de Universiteit Twente, onder leiding van assistent professor Guido Bruinsma en wordt door Kennispark Twente, gemeente Enschede en Twente Board ondersteund.

Online gaming is populair. Wereldwijd gamen ongeveer 3,1 miljard mensen met een gemiddelde leeftijd van 18 tot 35 jaar. In Nederland zijn er naar schatting één miljoen mensen die gamen. De eSports Ladder uit Twente is een onconventionele aanpak die de internationale game community inzet in de war for talent. Door mensen op basis van een gemeenschappelijke interesse te verbinden, komen werkgevers die voorheen minder zichtbaar waren voor studenten en young professionals binnen handbereik.

Contact stimuleren tussen talent en werkgever

Guido Bruinsma doet als assistent professor onder meer onderzoek naar serious games en datagedreven systemen voor esports. Hij is met zijn team in het eSportslab al ruim twee jaar bezig met de ontwikkeling van de eSports Ladder. Guido: “We hebben lang onderzoek gedaan naar het opzetten van een community, gedragingen van gamers, trends in human resources en relevante simulatiemodellen. Vervolgens hebben we onze kennis vertaald naar een community en competitieplatform dat op natuurlijke wijze de (werkgerelateerde) interesses van gamers onderling verbindt. Tijdens het gamen wordt er vaak met elkaar gesproken over van alles wat iemand bezighoudt. Door aan het platform een communicatielaag toe te voegen met relevante gegevens over iemands opleiding en werkervaring, verwachten we dat gamers ook interesse in elkaars werkomgeving krijgen. Je kunt het zien als een netwerkborrel, maar dan voor mensen die je normaal gesproken niet op een fysieke borrel tegenkomt of als aanvullende manier om met een (medewerker van een) potentiële werkgever in contact te komen.”

Mogelijkheid tot diverse competities

De eSports Ladder werkt als volgt: een algoritme koppelt de gamers op het platform aan elkaar. Op basis van de prestaties verandert iemands skills level en de positie op de ladder en dus in de ranking. Daarnaast kunnen gamers uit het bedrijfsleven en gamende studenten elkaar uitdagen of het in teams onderling tegen elkaar opnemen. Je zou dus een bedrijvencompetitie kunnen starten, een regiocompetitie, scienceparken uitdagen of zelfs internationale partnersteden kunnen laten gamen tegen elkaar. Daarbij is het overigens niet de bedoeling dat het een platform voor recruiters gaat worden. Daar heeft het ontwikkelteam nadrukkelijk spelregels voor opgesteld, want het gamen en natuurlijk netwerken staat voorop om het voor gamers een aantrekkelijke competitie te laten zijn.

Verbinden van talenten en bedrijven in Twente

Kennispark Twente, Twente Board en gemeente Enschede hebben in aanloop naar de lancering een inhoudelijke en/of financiële bijdrage gedaan om dit platform tot ontwikkeling te brengen. Zij zien in de eSports Ladder een enorme potentie om talent voor de regio aan te trekken en te behouden. Marieke Stokkelaar, waarnemend directeur Kennispark Twente: “Voor veel studenten en young professionals is het nog niet altijd duidelijk welke enorme carrièrekansen ze hebben in Twente. Niet alleen een first job, maar ook een interessante tweede of derde baan is hier binnen handbereik. Doordat bedrijven en carrièrekansen niet voldoende zichtbaar zijn, trekt talent weg naar andere regio’s en dat is zonde. Een innovatief initiatief zoals die van Guido Bruinsma helpen enorm om die zichtbaarheid te vergroten.” Ook Linda van Asselt, programmamanager Talent van Twente Board, is enthousiast: “Door op informele wijze aan te sluiten op de belevingswereld van zowel studenten als de al werkende professionals, verwachten we dat de Twentse (hightech) community zich in de volle breedte kan uitbreiden en verstevigen. En het mooie is: het is een creatieve manier van contact maken die voor iedereen in de samenleving toegankelijk is. Zo creëer je samen impact voor de hele regio.”

Esports in Twente op hoog niveau

Esports is booming, zeker ook op de Universiteit Twente. Zo is in oktober de gloednieuwe Predator Esports Lounge officieel geopend op de universiteitscampus. In de Esports Lounge wordt de snelst groeiende sport ter wereld op hoog niveau gefaciliteerd. Ook heeft de universiteit een minor ‘Esports’, een speciaal ingericht lab en een fanatiek studententeam, Esports Team Twente, dat inmiddels een topsportstatus heeft verworven op de universiteit.

Het Esports Team Twente was aanwezig tijdens het gaming festival WIRWAR en samen met het Esportsteam van FC Twente, Guido Bruinsma en het bedrijf Webstores hebben zij de officiële lancering op competitieve wijze vormgegeven. Daarna konden aanwezige gamers en bedrijven zich inschrijven voor de eSports Ladder en beginnen met gamen.

Bedrijven, medewerkers en studenten die op creatieve wijze met elkaar in contact willen komen, kunnen zich aanmelden op: esportsladder.gg.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht