Deel dit artikel
-

IBM wordt ‘wederverkoper’ voor Google-diensten

IBM en Google bouwen gezamenlijk een ‘computerwolk’ waarin bedrijven hun applicaties veilig kunnen hosten. Deze vorm van uitbesteding maakt fysieke servers tot op zekere hoogte overbodig. Amazon en Sun staan op het punt een vergelijkbare overeenkomst bekend te maken.

Eind vorige week maakten IBM en Google de samenwerking tijdens een IBM-evenement bekend. In oktober gaven de bedrijven een serie virtuele servers (Linux, Hadoop, Xen) aan enkele universiteiten. Nu de testen daar zijn afgerond, brengen de bedrijven het product op de markt.

Verhuizen naar ‘de wolk’

In feite bieden IBM en Google bedrijven een platform om bedrijfsapplicaties bij uit te besteden. Klanten hoeven derhalve geen eigen servers meer aan te houden, of minder, en kunnen hun software draaien op een van de honderdduizenden computers van Google. Dat kan aanzienlijke besparing opleveren aan IT-onderhoud.

IBM treedt op als wederverkoper van het systeem. IBM-programmeurs zullen Google-diensten aanraden aan IBM-klanten.

Of en, zo ja, welke vorm van inkomstenverdeling is afgesproken, is niet bekend.

Google-baas Eric Schmidt ziet de samenwerking met IBM als een verlengstuk van Googles dienstverlening. Google is met diensten als Docs, Gmail en Calendar sterk op de consumentenmarkt en kleinzakelijke markt. Via IBM krijgt het aansluiting tot de grootzakelijke markt.

Google investeerde afgelopen jaren enkele miljarden dollars in de bouw van datacentra in Amerika, Europa en Azië. Een deel van de gezamenlijke opslag- en rekenkracht van de computers daar wordt beschikbaar gesteld aan externe programmeurs.

Sun met Amazon

Naar verwachting zullen Sun Microsystems en Amazon.com vandaag een vergelijkbare overeenkomst bekend maken.

Sun maakt vermoedelijk zijn ZFS en Unix-variant OpenSolaris als open source-product beschikbaar op Amazons virtuele serverpark, EC2 genaamd. Hoe deze dienst zich zal verhouden ten opzichte van Suns Network.com moet nog blijken.

Een kleine 400.000 externe ontwikkelaars schreven zich afgelopen jaren in bij Amazon om diens infrastructuur te kunnen gebruiken om hosting en rekenopdrachten aan uit te mogen besteden.

Volgens een onderzoek van McKinsey zullen datacentra in 2020 meer schade aan het milieu toebrengen dan uitlaatgassen van vliegtuigen, meldt de New York Times.

Bron foto

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond