Deel dit artikel
-

NOS klaar voor mobiele Olympische Spelen

De NOS zegt volledig klaar te zijn voor uitzendingen van de Olympische Spelen op de mobiele telefoon. Onlangs werden experiment met het WK Afstanden Schaatsen in Nagano afgerond. Daar werd op grote schaal gebruik van gemaakt, zegt Roeland Stekelenburg, hoofd nieuwe media bij de NOS.

Bij het schaatsen konden gebruikers het SMS bericht schaatsen aan sturen aan 9090 en kregen dan een mededeling dat er nieuwe videobeelden beschikbaar waren. Bij de uitzendingen van de Olympische Spelen in augustus zal een belangrijk deel van de uitzendingen ook mobiel worden aangeboden. De NOS spreekt van een grootschalig project. Niet alleen uitslagen zijn mobiel op te vragen, ook livestreams en on demand video worden aangeboden.

De uitzendingen zijn alleen te volgen op 3G UMTS toestellen. Bezitters van een GPRS toestel krijgen automatisch geen video aangeboden vanwege onvoldoende bandbreedte.

In de opmaat naar de Olympische Spelen wil de NOS ook het nieuwsaanbod mobiel aanbieden. Al enige tijd bestaat m.nos.nl, maar in april lanceert de NOS een nieuwe client waarmee gebruikers via hun mobiele telefoon toegang kunnen krijgen tot het Teletekst nieuws en Nosnieuws.nl. Ook kunnen gebruikers een aantal korte actuele videobeelden opvragen. De client, voor onder meer Java en Symbian, dient dan ook gelijk als basis voor de Olympische Spelen.

"Voorheen kon je buiten bijvoorbeeld Vodafone Live geen complete journaalfragmenten mobiel bekijken, straks wel."Volgens Stekelenburg wil de NOS nu juist ‘operator onafhankelijk’ zijn.

Stekelenburg zou ook graag de Tour de France op de mobiele telefoon willen hebben, zo schrijft hij op het weblog van NOS Nieuwe Media, waarbij alle etappes live zouden zijn te volgen via een NOS applicatie. "Op weg naar huis in de trein de grote berg-etappes live bekijken op je mobiel? Of de samenvatting van de etappe van die dag even downloaden? Dit soort vragen zijn eigenlijk niet te beantwoorden, behalve door een (duur) onderzoek te laten doen. En dat gaan we dus niet doen."

Bovendien heeft de NOS de mobiele rechten niet. Stekelenburg: "De Olympische Spelen wordt een belangrijke proef voor NOS Nieuwe Media, op basis daarvan gaan we het beleid voor de toekomst uitstippelen, en daarin nemen we uiteraard ook andere sportevenementen mee."

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Peter Dekker

Dit verhaal heeft Jan Libbenga uitstekend overgeschreven, het lijkt als twee druppels water op mijn artikel in Spreek'buis (het blad voor omroepmedewerkers), dat zaterdag verscheen.

jan libbenga

Ik heb Stekelenburg gewoon gesproken hoor, zoals je uit de tekst had kunnen opmaken. Ik heb wel gebruik gemaakt van enkele gegevens uit het stuk, maar ook van het NOS Media Log en een beeldinterview van Vincent Everts over hetzelfde onderwerp en die aan Stekelenburg voorgelegd. Dus 'overschrijven' lijkt me in dit verband een misplaatste opmerking.

Peter Dekker

Beste Jan, prima maar vermeld dan gewoon: dit meldt Spreek'buis. No hard feelings …

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond