Deel dit artikel
-

Profielensite CU2 start met muziekplatform

Profielensite CU2 is een muziekplatform gestart voor artiesten. De dienst CU2Music.nl wil uitgroeien tot het belangrijkste podium voor (beginnende) bands en artiesten die bekendheid willen verwerven. Het grote bereik dat CU2 als sociale netwerksite al heeft, moet daar een belangrijke bijdrage aan leveren, aldus directeur Chris de Waard van Ilse-Media dochter CU2.

Bands en muzikanten kunnen zich op CU2music.nl presenteren met muziek, informatie en foto’s door een muziekprofiel aan te maken. Zij kunnen een aantal mp3’s op hun profiel zetten, die bezoekers kunnen beluisteren en downloaden. Bezoekers stemmen voor hun favoriete tracks. Op de site staan lijstjes met de meest populaire, meest beluisterde en meest gedownloade nummers.

In Nederland bestaan al meerdere muziekplatforms voor beginnende of amateurmuzikanten. Zo zijn er sites als Simuze.nl, Ongekendtalent.nl en Boomr.nl. Ongekendtalent.nl is een site van de NCRV; populaire mp3’s van muzikanten op die site worden regelmatig gedraaid op 3FM. Vorige maand startte Coca Cola het muziekplatform Rec/Release waar jongeren hun eigen hip-hop en R&B-songs kunnen uploaden en delen.

De Waard van CU2 ziet die Nederlandse sites niet als echte concurrenten. “Wij zijn gekoppeld aan een community site. Die andere muziekplatforms staan op zichzelf en zijn vooral sites die populair zijn binnen de muziekscene: muzikanten zetten er hun muziek op en andere muzikanten luisteren daarnaar.” Een vergelijking met MySpace vindt De Waard meer op zijn plaats. Op die community site kunnen bands of muzikanten in een aparte omgeving ook hun muziek uploaden en delen. “Hoewel MySpace natuurlijk veel groter is en vooral gericht op Amerika, is het idee hetzelfde: als band promoot je je muziek binnen een grote community.”

CU2 heeft volgens De Waard momenteel iets meer dan 500.000 actieve profielen. Dat zijn profielen die de afgelopen maanden nog een keer gebruikt zijn. Dat is meer dan het aantal profielen van de populaire jongerenprofielensites Sugababes/Superdudes, die naar eigen zeggen zo’n 400.000 actieve profielen hebben. Sugababes/Supderdudes en CU2 hebben beiden 1 miljoen unieke bezoeker per maand, maar Sugababes/Superdudes heeft 135 miljoen maandelijkse pageviews, vergeleken met 30 miljoen voor CU2. Hyves, dat zich richt op een iets oudere groep van jongeren, heeft van de Nederlandse community sites met 1,3 miljoen de grootste groep gebruikers (wereldwijd 2,1 miljoen).

De persoonlijke profielen en muziekprofielen vormen gescheiden onderdelen. Wie al lid is van CU2 en eigen muziek wil aanbieden, moet een apart muziekprofiel aanmaken. Daarnaast is het, legt De Waard uit, uiteraard ook mogelijk om voor mensen zonder een persoonlijk profiel een muziekprofiel aan te maken. De muziekprofielen worden wél op de profielensite van CU2 gepromoot. Zo staat op de homepage van CU2.nl meteen rechts bovenaan een lijst met de meest populaire bands en muzikanten van CU2Music. Daarnaast vindt ook promotie plaats op andere ‘online-plekken’.

De doelgroep van CU2, dus van de persoonlijke profielen, is vrij jong. Het zijn volgens De Waard grotendeels middelbare scholieren, maar in de loop van de jaren is de leeftijd van de CU2’ers volgens hem lager geworden. Met CU2Music wordt gemikt op ook een iets oudere doelgroep, van 18- tot 22-jarigen, en daarboven. De Waard: “Een effect van de komst van de muzieksite is dat het publiek van CU2 ouder wordt. Maar niet alle oudere gebruikers van CU2Music zullen ook een persoonlijk profiel aanmaken.”

Muzikanten hebben gratis 50MB ter beschikking voor hun muziek-uploads. Wie meer ruimte nodig heeft kan 50MB extra opslagruimte kopen. Deze premiumdienst vormt uiteraard niet de belangrijkste bron van inkomsten voor het muziekplatform. Vooralsnog is ‘geld verdienen’ overigens nog niet de belangrijkste doelstelling; in eerste instantie wil de site bekendheid verwerven onder bands en publiek. Vervolgens vindt werving van adverteerders plaats. Ook is er volgens De Waard een plan waarbij bands tegen betaling muziek gaan aanbieden. Daarbij zullen CU2 en de muzikant de opbrengsten verdelen.

Deel dit bericht

1 Reactie

GH

Hoeveel pageviews per maand zijn het nu? Want op de weblog van Erwin zegt Vincent van Leeuwen van CU2 in reactie op de STIR cijfers dat CU2 niet 2 miljoen maar ongeveer 8 miljoen pageviews per maand doet:  http://weblog.r-win.com/archives/algemeen/cu2_wil_maar_ni.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond