Deel dit artikel
-

Eyeworks met interactiviteit voor analoge televisie

Kijkers naar programma's van tv-producent Eyeworks Sport kunnen straks de gekleurde knoppen van de afstandbediening gebruiken om mee te doen met spelletjes in televisieprogramma's. Eyeworks maakt gebruik van een toepassing die te gebruiken is voor zowel 'traditionele' analoge als digitale televisie. Het Nederlandse bedrijf TSS ontwikkelde de techniek achter de toepassing.

In België wordt de afstandsbediening technologie – iControl – van TSS al twee jaar gebruikt bij spelshows van de VRT. Het Belgische publiek maakte volgens Michel Bons van TSS flink gebruik van de mogelijkheid om mee te spelen; 32 procent van de kijkers deed mee. In Nederland maakte tot nu toe één programma gebruik van iControl. Dat was een taalprogramma van de Amsterdamse lokale zender Salto.

Voorloper op het gebied van ‘interactiviteit via de afstandbediening’ is het Verenigd Koninkrijk. Het idee voor iControl is gebaseerd op het Engelse succes, zegt Bons. Aan de andere kant van het kanaal wordt echter gebruik gemaakt van een andere technologie, die alleen geschikt is voor digitale televisie. In het Verenigd Koninkrijk is digitale televisie al jaren geleden massaal uitgerold.

Met de technologie iControl kunnen kijkers thuis via de vier gekleurde knoppen op hun afstandsbediening meerkeuzevragen beantwoorden die gesteld worden in een tv-programma. Het geheugen van de teletekstdecoder ‘onthoudt’ volgens Bons hoe een kijker gespeeld heeft. De decoder telt als het ware de goede en foute antwoorden en berekent de score van een kijker. De technologie zorgt dus niet voor een koppeling met ‘de studio’; een antwoord en score blijft ‘in de huiskamer’. “Met deze toepassing willen we loyaliteit ontwikkelen voor programma’s.” Met SMS zou je die koppeling met de studio wel kunnen maken, maar, zo zegt Bons, ‘dan zouden we een betaalde dienst worden.’

Op dit moment ontwikkelt Eyeworks Sport een aantal concepten waarin gebruik wordt gemaakt van iControl. Eyeworks is de grootste producent van sport op de Nederlandse televisie. TSS is ook met andere partijen in gesprek. “Binnen een maand zullen we nieuwe partijen aankondigen die van onze dienst gebruik gaan maken.”

Deel dit bericht

1 Reactie

Jeroen

leuk, maar wel erg beperkt! Lijkt een beetje op het blijven steken in het analoge tijdperk waarbij geen retour-functionaliteit mogelijk is…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond