Deel dit artikel
-

Netscape wordt community nieuwssite

Netscape.com begint een nieuw leven als nieuwssite met een democratische inslag. De volgorde van getoonde nieuwsberichten wordt bepaald door de populariteit van berichten. Daarmee vertoont de site overeenkomsten met nieuwssite Digg.com.

Gisteren lanceerde Netscape een bèta versie van de nieuwe Netscapesite die na de testfase de huidige portal moet vervangen. De site lijkt gemodelleerd te zijn naar Digg.com, een snel groeiende site met voornamelijk technologie nieuws. Gebruikers van Digg.com leveren links aan naar door hen interessant gevonden nieuwsartikelen of blogpostings. Bij deze links geven ze een korte omschrijving. Andere gebruikers stemmen op deze links. De meest populaire links verschijnen bovenaan de nieuwspagina. Digg heeft momenteel acht miljoen gebruikers per maand.

De nieuwe Netscapesite werkt volgens hetzelfde principe als Dell. Een belangrijk verschil is dat Netscape acht fulltime bloggers in dienst heeft die originele content aan populaire items op de site toevoegen. De bloggers geven commentaar op nieuwsitems of verzamelen extra informatie en voegen deze toe.

“Het doel is om de conversatie op de site op gang te houden,” vertelt Jacon Calacanis, de man die het idee voor de nieuwe site ontwikkelde, aan de New York Times. Calacanis noemt deze aanpak ‘meta journalistiek’. “Wij schrijven niet het lange artikel, de duizend woorden, maar doen de update van 100 woorden.”

Een Nederlandse variant op Digg is eKudos. Een nieuwssite die in mei is gelanceerd en waarbij het de bezoekers zijn die bepalen welke nieuwsfeiten belangrijk zijn. Iedereen die zich registreert kan op de site op internet gevonden artikelen toevoegen. De site lijkt nog geen doorslaand succes te zijn wat betreft gebruikersparticipatie. Op donderdagavond waren de meest recente berichten een dag oud en staan bij de meest artikelen niet meer dan enkele reacties.

Netscape en America Online
Netscape werd in de jaren negentig bekend met de internetbrowser Navigator. Deze browser kon uiteindelijk de concurrentie met de gratis internetbrowser van Microsoft niet aan. Netscape levert nog steeds een browser, maar heeft daarmee nog nauwelijks marktaandeel.

Sinds 1999 is Netscape eigendom van internetprovider America online (AOL), dat vervolgens fuseerde met mediaconcern Time Warner.

Netscape.com is een portal site met dalende bezoekersaantallen, wat mede veroorzaakt wordt doordat de Netscape browser steeds minder wordt gebruikt. In mei had de site 11,4 miljoen bezoekers, vergeleken met 15.,4 miljoen in diezelfde maand een jaar eerder. AOL hoopt dat met de transformatie van portal naar nieuwssite de dalende bezoekersaantallen weer zullen stijgen

Deel dit bericht

1 Reactie

Robert Gaal

Even een kleine aanvulling vanuit de makers van eKudos: de berichten die op de hoofdpagina zijn wellicht een dag geleden in de vergaarbak gezet, maar zijn pas zojuist op de hoofdpagina verschenen. We krijgen wel vaker te horen "jullie berichten zijn een paar uur oud", maar dat komt omdat de community tijd nodig heeft om op die berichten te stemmen. Daarna komen ze op de hoofdpagina. Daarnaast gaat het voor ons ook niet om snel nieuws, maar om interessant nieuws. We zijn niet in de illusie dat we Nu.nl van de troon gaan stoten… Mochten hier nog mensen rondlopen die geilen op cijfers: eKudos heeft op dit moment rond de 1000 artikelen en 4025 kudos in het systeem. Het mag altijd meer zijn, maar we zijn lang niet ontevreden. Het social news concept heeft even tijd nodig, zoals met alle Web 2.0 initiatieven in Nederland ben ik bang.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond