Deel dit artikel
-

Open universiteit klaar voor elektronisch papier

De Open Universiteit biedt vanaf vandaag als eerste Nederlandse universiteit een deel van haar cursussen op elektronisch papier aan. Cursussen kunnen in de vorm van ebooks gelezen worden.

De Open universiteit start met een test onder drie korte onderwijsprogramma’s. Mocht de nieuwe wijze van studeren bevallen, dan worden de cursussen op elektronisch papier uitgebreid naar andere studierichtingen. Naast het digitale cursusmateriaal blijven voorlopig ook nog studieboeken beschikbaar.

Studenten aan de faculteit Managementwetenschappen met het Kort Hoger Onderwijsprogramma Strategisch HRM krijgen gratis een ebook reader thuisgestuurd. De eerste ebook reader wordt op 31 maart door Cees Brouwer, lid van het College van Bestuur van de Open Universiteit, officieel uitgereikt.

De Open Universiteit verwacht dat de komende jaren ebook readers zullen verschijnen die nog meer mogelijkheden en gebruiksgemak bieden. Toch kan volgens de instelling de huidige ebook reader een toegevoegde waarde leveren aan de onderwijsprogramma’s.

De faculteit Managementwetenschappen heeft na enkele tests gekozen voor de Hanlin/EBook V3. Belangrijke argumenten zijn de stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid van het apparaat. Daarnaast biedt deze ebook reader de mogelijkheid om mp3 af te spelen.

Veel uitgevers kijken de kat uit de boom en wachten tot zich een standaard in de technologie uitkristalliseert. Daarom is het aanbod van digitaal studiemateriaal nog klein. De Open Universiteit ontwikkelt veel content zelf en is zodoende in staat om als eerste universiteit in Nederland cursusmateriaal in de vorm van een ebook aan te bieden.

De Open Universiteit bewerkt momenteel ook cursusmateriaal met text-to-speech software. Met de ingebouwde mp3 speler kunnen de teksten vervolgens beluisterd worden.

Bron foto: 100777 (CC)

Deel dit bericht

2 Reacties

M Couprie

Jammer, ben ik dus weer net te vroeg afgestudeerd. Leuk initiatief, hopelijk nemen andere onderwijs instellingen en vervolgens ook de uitgevers dit over. Met studenten heb je natuurlijk een mooie groep first adaptors.

Jochem Pasman

Wachten tot zich een technologische standaard heeft ontwikkeld? Is die er niet al met het PDF formaat van Adobe? Het lijkt mij de uitgelezen kandidaat, aangezien deze al zo is ingeburgerd. Ik vermoed dat deze apparaatjes vooral zullen voortborduren op al populaire standaarden om zo de adoptie snelheid te verhogen.Ben benieuwd hoe snel deze apparaten hun vlucht gaan nemen en de papierloze revolutie op gang komt en 'print' eindelijk ook onderdeel van de mediaconvergentie kan worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond