Industry Wire

Geplaatst door checkpoint

Weekend met DDoS aanvallen op Nederlandse cyberspace en ESXi kwetsbaarheid

Check Point Software zag dit weekend een massale serie-aanval op Nederlandse cyberspace waarbij websites van onder andere SVB en CBS werden getroffen door hackersgroep MT ‘voor het beledigen van de Heilige Koran’.

De groep, Mysterious Team Bangladesh (MT), richtte zich in 2022 op websites en servers van de Indiase overheid. De activiteit van de groep is ontdekt door een door AI aangedreven cyberinlichtingenanalysebedrijf, dat meldde dat de aanvallen vergelijkbaar waren met de techniek die werd gebruikt door de Dragon Force-groep, bekend om het gebruik van verschillende scripts voor DDoS-aanvallen en het exploiteren van de HTTP-overstromingsaanvaltechniek, vergelijkbaar met DragonForce. “./404found.my”, een tool die eerder door Dragonforce werd gebruikt om Indiase overheidswebsites aan te vallen, zou nu zijn gebruikt om de aanvallen uit te voeren. Aanvullende details en analyses van de tool zijn uitgevoerd in het TTP-rapport van de DragonForce-groep.

De groep heeft op Twitter aangekondigd dat de lijst met landen die het doelwit zijn, zal worden uitgebreid omdat deze staten de koran niet eerbiedigen.

Grootschalig misbruik ESXi-servers

Tevens vond dit weekend een grootschalige aanval met gijzelsoftware plaats.

“De recente aanval op ESXi-servers, waarop virtuele machines draaien, wordt beschouwd als de meest uitgebreide aanval op niet-Windows-machines die ooit is gerapporteerd. De aanvallers maken misbruik van een bekende zwakte, CVE-2021-21974, die op 21 februari was verholpen. De ransomware valt ESXi-servers aan, dit zijn servers die meestal andere servers opslaan, dus de schade zal wijdverspreid zijn”, zegt Zahier Madhar, security engineer expert bij Check Point Software.

“Tot voor kort bleven ransomware-aanvallen uiteindelijk beperkt tot op Windows gebaseerde machines. Het is mogelijk dat aanvallers van ransomware hebben ingezien hoe cruciaal Linux-servers zijn voor organisaties, waardoor ze nu hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van zo’n krachtig cyberwapen.”

Getroffen sites DDoS-aanval:

https://www.nbtc.nl/en/home.htm

https://check-host.net/check-report/e838f83k65

 

https://www.zn.nl/about-zn

https://check-host.net/check-report/e8394eak8d4

 

https://www.svb.nl/en/

https://check-host.net/check-report/e839d56kd24

 

https://ind.nl/en

https://check-host.net/check-report/e839f95k792

https://investinholland.com/

https://check-host.net/check-report/e83a0f5k757

https://www.cbs.nl/en-GB/default.htm

https://check-host.net/check-report/e83a437k794

https://www.museumserver.nl/

https://check-host.net/check-report/e83a318k2a6

https://www.knaw.nl/en

https://check-host.net/check-report/e83a9dakf09

 

—-

 

Over Check Point Software Technologies Ltd.

Check Point Software Technologies Ltd. (www.checkpoint.com) levert cybersecurity-oplossingen aan enterprises en overheden wereldwijd. Check Point Infinity´s portfolio beschermt ondernemingen tegen 5e generatie cyberaanvallen met een ongeëvenaarde vangstratio van malware, ransomware en andere bedreigingen. Infinity’s drie pijlers bieden beveiliging en Gen V bedreigingspreventie over de bedrijfsomgevingen heen: Check Point Harmony, voor gebruikers op afstand; Check Point CloudGuard, om clouds automatisch te beveiligen; en Check Point Quantum, om netwerkperimeters en datacenters te beschermen, allemaal aangestuurd door het meest uitgebreide, intuïtieve unified security management in de industrie; Check Point Horizon, een prevention-first security operations suite. Check Point beschermt meer dan 100.000 organisaties van elke omvang.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht