Deel dit artikel
-

Samenwerking TiVo en Nielsen

TiVo en Nielsen Media Reseach (onderdeel van VNU) starten gezamenlijk met onderzoek naar het kijkgedrag van mensen die een digitale video recorder bezitten. De gegevens zijn bestemd voor omroepen en adverteerders. De waarde van de TiVo-recorder bleek deze week nog eens met het ‘borst-incident’ rond Janet Jackson.

TiVo is een digitale video recorder die tot 80 uur aan televisie kan opnemen. Wie vervolgens een gemist programma wil bekijken zoekt op de harde schijf, reclames die de uitzending onderbreken kunnen gewist cq doorgespoeld worden. Sinds 1997 is TiVo op de markt in de Verenigde Staten, het bedrijf telt momenteel rond de 1 miljoen gebruikers.

De waarde van de TiVo-recorder bleek deze week nog eens tijdens de Superbowl, een American Football wedstrijd die geldt als het belangrijkste sportevenement in de Verenigde Staten. Janet Jackson en Justin Timberlake gaven een optreden waarbij ze een act vertoonden die eindigde met het ontbloten van een borst van Jackson. Miljoenen Amerikanen waren voor de buis getuige.

Ondertussen nam een groot deel van de circa 1 miljoen TiVo-gebruikers de wedstrijd in zijn geheel op. Het ‘incident’ zorgde ervoor dat een aanzienlijk aantal van hen nog eens de digitale videorecorder terugspoelde. TiVo meldde dat het gebruik van de recorder met 180 procent steeg na het incident, toen “honderdduizenden” abonnees het fragment nogmaals gingen bekijken.

Data over het kijkgedrag van TiVo-gebruikers – iets wat alleen gebeurt met toestemming van de bezitters van een recorder, aldus TiVo – zal nu ook gebruikt worden door Nielsen Media Research. Dit maakten TiVo en Nielsen bekend. Financiële details van de overeenkomst zijn niet gepubliceerd. Beide bedrijven zeggen omroepen en adverteerders meer inzicht te willen geven in het effect van digitale video recorders op het kijkgedrag. Daarvoor zullen TiVo en Nielsen gezamenlijk een ‘opt-in’ panel van TiVo-abonnees samenstellen waarvan het kijkgedrag nader bestudeerd wordt.






Deel dit bericht

1 Reactie

A Treur Jr

@dvertainment. 'Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald' zullen we maar zeggen. Al eerder berichten wij over dit fenomeen Tivo en de invloed op het gedrag van de kijker. PVR’s (intelligente harddisk videorecorders) en digitale distributie leveren namelijk heel veel voordelen op voor kijker/gebruiker en uitzendgemachtigde/aanbieder. De HMG’s en SBSen van deze wereld en hun tv vazallen denken daar wellicht nog anders over. 'Real time viewers' zijn op dit moment heel belangrijk in hun ogen vanwege die reclameblokken. De angst regeert dat producten als de PVR de mogelijkheden om reclame te skippen zouden versterken. Niets blijkt minder waar, informatie die Tivo bijna 3 jaar terug al wist te debiteren en die de reclame wereld niet wilde adopteren. In een onderzoek waar ook Venturo aan deel nam bleek destijds de @dvertaiment waarde in elke situatie van belang. Het gaat om de kijkbereidheid voor commercials. Niet alleen het moment waarop ze uitgezonden worden. De pauze in een voetbalwedstrijd, film of zelfs Idols is immers vaak een heel duur reclame moment maar wordt voornamelijk gebruikt voor het pakken van bijvoorbeeld een Amstelbiertje of een het doen van een sanitaire stop. Dus is het maken en bedenken van een commercial een entertainment opdracht geworden. Boodschappen die zelfs vanuit een opnameapparaat goed bekeken kunnen worden. Daarom is de conclusie van Nielsen laat maar goed. Omdat de verpakking en de boodschap belangrijker zijn geworden dan het moment waarop iemand kijkt. @dvertaiment dus.  

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond