Industry Wire

Geplaatst door Gemeente Delft

‘We willen deel zijn van een community’

Begin september werd het KD Lab in Kabeldistrict officieel geopend: een bedrijfspand in Schieoevers Noord voor higtech maakbedrijven. Ingenieursbureau BerkelaarMRT is bewoner van het eerste uur. Tot volle tevredenheid, vertelt CEO Wiebe Berkelaar.

BerkelaarMRT maakt mechanische en elektrische – en altijd bewegende – ontwerpen en ontwikkelt ook de software. Om enkele voorbeelden te noemen: het bedrijf ontwierp de robot voor een levensgrote T-Rex animatronic, een enorme camera-arm waarmee nog de finale van de Superbowl werd gefilmd, een magnetische zweeftrein en intelligente zaklampen voor het DomUnder project in Utrecht.
Inmiddels bestaat het bedrijf twaalf jaar. Bij de start studeerde Berkelaar nog lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. “In die tijd had ik al aardig wat aanvragen om machines te automatiseren. Ik wilde eigen baas zijn en stage lopen bij mijn eigen bedrijf. Maar een stage als zelfstandig ondernemer – daar hadden ze nog nooit van gehoord. Uiteindelijk kreeg ik akkoord. Toen ben ik met Berkelaar MRT begonnen en nooit meer gestopt.”

Sociaal

Jarenlang was BerkelaarMRT gehuisvest in het monumentale bedrijfsverzamelgebouw aan Mijnbouwstraat 120. Toen dat pand verkocht werd aan Royal Haskoning, moesten Berkelaar en zijn collega’s op zoek naar iets nieuws. Bij die zoektocht speelden een paar factoren een zware rol, vertelt hij. “We werken veel voor de TU Delft, dus wilden daar in de buurt blijven. Daarnaast zochten we een kantoor én een werkplaats – niet zo gemakkelijk te vinden. En nog een cruciale factor was het sociale aspect. Het is voor ons belangrijk dat we deel zijn van een community, zoals we dat in de Mijnbouwstraat waren. We zijn een klein team, je bent regelmatig alleen op je werkplek. Als je dan ergens op een industrieterrein zit, is dat wel tamelijk eenzaam. Hier in het KD lab ontmoeten we andere mensen. Gezellig en het biedt ook nog mogelijkheden tot samenwerken.”

Lopen

Afgelopen juli verhuisde het bedrijf naar de eerste verdieping van het KD Lab. “Met uitzicht op de bootjes op de Schie! Omdat we één van de eerste huurders waren, konden we kiezen welke ruimte we wilden betrekken.” De kantoorruimte van Berkelaar en zijn collega’s is zo’n 90 m2. Daarnaast hebben ze een werkplaats van 250m2, achterin de fabriek. Hij is blij dat ook het kantoor ruim is, zegt hij. “In de afgelopen maand hebben we een aantal machines gemaakt. Die kunnen gewoon een tijdje in het kantoor staan; scheelt heel wat op en neer lopen.”

Pionieren

Bij Berkelaar MRT zijn nu drie medewerkers in vaste dienst en er is, gezien de zeer uiteenlopende projecten, een wisselende flexibele schil. Ook daar is het KD Lab heel goed op ingericht, heeft Berkelaar inmiddels ervaren. En heeft hij, gezien de ruime behuizing, nog ambities om verder te groeien? “Het wordt me vaker gevraagd, maar daar zijn we echt helemaal niet mee bezig. Groei is nooit een doel op zich, net zomin als geld verdienen dat is. Voor ons techneuten is het belangrijk dat we leuke projecten kunnen doen. De lol zou er voor mij snel af zijn als ik me de hele dag met personeelszaken bezig moest houden. In ons bedrijf willen we pionieren. Onze ambitie is steeds uitdagender projecten doen – dáár halen we onze voldoening uit.”

Het KD Lab in Kabeldistrict biedt bedrijfsruimte aan hightech start-ups en scale-ups en is gehuisvest in een van de fabriekshallen van de voormalige Nederlandse Kabelfabriek. De hal meet biedt ruimte aan zo’n tien tot vijftien innovatieve en technische bedrijven. Op de website van Kabeldistrict vindt u ook een eerder interview met Wiebe Berkelaar.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht