Deel dit artikel
-

Recensies en muziekvideo uitventen met widgets

Cloudspeakers verzamelt van het hele web automatische recensies, mp3’s en video’s. Ze wil die met reclame gaan aanbieden aan website-exploitanten, te beginnen met muziekpublicaties.

Cloudspeakers is het vernuft van perfecte software. Die is ontwikkeld naar een origineel idee van de broers Chris en Adriaan Bol, met hulp van Stan van de Burgt. Hij was eerder verantwoordelijk voor innovatieve diensten als Watchmouse en kwam in 2000 met vraag- en antwoordapplicatie Q-Go op de markt.

Cloudspeakers is gebaseerd op een ‘scraper’ die van allerhande websites recensies van muziek automatisch bijeen harkt, maar ook legaal aangeboden mp3-bestanden en videoclips van onder meer YouTube van diezelfde artiesten. Gebundeld per groep of artiest biedt Cloudspeakers deze aan.

Na registratie op de site kan iedereen een eigen account aanmaken met zijn favoriete artiesten en titels om voortdurend op de hoogte te blijven. Ook kan de gemeenschapsvorming op deze wijze gestalte krijgen rond de bijzondere applicatie.

"We matchen het geheel periodiek met de database van Musicbrainz. Daarmee voorkomen we tweeslachtig gebruik van namen en titels. Bronnen zijn steeds eenduidig waardoor we ook geen html-problemen krijgen", zegt de chef van Cloudspeakers Chris Bol.

Musicbrainz is een open bron metadatabank over muziek. De wekelijkse afname is gratis, maar Cloudspeakers wil eigen real-time er gebruik van gaan maken. Dat is mogelijk voor zo’n 1.500 dollar per maand.

Daarmee zal Cloudspeakers een werkelijk stabiel real-time muziekplatform worden. Volgens Bol kent het zijn gelijke niet: "Op sites als Metacritics worden recensies verzameld, ook voor film, maar dat gebeurt handmatig. At kan uit een bron of tien, maar wij grazen meer dan honderd bronnen af en hebben dus een veel groter aanbod."

Uniek en mooi, maar centjes verdienen? Bol: "We gaan de informatie, muziek- en videolinks aanbieden aan exploitanten van websites. Bijvoorbeeld aan muzieksites zoals NME (Eng) of Pitchforkmedia (VS)." Die kunnen dan met Widgets, blokjes met informatie en links op hun pagina geïnjecteerd, de informatie van Cloudspeakers publiceren.

Volgens Chris bol is dat te financieren met reclame in en rond de widgets: "De opbrengst delen we met de exploitanten van de site." Maar de fans kunnen dat toch net zo goed zelf bijeen vergaren, via hun fansites etc.? Bol: "Er zijn veel gratis mp3-muziekbestanden en videoclips te vinden, maar je moet de weg maar weten. Bij ons gebeurt dat automatisch en dat scheelt een hoop zoektijd."

Veel hoeft het in het begin niet op te leveren. Volgens Bol zijn de uitgaven voor Cloudspeakers beperkt gebleven. Je hebt de ontwikkeling van de software als eenmalige post en het onderhoud ervan. Maker Stan van de Burgt wordt ook aandeelhouder in Cloudspeakers.

Chris Bol wil er full-time voor gaan werken en zijn baan bij Infostrada Sports na tien jaar opgeven. Broer Adriaan wordt ook aandeelhouder, maar blijft in functie bij Infostrada. Hij leidt immers Infostrada in Denemarken, een belangrijke baan. Chris(tiaan) en Adriaan vormen een eeneiige tweeling, nu 37 jaar oud.

Het trio is optimistisch over de kansen. De eerste belangrijke stap in de Verenigde Staten is al gezet. Op een blog van Wired werd Cloudspeakers enthousiast ontvangen.

Bron foto: elsie (CC)

Deel dit bericht

3 Reacties

Jim

En wat verdient de content maker/eigenaar in dit model?

Jaap Bastiaansen

De veelbezochte site Recensies.nl verzamelt op exact dezelfde manier aller film-, theater- en muziekrecensies. Ook met slimme spiders en scrapers, dus dat is niet echt uniek en nieuw. Nu is het als vingeroefening nog slechts een listing van allerhande recensies, maar achter de schermen wordt al hard gewerkt aan versie 2.0.

Jeroen

Metacritic verzamelt haar recensies niet handmatig maar laat dat ook gewoon door een scraper doen. Enkel wanneer men niet automatisch een score uit een recensie kan extraheren wordt deze handmatig toegekend. En Recensies.nl, zoals hierboven ook al genoemd, aggregeert ook door middel van spiders uit een breed aanbod aan bronnen. De post op Wired is trouwens een stuk informatiever dan bovenstaand 'interview', en laat beter zien dat Cloudspeakers best wel een interessant concept heeft. Het bovenstaande stukje heeft iets teveel zinnen die hinten op dat de makers de favoriete neefje van Peter Olsthoorn zijn: veel bedrijven zouden jaloers zijn op een artikel met termen als "het vernuft van perfecte software", "een werkelijk stabiel real-time muziekplatform" en "uniek en mooi" 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond