Industry Wire

Geplaatst door TU/e

Vier TU/e startups in de race voor ‘Beste academische startup van Nederland’

Twintig academische startups met baanbrekende innovaties voor Nederland. Dat is de selectie die is gemaakt door de Vereniging van Universiteiten (VSNU), Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI) en Techleap, voor de finale van de tweede editie van de Academic Startup Competition. Uit een groot aantal aanmeldingen zijn de meest innovatieve en baanbrekende startups vanuit diverse disciplines geselecteerd. Welke tien startups zich uiteindelijk ‘Beste Academische Startup van 2020’ mogen noemen, zal in de komende periode worden bepaald.

De finalisten zijn: Bimini Biotech BVDeNoizeDigi.Bio B.V.ECsensGOAL 3IamFluidics B.V.Kaminari Medical B.V.LusocoMLA Diagnostics BVNC Biomatrix bvNextRoundPATS Indoor Drone SolutionsPhosphoenixPredica DiagnosticsSOLHO BVTayloruCrowds B.V., VanBovenVenous Stent BVVertigo Technologies.

Deze startups staan voor vooruitstrevende en baanbrekende innovaties binnen diverse disciplines als Life Sciences, Health, High Tech, Energy, Logistics en Agri-food. De finalisten zijn geselecteerd op basis van hun waardepropositie, het innovatieve karakter van de technologie, de potentie van hun business- en verdienmodel, en de teamsamenstelling van de startup.

De TU/e startups

GOAL 3
Artsen en verpleegkundigen in ontwikkelingslanden zijn vaak niet in staat hun patiënten op tijd te helpen, omdat ze niet over de benodigde mensen, opleiding en apparatuur beschikken. GOAL 3 identificeert en ontwikkelt data gestuurde gezondheidstechnologieën. Deze technologieën worden gecombineerd tot een geïntegreerde en gebruiksvriendelijke digitale tool voor gezondheidswerkers.

Lusoco
Het bedrijf produceert glas dat overdag energie oogst en ’s nachts licht afgeeft. Lusoco heeft een printtechnologie ontwikkeld die gebruik maakt van speciaal ontwikkelde, sterk fluorescerende inkt voor het printen op glas of plastic. Wanneer er met die inkt wordt gedrukt, wordt het licht dat op het bedrukte oppervlak valt, opnieuw op een zodanige manier uitgestraald dat het aan de zijkanten van de ruit naar buiten komt. Zonnecellen zijn op de zijkanten van het glas geplaatst om het uitgestraalde zonlicht om te zetten in energie.

NC Biomatrix
74 tot 85% van de bevolking ervaart minstens één keer in zijn leven rugpijn, waarvan de meest voorkomende oorzaak een degeneratieve discopathie is. Het product van NC Biomatrix is ​​een medische therapie die in staat is om de natuurlijke biomechanica van de wervelkolom te herstellen en daarmee de veelvoorkomende oorzaak van lage rugpijn te verlichten.

Taylor
Taylor ontwikkelt en levert micro-elektronica voor de PV-industrie. Met het product van Taylor zijn PV-installaties op commerciële schaal veiliger en sneller te ontwerpen, bouwen en onderhouden, terwijl ze een hoger rendement opleveren. Taylor levert haar producten rechtstreeks aan fabrikanten van zonnepanelen voor integratie in de module van het zonnepaneel.

De finale

Uit de lijst van finalisten selecteert een vakjury in november 10 winnaars. Deze winnaars mogen een jaar lang de titel ‘Beste Academische Startup van 2020’ dragen en krijgen toegang tot speciale workshops, peer to peer learning, en een groot (inter)nationaal netwerk van ervaren ondernemers en onderzoekers. Ook nemen de startups deel aan een door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aangeboden online incubatie missie naar de Verenigde Staten. Tijdens deze missie maken de startups kennis met de nieuwste technologieën en bedrijfsinnovaties binnen hun discipline, en leren ze van ervaren ondernemers de kneepjes van het vak over zaken doen in de Verenigde Staten. Zo krijgen de winnaars de kans om van startup door te groeien naar scaleup.

Over de Academic Startup Competition
De Academic Startup Competition, die voor de tweede keer wordt georganiseerd, is een gezamenlijk initiatief van de AcTI, Techleap en de Vereniging van Universiteiten. Het doel van de competitie is het genereren van zichtbaarheid en ontwikkelkansen voor baanbrekende innovaties vanuit de Nederlandse universiteiten. Zo bundelen AcTI, Techleap en de universiteiten binnen de competitie hun krachten om een zo sterk mogelijk academisch startup ecosysteem te ontwikkelen. Dit met als doel de excellente Nederlandse wetenschappelijke kennis te vertalen naar nieuwe producten of diensten. Zo is de impact van de wetenschap op de samenleving het grootst.

Kijk op de website voor meer informatie over de competitie.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht